Speltfocaccia met Griekse salade

08/06/11 om 14:57 - Bijgewerkt om 14:57

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor vier personen:

Voor de focaccia:

  • 200 g wit broodmeel
  • 200 g speltmeel
  • 1/2 koffielepel zout
  • 20 g verse gist
  • 1/4 koffielepel suiker
  • 250 ml lauw water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • grof zeezout
  • extra vierge olijfolie

Voor de salade:

  • 4 eetlepels tapenade
  • 1 komkommer geschild en dun gesneden
  • 200 g feta, verkruimeld
  • 8 zongedroogde tomaten, in reepjes gesneden gedroogde oregano
  • zwarte peper
  • extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

Zeef en meng beide meelsoorten met het zout. Verdeel het meel over twee kommen. Verkruimel de gist in het water en voeg de olie en suiker toe. Roer even en laat 15 minuten staan tot de gist begint te schuimen. Voeg het gistmengsel toe aan de ene kom en roer tot een plakkerig deeg. Voeg het overige meel beetje bij beetje toe tot het deeg de wanden van de kom loslaat. Doe het deeg op een werkvlak en kneed tot het niet meer plakkerig aanvoelt. Doe het deeg in een geoliede kom en dek af met een vochtige doek. Laat één uur rijzen op kamertemperatuur tot het deeg in omvang verdubbeld is.

Sla de lucht uit het deeg en kneed nog 1 minuut. Verdeel de massa in vier stukken en duw elk stuk plat tot een dikte van 2 cm. Leg de stukken op een geoliede bakplaat, dek ze af met een vochtige doek en laat nog 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200° C. Duw enkele putjes in het deeg met een vinger, strooi er wat grof zout op en druppel er wat olijfolie over. Bak de broodjes 20 minuten. Snijd ze horizontaal doormidden. Besmeer de bodems met tapenade en beleg met de komkommer. Verdeel de feta erover en kruid met oregano en peper. Eindig met de tomaten en bedek met de resterende stukken brood.

Onze partners