Michelingids 2016: The Jane van Sergio Herman krijgt tweede ster
Twintig maanden na de opening behaalt The Jane van Sergio Herman en Nick Bril een tweede Michelinster. België telt acht nieuwe eensterrenrestaurants. Hertog Jan, Hof van Cleve en De Karmeliet behouden hun drie sterren, de hoogste gastronomische eer.
In Flanders Expo, Gent, werd de nieuwe editie van de Michelingids bekendgemaakt. Ook dit jaar ging dat gepaard met nervositeit, spanning, geluk en hier en daar wat ontgoocheling in de zaal.
The Jane (Antwerpen), d’Eugénie à Emilie (Baudour) en La Villa in the sky (Brussel) kapen een tweede Michelinster weg. De drie Belgische driesterrenrestaurants behouden hun status, er zijn tien nieuwe eethuizen in België en Luxemburg met een eerste ster
Nieuwkomers bij de eensterrenrestaurants Bistrot du Nord in Antwerpen, restaurant Danny in Maasmechelen, Alexandre in Brussel, Le Pilori in Ecaussinnes, Le comptoir de Marie in Bergen, en dEssensi, een culinair restaurant in het kloppend hart van ’s Gravenwezel. Ook Alain Bianchin, het nieuwe restaurant van Alain Bianchin in Overijse, wordt beloond met een eerste ster. Hij kent de klassieke keuken als weinig anderen.
Onder de taalgrens mag ook restaurant Philippe Fauchet in Saint-Georges-sur-Meuse voortaan een ster uithangen.
Twee nieuwe eensterrenrestaurants voor het Groothertogdom Luxemburg: Favaro in Esch-Sur-Alzette en Guillou Campagne in Schouweiler.
Drie nieuwe tweesterrenrestaurants
Ook de selecte kring met tweesterrenzaken noteert enkele nieuwkomers. Opvallendste naam is The Jane (Antwerpen), gepromoveerd met een tweede ster. De Nederlandse topchefs Sergio Herman en Nick Bril openden het restaurant nog geen twee jaar geleden. Je moet het maar doen!
Nick Bril: “ik denk dat we toch even klaar zijn. 20 maanden open en 2 sterren” 2* #Michelin2016
— Mieke Verhelle (@MiekeVerhelle) December 14, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘Nick Bril, wiens kookstijl moderner is, lost de hoge verwachtingen volledig in en creëert diepgaande smaken met finesse en creativiteit’, klinkt het bij de Michelin-inspecteurs.
Een tweede ster is ook weggelegd voor restaurant d’Eugénie à Emilie uit Baudour. “Een erkenning voor de klassieke keuken”, reageerde de chef. Verder kreeg ook La Villa in the sky (Brussel) twee sterren toebedeeld. De speelse manier waarop Alexandre Dionisio hier creativiteit en raffinement verenigt, is geëvolueerd naar een keuken die nog meer uitgepuurden verfijnd is.
In De Wulf van Kobe Desramaults grijpt opnieuw naast een tweede ster; net als Ralf Berendsen van La Source in Lanaken.
Driesterrenrestaurants: status quo
Voor het vijfde jaar op rij zijn er geen veranderingen te noteren in het hoogste echelon. Topchef Gert De Mangeleer van Hertog Jan behoudt de hoogste waardering in de prestigieuze restaurantgids van de bandenfabrikant en wordt net als gevestigde waarden Peter Goossens (Hof Van Cleve) en Geert Van Hecke (De Karmeliet) geprezen voor zijn uitzonderlijke keuken. Hun kenmerkende kookstijlen zijn nog steeds wereldtop. Driesterrenrestaurants zijn volgens de Michelingids ‘een reis waard’.
Omdat hij twintig jaar drie sterren droeg, maar eind volgend jaar de deuren van De Karmeliet sluit, kreeg Van Hecke een ereteken van Michael Ellis, internationaal directeur van de gids. Ook Restaurant Des Ardennes, al 25 jaar in Bib Gourmand, werd gelauwerd.
De nieuwe Michelingids beloont eveneens 184 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijnmet het symbool =), waarvan 33 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar iedereen zich aan houdt. Maar de chefs bouwen daar elk op hun eigen manier op voort.
Vanaf 16 december ligt de gids in de winkel (21,95 euro). (DB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier