Parmentiersoep

Aardappel- of parmentiersoep is de basis voor een hele reeks pureesoepen die aardappelen als bindmiddel hebben.

Voor 2 liter
  • 6 tot 8 aardappelen
  • 3 grote uien
  • 2 preiwitten
  • boter
  • 2 l blanke fond (van kalfs- en runderbeenderen) of gevogeltebouillon
  • peper en zout
  • kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm en laurier)
  • kervelpluksels
  • broodkorstjes
Bereiding
  1. Schil de aardappelen en snijd ze grof. Doe hetzelfde met de ui en de preiwitten.
  2. Stoof zacht in boter zonder te laten kleuren en overgiet met de fond of bouillon. Kruid met peper, zout en kruidentuil en laat zacht gaarkoken.
  3. Verwijder de kruidentuil en draai de soep door een roerzeef. Controleer de kruiding en giet door een puntzeef.
  4. Breng aan de kook, schuim af en monteer met een klontje boter. Versier met kervelpluksels en serveer met gebakken broodkorstjes.

Parmentier- of aardappelsoep is de basis voor een hele reeks pureesoepen die aardappelen als bindmiddel hebben. Zo kun je bijvoorbeeld wortelsoep maken door aan deze basisreceptuur veel wortelen toe te voegen, of tomatensoep door wortelen, tomatenpuree en verse tomaten toe te voegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content