Onze spelregels : iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen, goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is Gilles De Bilde aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

HET PAKKET GEPROEFD

Quinta Do Crasto, Reserva Old Vines 2004, Douro (21 euro)

Gilles De Bilde : Voor mij de beste van de drie. De geur komt pas open een tijdje nadat je de fles geopend hebt. Hij is veel zachter en aangenamer dan de andere twee, heeft geen expliciete houtsmaak en hij plakt ook goed aan het glas. De duurste fles ?

Frank Van der Auwera : oude, laagrenderende stokken (plus 70 jaar), achttien maanden eiklagering (op Franse en Amerikaanse vaten) en 14,5 vol.- % body : dat zijn de geloofsbrieven van deze mooie Dourowijn. Gescha- keerd boeket van onder andere tabaksbladeren, praliné, geroosterde noten en zwarte kersen. Fluwelig en fruitvet in de mond, cederachtig, met een lekker hart van zwarte en rode bessen. Duur, maar binnen zijn appellation ook verfijnd.

D’Arenberg, The Cadenzia GSM 2004, McLaren Vale,

Australië (17,40 euro)

GDB : Mijn nummer twee. Vergeleken met de derde fles vind ik deze lekkerder. Hij smaakt ook duidelijk ‘ouder’ en is minder geparfumeerd. Ook minder houtsmaak dan de Papa Luna, hoewel de eik toch nog genoeg aanwezig is. Plakt ook goed aan het glas.

FVdA : GSM verwijst naar de ménage à trois van grenache, shiraz en mourvèdre. Een in Australië meermaals met goud overladen cuvée, die inderdaad massief en atletisch in het glas hangt. Vooral getypeerd door een fantastisch boeket van zwart bosfruit, geroosterde noten en peper. Nog piepjong, met in de smaak een mand vol donkere bessen, supergeconcentreerd, vurig en nog tanninerijk. Peperig staartje. Nog jaren toekomst.

Papa Luna 2005, Calatayud, Spanje (8,70 euro)

GDB : Typisch zuiderse wijn, waar je veel zon in proeft (zoete druiven !), een redelijk zware houtsmaak, met een minder mooie kleur en framboosachtige reuk. Gewoon een goede wijn, die haast siroopachtig aan het glas plakt. De goedkoopste van de drie ?

FVdA : Een moderne fruitduivel – gedomineerd door 70 procent garnacha, maar met shiraz, merlot, tempranillo en mourvèdre als ruggensteun – die ik toch veel hoger aansla. Geesteskind van de Schotse flying winemaker Norrel Robertson die hier een mexican wave bottelt van vlezig en sappig zomerfruit, met name kersen en krieken. Gekonfijt en chocolaté, maar toch vrij elegant ondanks de maturiteit en 14,5 vol.- % alcohol. Gedoseerde eiktoets. Wel absoluut koel schenken (max. 14°).

Wijnen : Chateau & Co, Werchtersesteenweg 6, 3150 Haacht. 016 46 10 57,

info@chateau-co.be, www.chateau-co.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content