Groen, groener, groenst… Den Haag!

De groenste stad van Europa, dat is Den Haag. Met meer dan 111.000 hectare aan duingebieden, parken en landgoederen kan je er volop genieten van de natuur.

1. Heerlijk fietsen door Meijendel

Groen, groener, groenst... Den Haag!

Meijendel is het grootste duingebied van Zuid-Holland. Het natuurdomein bestaat overwegend uit duinlandschap, waterpartijen, dennennaaldbossen en een open toegang tot de zee. Een grote troef is de aanwezigheid van de rijke fauna en flora, met een grote diversiteit aan bomen en meer dan 250 soorten vogels. Tijdens je fiets- of wandeltocht door Meijendel kan je binnenkijken in het bezoekerscentrum van drinkwaterbedrijf Dunea, genieten van lekkers bij de pannenkoekenboerderij en ravotten in het Monkeybos.

Meijendelseweg 40, Wassenaar

Bereikbaarheid? Meijendel is het best te bereiken met de fiets (via route LF1) of te voet. Kom je toch met de auto, rij dan tot aan de Wassenaarse Slag en neem de bus vanaf Den Haag Centrum Station naar Leiden. Afstappen doe je bij halte Kievit.

2. Westduinpark kleurt geel

Groen, groener, groenst... Den Haag!

Het beschermde ’t Westduinpark speelt zijn troeven uit met fauna en flora. Tijdens de zomer kleurt het domein namelijk helemaal geel dankzij de aanwezigheid van het Jacobskruiskruid, de Koningskaars en Teunisbloem. Verder spot je op het domein ook kuddes Schotse hooglanders. Deze behaarde runderen lopen er vrij rond, maar je houdt toch best 25 meter afstand, zeker als er kalfjes bij de kudde zijn. Een andere grote troef van het Westduinpark is de nabijheid van het Zuiderstrand, bij veel Hagenaars bekend als het stille, ‘geheime’ alternatief tussen Scheveningen en Kijkduin.

Cort van der Lindenpad, Den Haag

Bereikbaarheid? Ingangen aan de Wieringsestraat, Duivelandsestraat, Laan van Poot, De Savornin Lohmanlaan en de Kijkduinsestraat die zowel te voet als met de fiets toegankelijk zijn. Reis je met het openbaar vervoer, neem dan de tram naar Duindorp of de bus naar Kijkduin. Met de auto kan je bij Kijkduin gratis parkeren.

3. Haagse bos, groene oase in de stad

Groen, groener, groenst... Den Haag!

Het Haagse Bos vormt letterlijk en figuurlijk de groene ingang van de koninklijke stad. Het gebied is ongeveer honderd hectare groot en dankzij de aanwezigheid van het paleis Huis ten Bosch kan je je zo inbeelden hoe de vorsten vroeger hebben geleefd. Aansluitend vind je er het Malieveld, een grasveld van ruim tien hectare groot dat dienstdoet voor militaire parades, kermissen, festivals en evenementen. Iets verderop ligt Koekamp, waar herten in de dierenweide de show stelen en grote waterpartijen een zalig rustgevend gevoel geven.

Boslaan 12, Den Haag

Bereikbaarheid? Er zijn drie parkeermogelijkheden: langs de Bezuidenhoutseweg, onder het Malieveld en aan het begin van de Leidsestraatweg. Je kan ook te voet van Den Haag Centraal naar het Haagse Bos wandelen.

4. Japanse tuin in Clingendael

Groen, groener, groenst... Den Haag!

Landgoed Clingendael straalt Engelse charme uit, met mooie gebouwen, tuinen met indrukwekkende bomen en spiegelende waterpartijen. Hét absolute pronkstuk is de Japanse Tuin, met zijn zeldzame bomen en planten. Dat Landgoed Clingendael vroeger in handen was van een edele familie, merk je nu nog altijd. Overal waar je loopt, kan je je zo voorstellen hoe de Haagse dames en heren vroeger over de prachtige paden hebben geflaneerd.

Goed om weten: om de kwetsbare Japanse Tuin zo veel mogelijk te beschermen, is hij enkel toegankelijk in mei, juni en oktober.

Clingendael 12a, Den Haag

Bereikbaarheid? Landgoed Clingendael is te bereiken via de hoofdingang aan de Wassenaarseweg. Parkeren kan in de buurt. Reis je met het openbaar vervoer, neem dan bus 18.

5. Ontdek de rozentuin in Westbroekpark

Groen, groener, groenst... Den Haag!

Het Westbroekpark wordt omschreven als een van de mooiste parken van Den Haag. Het heeft grote speelweiden, vijvers en watergangen. Het park staat vooral bekend om de prachtige rozentuin, waar tussen juni en eind oktober niet minder dan 20.000 rozenstruiken bloeien.

Kapelweg 35, Den Haag

Bereikbaarheid? Het Westbroekpark ligt in stadsdeel Scheveningen. Het park is goed bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer en de fiets.

6. Kilometerslange stranden

Groen, groener, groenst... Den Haag!

Naast de zovele prachtige groene gebieden staat Den Haag ook bekend om zijn lange stranden. Dankzij Scheveningen, Kijkduin en het Zuiderstrand – samen goed voor 11 kilometer strand – heeft Den Haag net dat tikkeltje meer in vergelijking met andere Nederlandse steden. Lekker uit eten in de haven, flaneren over de boulevard en ’s avonds bij een strandtent genieten van de zonsondergang. Vier seizoenen lang geniet je er van een on-Nederlands vakantiegevoel.

Haagse Routes

De Haagse Routes nemen je mee naar bekende hoogtepunten en verborgen hotspots in Den Haag. Ze zijn speciaal ontworpen voor de smartphone en gratis te gebruiken. Elke route omvat leuke weetjes en duidt ook de tijdelijke evenementen aan. Voor het ‘groene’ Den Haag, zijn er twee routes beschikbaar:

1. Door bos en duin naar zee

Deze stevige bos- en duinwandeling van VVV Den Haag leidt je vanaf de rand van de historische binnenstad naar zee. Door het oeroude Haagse Bos met het koninklijke paleis wandel je via Landgoed Clingendael de duinen van Meijendel binnen. In dit natuurgebied slingert deze route zich via een kilometer lang voetpad naar de kust om ten slotte het laatste stuk richting Scheveningen over het strand af te leggen. Deze route is 14 kilometer lang en omvat dertien stops, goed voor 4,5 uur wandelplezier.

2. Langs Haagse stranden

Met deze strandwandeling verken je de kilometerslange Haagse kust: van Scheveningen strand en haven via het Zuiderstrand en het Westduinpark naar Kijkduin. Onderweg kun je kiezen voor een rustige route of een variant met meer attracties en strandtentjes. Je komt langs ’t Zwarte Pad met zijn hippe beachbars, De Pier, het Grand Hotel Amrâth Kurhaus waar je mag binnenkijken in de historische zaal, Sprookjesbeelden aan Zee en nog zo veel meer. De route is 9 kilometer lang, de gemiddelde duurtijd is 3,5 uur.

Liever wandelen door de binnenstad? Ook hiervoor zijn Haagse Routes ontworpen. Meer info vind je via https://denhaag.com/nl/routes.

Lees hier de andere artikels van dit dossier.