‘Biologisch’ binnenkort overal in Europa hetzelfde

© Getty Images/iStockphoto

De Europese Commissie wil nieuwe regels uitschrijven voor biologische producten. Daarmee wil ze een einde maken aan de regionale verschillen wat betreft de definitie én de bestaande regels actualiseren.

Tot voor kort hing wat onder ‘biologisch’ verstaan kan worden af van waar je je bevond. Zo verschilden de regels in Nederland of Frankrijk lichtjes van die voor Belgische boeren. Daardoor zijn er op dit moment zo’n zestig verschillende, maar als gelijkwaardig beschouwde bionormen in Europa.

Hier wil de EU nu meer duidelijkheid in scheppen. Vanaf 2021 zullen nieuwe regels in voege treden waardoor Europese consumenten overal dezelfde verwachtingen kunnen hebben bij biologische producten.

Opleving van bio

Meer eenduidige regels zijn een behoorlijk ‘nieuwe’ nood. Op het moment dat de huidige regels rond biologische teelt werden opgesteld, waren biologische producten namelijk nog een niche binnen de landbouw. Dat verklaart mede waarom toen enkel regionaal normen werden opgesteld.

Anders dan decennia geleden, is de sector nu echter in volle bloei. Meer zelfs: de aanpak zou volgens de Commissie een manier van landbouw kunnen zijn die alle boeren meer bestaanszekerheid geeft. Gangbare boeren, en zeker de kleine ondernemingen, hebben het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen.

Bijkomend voordeel: boeren zullen het in de toekomst gemakkelijker krijgen om bio-gecertificeerd te worden

Spreken over een niche is vandaag dan ook niet meer aan de orde, zo oordeelt de commissie. Daarvoor zijn de cijfers te duidelijk: de oppervlakte aan landbouwgrond die gebruikt wordt voor biologische landbouw groeit jaarlijks met ongeveer 400.000 hectare en de biomarkt is met een totale waarde van 27 miljard euro zowat 125 procent meer waard dan tien jaar geleden.

Iedere boer die in 2021 onder het Europese biolabel zal werken, zal vanaf dan een product op de markt brengen met dezelfde kwaliteitsgaranties. Dat is niet onbelangrijk voor de consument. Die betaalt doorgaans namelijk een pak meer voor een biologisch product.

Straks zal echter niet alleen de consument beter beschermd zijn, maar ook de bioboer. Zo zullen de nieuwe uniforme regels ‘eerlijke voorwaarden bieden voor de biologische landbouwers in de Europese Unie’, aldus de Commissie.

Jonge sector in groei

Andere voordelen van de uniforme regelgeving zijn onder andere te vinden in de certificatie. Ongeacht hoe groot het landbouwbedrijf was, elke boer die als biologisch erkend wou worden, moest hetzelfde betalen. Dat maakte dat kleine producenten die misschien wel biologisch werkten, niet altijd erkend raakten: de procedure was hen simpelweg te duur.

Rond 2021 zal dat veranderen: kleine landbouwers zullen zich mogen bundelen en samen een groepscertificering aanvragen. Zo dalen de vaste kosten voor iedereen en worden de individuele bedrijfjes weerbaarder op de internationale markt. Tegelijk gaat de Commissie er prat op dat de administratieve rompslomp versimpeld zal worden.

In de toekomst zullen verder ook nieuwe producten onder de regels vallen. Zout, kurk en etherische oliën vallen nu nog buiten de Europese bio-wetgeving, maar dat zal veranderen. Bovendien sluit de Commissie niet uit dat dat lijstje nog uitgebreid zal worden.

Gehoopt wordt dat de biologische landbouw in de Europese Unie een groeispurt ondergaat door deze hervormingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content