Waardige cider

Is cider een beter alternatief voor smaakloze champagnes en cava’s? We testen 6 ciders.

Het recente commerciële succes van de Spaanse wijnen op de Belgische markt geeft stof tot nadenken. Als invoerend land heeft België in 2009 zijn aandeel opgedreven tot 41 miljoen liter (+21,4%), ter waarde van 80 miljoen euro (+19,3%), terwijl alle andere invoerende landen hun invoer terugschroefden. Deze typisch Belgische (Vlaamse) trend is bijna volledig te danken, of te wijten, aan cava.

Als we ervan uitgaan dat ook schuimwijn een wijnachtige smaak moet vertonen en wetend dat het borrelende koolzuurgas vrijwel smaakloos is, moeten we bijna spontaan concluderen dat het type ‘goedkope schuimwijn’ niet interessant kan zijn. Smaakloos, zonder diepte, want niet voldoende gelagerd op de gistrest van de tweede gisting, en gemaakt van basiswijnen die afkomstig zijn van hoge rendementen zonder fruitprésence.

Zowat negentig procent van alle schuimwijn die op de markt komt – inclusief champagne – is in dat opzicht waardeloos en kan niet gedronken worden bij een gerecht, zelfs niet bij een hapje.

Alles laat dus vermoeden dat het plotse succes van goedkope Spaanse cava’s een zeepbel is, zoals dat van de likeur Batida de Coco of de schuimende Lambruscowijn indertijd. De Spaanse schuimwijnen klampen aan bij het imago van champagne maar ze komen doorgaans qua smaak niet boven de biergrens, een pils is vaak beter.

Vandaag gaan we na of cider een beter alternatief kan zijn. Cider wordt gemaakt van appelsap, dikwijls van appels uit Normandië of Bretagne, waar appelbomen goed gedijen, of uit België, uit het Land van Herve. Cider is vergist appelsap met een alcoholgehalte rond vijf graden voor de droge types. Het sap wordt vaak gebotteld met een tegendruk van koolzuurgas. Maar als de term bouché op het etiket prijkt, gaat het om een drank waarin het koolzuur door aflopende gisting op fles is ontstaan. Als er pur jus op het etiket staat, betekent dit dat er geen water is toegevoegd. Cider moet dus naar appelen smaken.

Besluit na onze proeverij: door het lage alcoholgehalte en de mooi gedefinieerde appelsmaak vormen deze ciders, vooral de brut-types, een waardig aperitief. Door het lage alcoholgehalte valt de smaak wel wat weg op het einde, maar ze zijn een prima alternatief voor de vele smaakloze champagnes en cava’s.

De selectie

Cidre Brut de Normandie, Duché de Longueville, 4,5 %vol.
Heldere, gele kleur met een toets van amber. Grof parelend. Neus van rijpe appel à la Calvados, dankzij de appelsoort Antoinette. De smaak is fijn puntig in de aanzet maar verwatert op het einde.
Delhaize: 2,55 euro

Cidre Bouché Breton, Loic Raison, 4,5 %vol.
Diepgele amberkleur en grof parelend. Neus van rijpe appel. De smaak is fijn maar kort, zonder beet. Type zachte dorstlesser.
Carrefour: 2,74 euro.

Cidre Bouché Doux, Ducs de Normandie, 2,0 %vol.
Zalmroze kleur met een toets van amber. Grof parelend. Heel mooie smaak van appel, zelfs met iets diepte maar ‘door zoet gedomineerd’. Mist wat frisheid. Goed kinderaperitief.
Colruyt: 2,14 euro.

Cidre Ruwet, Pays de Herve, 4,5 %vol.
Heldere, lichtgele kleur zoals van witte wijn, zonder spoor van amber. Het schuim ‘valt’ onmiddellijk. De neus is neutraal, met alleen een verre hint van appel. De smaak is mooi zuiver, met zelfs wat lengte.
Colruyt: 1,99 euro.

Cidre Brut Normand, 5%vol.
Heldere, gele kleur met een ambertoets. Fijn parelend met een persistente schuimkraag. Neus van fijne appel met iets diepte. De smaak is fijn in de aanzet maar valt wat weg op het einde.
Delhaize: 2,36 euro.

Cidre Brut Bouché Normand, Clos Normand, 4,0 %vol.
Diep amberkleurig tot bijna zalmroze. Fijn parelend met een blijvende schuimkraag. Fijne, puntige neus. Appelfris. De smaak is gedragen door een bittertoets, met iets karaktervolle persistentie en een koepel van zachtheid.
Carrefour: 2,74 euro.

Herwig Van hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content