Wijn van de week: Rhônewijn 2007

02/12/09 om 13:34 - Bijgewerkt om 13:34

Bron: Knack Weekend

Op de millésime-lijstjes voor het Rhônegebied wordt het jaar 2007 als excellent vermeld. Het oordeel van Herwig van Hove.

Wijn van de week: Rhônewijn 2007

© Michel Vaerewijck

Elke week bespreekt wijnkenner Herwig Van Hove eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Deze week: Rhônewijn 2007.

Op de millésime-lijstjes voor het Rhônegebied wordt het jaar 2007 als excellent vermeld. Zo'n vermelding verwijst gewoonlijk naar een voor de wijnbouw gunstig verloop van de weersomstandigheden, met juist voldoende regen en zon om tegen oogsttijd perfect rijpe druiven te kunnen plukken. Maar het concept 'rijpheid' is in verband met wijn niet eenduidig.

Als de omgevingstemperatuur voldoende hoog is tijdens de rijpingsperiode brengt dat zoetheid in het druivensap en daaruit volgend alcohol in de wijn na vergisting. Maar dit rijpingsmoment valt gewoonlijk niet samen met de optimale rijpheid van de tannines in de druivenschillen. De schillen, als grensvlak tussen bes en buitenwereld, reageren vooral op de rechtstreekse inval van zonlicht. Het is de zonneschijn die de tanninebasis in de latere wijn smakelijk en zachtaardig maakt - wat in het Frans wordt aangeduid als tannins savoureux.

De twee rijpingsmomenten van druivensap en schillen vallen niet altijd perfect samen: de zon kan hevig schijnen bij koele omgevingstemperatuur, of omgekeerd, het kan drukkend warm zijn bij bewolkte hemel.

In de echt grote jaren - zoals 2000 en 2005 voor bordeaux en misschien ook 2009 - vallen die rijpingsmomenten van sap en schillen wel samen. Er komt wijn van die tegelijk smakelijk en groot is. In de andere gevallen - gewoonlijk blijft de bitterheid wat achter - moet de wijnboer een keuze maken. Kiezen voor het druivensap brengt in de latere wijn wat gestrengheid of, erger, 'groene bitterheid'.

Kiezen voor optimale tannines brengt overrijp fruit in de gistingskuipen met smaakjes van confituur en gekookt als gevolg. Bovendien is de keuze in de meeste gevallen niet zo scherp af te lijnen, en gaat het om een toets stevige bitterheid of een toets volmondige alcohol. Nu al komen uit Bordeaux voor het millésime 2009 berichten van te late oogst, met vervelende, geconcentreerde 'volmondigheid' tot gevolg.

De expressie van 'het jaar en zijn klimaat' wordt dus grotendeels gestuurd door de opties van de wijnmaker. Daardoor is er, zelfs in de grote jaren, toch nog veel oninteressante wijn. Het blinde geloof in de lijstjes is onterecht. Zelf proeven is nog altijd veel belangrijker.

Château Devoy Martine, Lirac 2007 Goede kleurconcentratie van het zacht rode type maar wat te zwak voor een cru in een groot jaar. Neus van zacht rood fruit met kruidigheid na opschudden. De smaak is overal gedragen door fris zuur en wat simpel. Koel te schenken in de tuin. (GB/Carrefour: 6,09 euro).

Caves Saint-Pierre, Crozès-Hermitage 2007
Heel goede kleur met diepe somberheid en een gesloten neus, die na opschudden ontwikkelt in zacht rood fruit met kruidigheid en een exotische toets. De smaak is vlezig rond en goed gevuld. Voor het grote geroosterde werk. (Colruyt: 6,60 euro).

Château des Ramières, Gigondas 2007
Heel goede kleurconcentratie met een volrode nuance. Neus van breedgolvend rood fruit, vooral na opschudden. De smaak heeft volume en is versmolten en geknoopt over heel de lengte. Moet passen bij grofwild. (Colruyt: 9,75 euro).

Hautes Terres, Coteaux du Tricastin 2007
Goede zachtrode kleur en een eenvoudige neus van rood fruit na opschudden. De smaak is eenvoudig correct en wat kort. Bij vleeswaren. (GB/Carrefour: 3,25 euro).

Côtes du Rhône Villages, Chusclan 2007
Heel goede kleurconcentratie. Delicate neus van rood fruit, ook na opschudden. Mooi structurerende tannines over heel het smaakgebied. Stevig maar niet met de grote lengte. Moet passen bij het type 'geroosterde worst'. (Delhaize: 4,19 euro).

Duc d'Aiguilhon, Réserve des Templiers, Côtes-du-Rhône 2007
Heel goede rode kleurconcentratie. Fruit met vanille van het hout aan de neus, met fijne diepte na opschudden. Smaak vol structuur (hout) en goed geknoopt met een fris einde. Moet passen bij het type 'geroosterde kip'. (Delhaize: 7,19 euro).

Herwig Van Hove

Lees meer over:

Onze partners