Onderzoek bevestigt: Belgen zijn razend trots op hun bier (en dat geldt ook voor vrouwen)

© Getty Images/iStockphoto

Bierdrinkers van over de hele wereld vieren vandaag de Internationale Bierdag. Na de succesvolle lancering van het biermagazine ‘AROUND Beer, liet Mercure Hotels dit jaar een onderzoek uitvoeren naar de biergewoonten van Belgen en Nederlanders. De opvallende, maar niet verbazende conclusie: wij winnen met voorsprong qua trots op ons nationaal product.

Voor het onderzoek ondervroeg onderzoeksbureau iVox duizend Belgen en duizend Nederlanders. Daarvan gaf 68 % aan wel eens bier te drinken, al lag het aantal wel hoger in ons land dan in Nederland. Zes op tien* ondervraagden zeiden minstens een keer per week een flesje te ontkurken, drie op de tien* doet dat één of een paar keer per maand.

Chauvinisme op café

De opvallendste conclusie? Belgen zijn oneindig veel trotser op hun bieren dan Nederlanders. Eén op vijf Nederlanders* vinden hun Heineken en consorten beter smaken dan de Belgische bieren, terwijl slechts één op tien Belgen* het bier van de Noorderburen meer weet te appreciëren.

De diversiteit in ons bierlandschap maakt ons land echt uniek en zorgt ervoor dat we nog in de running zijn om erkenning van Unesco binnen te halen voor onze biercultuur als immaterieel erfgoed.

Volgens biersommelier Sofie Vanrafelghem is het dan ook niet verwonderlijk dat 45 % van de Nederlanders de Belgische bieren de lekkerste vindt: “De Belgische biercultuur is gekend en beroemd over de hele wereld. Niet alleen heeft België een enorme diversiteit in smaken en bierstijlen, het valt ook niet te ontkennen dat België een gigantische geschiedenis en uitgebreid erfgoed bezit op het gebied van bier. Die diversiteit maakt ons echt uniek en zorgt ervoor dat we nog in de running zijn om erkenning van Unesco binnen te halen voor onze biercultuur als immaterieel erfgoed. Ook bij onze noorderburen is die reputatie zeer gekend.”

Bovendien experimenteren Belgen* wel graag met buitenlandse bieren, maar vindt twee op drie uiteindelijk de dranken van eigen bodem wel de lekkerste. Een stelling waar slechts 36 % van de Nederlanders* akkoord mee kon gaan.

Ook qua plaats waar er het liefst van het gerstenat genoten wordt, varieert over de grens. Het onderzoek bevestigde dat we* een levendigere cafécultuur hebben, terwijl Nederlanders* vaker thuis een biertje opentrekken.

* Geldt ook voor vrouwen

De favoriete bieren van de Belgen zijn blond bier, pils en tripel. Hier speelt wel een communautair verschil: Walen geven veel vaker dan Vlamingen aan te genieten van zoet fruitbier. Toch iemand, zou je kunnen denken. Want ondanks het cliché zijn ook vrouwen niet zo gek van de zoete biervarianten. “Waar het cliché blijft bestaan dat vrouwen resoluut zouden kiezen voor fruitbier, blijkt dat 80% een andere bierstijl verkiest. Vrouwen houden van verschillende bierstijlen, net zoals mannen”, volgens Master Beer Sommelier Sofie Vanrafelghem, die de lijfspreuk “Er is geen enkele reden waarom alleen mannen zouden weten waarom” hanteert.

Onderzoek bevestigt: Belgen zijn razend trots op hun bier (en dat geldt ook voor vrouwen)
© Getty Images/iStockphoto

Het idee dat vrouwen geen bier behalve zoet fruitbier lusten, leeft vooral bij de marketingafdelingen van biermerken. Het is iets dat jammer genoeg blijft bestaan, maar het is compleet fout. Toen ik in 2012 startte als biersommelier, ben ik gaan vragen waarom er met de marketing van zoete bieren zo op vrouwen wordt gemikt. Het antwoord was steevast dat vrouwen nooit bier zullen lusten en áls ze al bier zouden kiezen, het alleen fruitbier zou zijn. Het is al flink verminderd en heel wat brouwerijen zijn intussen een andere koers in geslagen, maar toch blijft het idee tot op de dag van vandaag bestaan. Daarom vond ik het goed dat het onderzoek het nog eens naar voren bracht dat er gewoon niks als mannenbier of vrouwenbier bestaat.”

Smakelijk!

We hebben het al eerder gezegd, en volgens de uitslagen van dit onderzoek dringt het nu steeds vaker door: bier is een uitstekende tafeldrank. Al kiest de gemiddelde Belg wel nog voor de weinig verrassende, ‘volkse’ begeleidende gerechten als stoofvlees met frietjes, mosselen en barbecue. Toch kan bier ook met spannendere combinaties geserveerd worden, volgens Sofie.

“Kijk maar naar een brownie: daar kan je een harmonieuze combinatie mee maken met een een karaktervol bruin bier naast met een beetje een koffietoets, een beetje chocoladekarakter en een karameltoetsje. Een Hercule Stout is een bier dat er bijvoorbeeld heel goed bij zou passen. Die smaken harmoniseren met de chocolade: heerlijk. Maar je kan ook een contrast creëren met bijvoorbeeld een Oude Kriek Boon. Het zure wordt verzacht door de brownie: de krieken komen meer naar boven en de chocolade smaakt meer door. En beide zijn een sublieme combinatie.”

Bier bij eten komt steeds vaker voor, al gaat het voorlopig nog vooral om 'ruwe' gerechten als fastfood en barbecue. Toch kan het ook verfijndere maaltijden tot een hoger niveau tillen.
Bier bij eten komt steeds vaker voor, al gaat het voorlopig nog vooral om ‘ruwe’ gerechten als fastfood en barbecue. Toch kan het ook verfijndere maaltijden tot een hoger niveau tillen. © Getty Images/iStockphoto

Wijn raakt zijn monopolie als begeleidende drank dus langzaamaan kwijt, en dat is maar goed ook volgens Sofie. “Ik ben niet tegen wijn, maar het overgewicht ervan op een kaart is toch wel schandalig en erg voor een land met zo’n mooie biercultuur en bieren als België. We hebben het idee dat bier volks en gezellig is, maar dat bier ook geraffineerd kan zijn, is nog niet ingeburgerd. Bier wordt vaak gezien als fabrieksproduct en dat is het allesbehalve. Als je kijkt naar Oude Geuze en een prachtig oud bruin bier – hoe complex die zijn, hoeveel moeite het kost zo’n bier te maken – is het jammer dat zoiets niet meer op een kaart staat. Voor alle duidelijkheid: ik wil de wijn niet weg. Maar ik vind dat bieren op z’n minst evenwaardig behandeld moeten worden.” (JL/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content