Julia Restoin- Roitfeld

Ze kreeg mode met de paplepel ingegoten en maakte er ook haar beroep van. Model Julia Restoin-Roitfeld is dit seizoen een van de gezichten van de campagne van Liu Jo.

De campagne draait rond zelfexpressie. Hoe druk jij jezelf uit?

“Door me niet te veel aan te trekken van trends of van wat anderen denken. Ik kleed me voor mezelf, met stukken die afgestemd zijn op mijn persoonlijkheid en mijn lichaam. Ik vind het ook belangrijk om uit te komen voor mijn mening. Dankzij sociale media is het nu veel gemakkelijker om je mening te delen, zeker als model met een groot aantal volgers. Het geeft je een groot platform en daar moet je als vrouw gebruik van maken.”

Moet je als model actief zijn op sociale media?

“Er zijn bekende mensen zonder een onlineprofiel. Kate Moss heeft er een eeuwigheid over gedaan en het profiel dat ze nu heeft, beheert ze volgens mij niet eens zelf. Het kan dus, maar voor de nieuwe generatie meisjes is het toch part of the job. Omdat het nu eenmaal deel is van onze samenleving.”

Deel je ook persoonlijke informatie op sociale media?

“Omdat ik ook foto’s van mijn dochter post, denken mensen van wel. Ik gebruik Instagram als een soort dagboek. Ik laat de foto’s die ik deel achteraf ook afdrukken in kleine boekjes. Je ziet dus wel een stukje van mijn leven, maar lang niet alles. Ik zal bijvoorbeeld nooit iets over mijn relaties posten, of over mijn familie.”

Wie zijn jouw vrouwelijke rolmodellen?

“Mijn moeder natuurlijk, op persoonlijk vlak. (Carine Roitfeld, tot 2011 hoofdredactrice van Vogue, red.) Zij heeft bewezen dat je niet eerst carrière moet maken voor je een gezin sticht en kinderen krijgt. Ik was al in de twintig toen ze bij Vogue begon. Ze heeft wel altijd in de mode gewerkt. Ze reisde veel en dan mochten mijn broer en ik vaak mee. Ik heb als kind veel modeshows gezien, maar dat wil niet zeggen dat ik een zotte opvoeding heb gehad. Mijn moeder was zoals elke moeder: verjaardagsfeestjes organiseren, huiswerk nakijken… Ze was redelijk streng.”

Voed jij je eigen dochter ook streng op?

“Ze is al streng voor zichzelf. Ze zegt dingen als: ‘Voor mij geen taart vandaag, ik heb er gisteren op school al gegeten.’ Ze gedraagt zich zo voorbeeldig dat ik bijna niets moet doen.”

Op je website Romy and The Bunnies deel je inspiratie voor de moderne moeder. Hoe is je eigen stijl geëvolueerd sinds je mama bent?

“Die is wat comfortabeler geworden. Als ik om zes uur opsta om mijn dochter naar school te brengen, heb ik geen tijd om een outfit samen te stellen. En als ik nadien met haar naar het park ga, ben ik ook niet gekleed alsof ik met mijn vriendinnen ga lunchen. Er was een tijd dat ik met hoge hakken aan de schoolpoort stond, maar die is voorbij. Het draait niet meer om mij.”

Mama Carine Roitfeld was jarenlang hoofdredactrice van Vogue.
Mama Carine Roitfeld was jarenlang hoofdredactrice van Vogue.© FilmMagic

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content