Ligging : even buiten het dorp Elham nabij canterbury I Sfeer : gerestaureerd pand uit de vijftiende eeuw I Reistijd : twee uur rijden van Brussel naar Calais, na de overtocht nog een kwartier rijden van Dover I Prijzen : niet duur

Wie een paar kilometer benoorden Dover de A2 verlaat die naar Canterbury leidt, duikt meteen de smalle bochtige wegen in waar men Kent op zijn mooist kan zien. Net voor Elham klimt een weggetje dat niet breder is dan een volwassen auto de heuvel op, zodat men zich al bijna verloren waant. Tot even over de top aan de linkerzijde het bordje Park Gate opduikt. Het huis van Peter en Mary staat op een stuk grond van twee hectare groot, en beschikt vooral over een flinke lap gazon waarop in de zomer croquet wordt gespeeld. Het huis steekt er fel tegen af.

“Iedereen denkt dat het Tudor is”, zegt Peter, “maar eigenlijk is het nog ouder, want het werd rond 1460 gebouwd.” Dat valt nog het best op in de zitkamer, waar we een kop thee geserveerd krijgen na de reis. Vroeger bestond deze plaats uit twee kamers, de balken van het vakwerk in de scheidingsmuur hebben intact de tijden doorstaan, terwijl het metselwerk werd weggehaald. De ruimte werd vakkundig maar wat al te nadrukkelijk gerestaureerd, waarbij een deel bepleisterd werd en in een ander gedeelte de bakstenen muur werd vrijgehouden. Daardoor oogt het geheel nogal clean, en de gezelligheid die op de eerste verdieping heerst, missen we beneden wel een beetje.

We logeren op een heel aardige kamer aan de voorzijde, op de eerste verdieping. Eén muur is er bekleed met toile de Jouy. De zwarte balken contrasteren er aardig met het wit van de muren, en ’s morgens valt het ochtendlicht er prachtig binnen. Het bed is van uitstekende kwaliteit, alles geurt naar kwaliteit en goede, Engelse smaak.

Het echtpaar is bijzonder gastvrij maar tegelijkertijd discreet, en vertelt met verve over het verleden. In het album vinden we enkele kiekjes terug van de familie Biddolph, die er in de jaren dertig woonde. Phyllis Biddolph was een vriendin van de vrouw van Anthony Eden, die er tijdens de Tweede Wereldoorlog als minister van Buitenlandse Zaken vaak kwam logeren om er de troepen een hart onder de riem te steken.

Het ontbijt is uitermate verzorgd en volledig. Er komt een gedegen en toch licht Engels ontbijt op tafel, vergezeld van vers fruit en yoghurt. Precies zoals men dat in de betere hotels verwacht.

Met dank aan P&O Ferries, dat elke dag vele keren de overtocht Calais-Dover vaart.

TIP

Een wandeling door het historische centrum van Canterbury met de overweldigend mooie kathedraal of een bezoek aan Dover Castle.

Info

Park Gate telt twee tweepersoonskamers, waarvan één met aanpalende single. Ze worden tegen 65 euro per nacht verhuurd, inclusief de Engelse ontbijten. Voor de eenpersoonskamer wordt 35 euro gevraagd.

a

Park Gate, Elham, Canterbury, Kent CT4 6NE, Groot-Brittannië, +44 1303 840 304.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content