De bittere toets van waterkers

04/05/11 om 07:26 - Bijgewerkt om 07:26

Bron: Knack Weekend

In lang vervlogen tijden was waterkers een remedie tegen scheurbuik. Tegenwoordig eet men de vitaminerijke groente rauw of kort gekookt.

De bittere toets van waterkers

Waterkers is een vaste waterplant met vrij lange stengels, die op de bladknoppen gemakkelijk witte wortels vormen. De vitaminerijke groente groeit in het wild in het heldere water van beekjes en wordt bij ons en in Frankrijk in stromend water op vrij grote schaal gekweekt. Het is een oude groente die in de 16de eeuw werd aanbevolen als middel tegen scheurbuik.

Waterkers is caloriearm en rijk aan vitamine C en caroteen. Waterkers bevat ook vitamine B9, ijzer en calcium. Zowel wilde als gekweekte waterkers moet men altijd goed schoonmaken. De plant kan drager zijn van de leverworm, een parasiet die kwalijke ziektes kan veroorzaken. Waterkers wordt bijna altijd samengebonden in bundeltjes verkocht. Bij gebruik verwijdert men de gele en verlepte bladeren en de harde stelen. De donkergroene, gedeeltelijk afgeronde blaadjes kunnen rauw gegeten worden of kort worden gekookt als groente.

De smaak van de aromatische blaadjes is aangenaam bitter. Waterkers voelt zich goed als frisse decoratie naast gebraden vlees en gevogelte en hoort bij de romige vulling met kip en champignons uit een koninginnenpasteitje.

Lees meer over:

WeekendInformation Services

Ambacht ontmoet technologie

Ambacht ontmoet technologie

Op het eerste gezicht is de Gear 3 een traditioneel Zwitsers horloge. Totdat je aan ...

Onze partners