De smartwatch houdt je gezond

© iStock

Meten is weten. Dankzij de smartwatch heb je zicht op je hartslag, je lichamelijke activiteit en je water- en koffieconsumptie.

Lang en intensief sporten is niet per se gezond. Alles hangt af van je lichaam en je conditie. Er is een duidelijk verschil tussen gezond bewegen en intensief sporten. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat het voor de doorsnee mens gezond is om per week ongeveer twee en een half uur matig intensief aan sport te doen. Dat komt overeen met sporten tegen een hartslag van 140, of zeventig procent van de maximale hartslag van een topsporter (die bij pieken 200 haalt). Dankzij de ingebouwde hartslagmeter van je smartwatch, kun je heel gericht gaan bewegen.

Stappen tellen

Bewegen kan uiteraard ook door vaker de trap te nemen op kantoor en meer te stappen in het algemeen. Het equivalent van twee en een half uur matig intensief sporten is zeven- tot tienduizend stappen per dag. De stappenteller van de smartphone drukt je meteen met de neus op de feiten. De gemiddelde Belg komt nauwelijks aan drieduizend stappen. Om voldoende te bewegen, moet je je bewegingspatroon actief aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld je auto iets verder parkeren, bij een andere bushalte afstappen of te voet boodschappen doen. Je smartwatch helpt je je doelstelling te bereiken.

Voldoende water

Een populaire toepassing op de smartwatch zorgt voor de monitoring van je koffie- en waterconsumptie. Onder meer de Gear S2 van Samsung biedt de mogelijkheid om makkelijk bij te houden hoeveel koppen koffie en glazen water je per dag drinkt. Iedereen weet dat voldoende drinken goed is voor de gezondheid. Maar dat mag natuurlijk niet enkel koffie zijn. Anderhalve liter water per dag is een goede richtlijn. Ga je sporten, dan moet je voor ieder uur inspanning een halve liter extra rekenen. Koffie mag, maar met mate. Twee koppen per dag volstaan. Je smartwatch houdt je consumptie van water en koffie in de gaten, en meldt je bijvoorbeeld regelmatig dat het tijd is voor een glaasje water…