Aardappelragout met pruimen

09/06/11 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 5 Ã 6 personen:

  • 1 kg aardappelen
  • 5 cl olie
  • 250 g gerookt spek
  • 15 verse kleine uitjes
  • 20 Ã 25 pruimen
  • 1 grote eetlepel bloem
  • 1,5 dl witte wijn
  • 0,5 l gevogeltebouillon
  • 1 kruidentuiltje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 snuifje suiker
  • 1 snuifje kaneel
  • zeezout en peper
  • peterselie

Bereidingswijze

Schil de aardappels, snij ze in grote stukken, was ze en laat uitlekken. Maak de uitjes schoon. Was de kruiden en bind ze samen. Schil en plet het lookteentje. Was de pruimen in lauw water. Verwijder het zwoerd van het gerookt spek en snij het spek in reepjes van 5 mm dik. Fruit de spekreepjes in wat olie. Verwijder het overtollige vet. Voeg de pruimen en de uitjes toe. Bestrooi met bloem. Voeg wat witte wijn toe en blijf roeren om te verhinderen dat de bloem kleurt. Laat zo 2 Ã 3 minuten stoven. Voeg de rest van de wijn en de bouillon toe. Daarna de aardappelen, het kruidentuiltje en de knoflook. Breng op smaak met peper en zout, suiker en kaneel. Laat onder deksel 20 minuten garen op zacht vuur. Haal het kruidentuiltje eruit, voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Schik in een diepe schaal en bestrooi met gehakte peterselie. Dit aardappelstoofpotje kan je zo opdienen met een rood landwijntje erbij of beter nog met een biertje (niet te sterk of goed gekoeld witbier).

Onze partners