Rijsttaart met abrikozen

08/06/11 om 15:51 - Bijgewerkt om 15:51

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 8 personen:

  • 250 g rijst
  • 120 g fijne kristalsuiker
  • 100 g boter
  • 1 liter melk
  • 4 eieren
  • 1 vanillestokje
  • 1 blik halve abrikozen op siroop (1 liter)
  • 4 eetlepels abrikozenmarmelade
  • zout

Bereidingswijze

Breng een pot met water en wat zout aan de kook en laat er de rijst ongeveer 5 minuten in koken. Giet daarna de rijst af en laat goed uitlekken.

Neem ondertussen en grote pan en laat er de melk samen met het vanillestokje langzaam in koken. Voeg de rijst toe aan de melk. Laat dit alles ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

Voeg daarna de suiker toe aan de melk en verwijder het vanillestokje. Meng de rijst en de suiker goed door elkaar.

Neem de pan van het vuur en roer 80 gram boter (in klontjes gesneden) onder het rijstmengsel. Laat het geheel wat afkoelen. Als de rijst lauw is geworden, moet je de eierdooiers er één voor één krachtig doormengen.

Klop de eiwitten stijf en meng ze ook onder het rijstmengsel.

Neem een souffléschaal en stort er 1/3 van het mengsel in. Leg daarboven de helft van de uitgelekte abrikozen (bewaar de siroop) met de bolle kant naar boven. Bedek de abrikozen dan weer met de helft van het over gebleven mengsel en leg er de rest van de abrikozen op. Dek het geheel af met de rest van het rijstmengsel.

Plaats het geheel ongeveer 25 minuten in de oven op 200° C.

Neem een klein pannetje en giet er de abrikozensiroop in. Laat het voor ongeveer 2/3 inkoken en voeg er dan de abrikozenmarmelade bij. Blijf erin roeren tot de siroop dik wordt. Neem dan het pannetje van het vuur.

Neem de rijsttaart uit de vorm en giet er de siroop over.

Lees meer over:

Onze partners