Herwig Van Hove

Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : rood fruit van ’96.

Wijn maakt in zijn wordingsgeschiedenis van rank tot drank verschillende scharniermomenten mee. Zo is de keuze van het juiste oogstmoment determinerend voor het beoogde wijntype. Als men iets voor de volledige rijpheid oogst, komt er een flinke scheut frisheid in de latere wijn, wat zeker voor witte wijn erg belangrijk is. Oogst men iets nà de fysiologische rijpheid, dan is het risico op fletse confituursmaakjes groot. Een andere belangrijke fase, waarover heel wat minder gesproken wordt, is het bottelmoment. Het bottelen sluit de zogenaamde verzorgings- of rijpingsperiode in het Frans zo mooi élevage genoemd voor goed af. Vanaf nu evolueert de jonge wijn zonder contact met de luchtzuurstof, chemisch spreekt men van reducerende omstandigheden. De wijn zal nu hoofdzakelijk uit zichzelf moeten putten om verder te evolueren ; allerlei door zuurstof op gang gebrachte omzettingen krijgen geen kans meer. Maar om uit zichzelf te kunnen putten, moet er ook iets in zitten : de wijnen moeten onderbouw hebben, dieperliggende zware rijpheidsaroma’s.

Zo’n wijnen, die lang moeten evolueren, worden eerder laat gebotteld en ondertussen op vat gehouden. Het matige luchtcontact doorheen de duigen van het vat brengt eenheid en structuur in de smaak maar doet ook wat van de verse fruitaroma’s verloren gaan, want de fijne verse fruitcomponenten zijn zeer oxidatiegevoelig. Deze zeldzame wijntypes moeten het hebben van een latere, op fles ontwikkelde, wat onnatuurlijke finesse.

De overgrote meerderheid van alle geproduceerde wijnen echter, heeft geen finesseroeping. De constitutie is niet voldoende rijk en diep om vatlagering zonder opvallende schade te kunnen verdragen. Klimaat, wijnstoksoort, snoeiwijze en niet in het minst het oogstmoment worden allemaal zo gekozen dat een meer eenvoudige smaakconstitutie tot stand komt. Voor dergelijke wijnen is het bottelmoment uiterst kritisch en ze moeten eerder vroeg op fles, op voorwaarde dat ze voldoende zijn uitgeklaard. Het onnodig lang stockeren van zulke wijnen, zelfs op grote roestvrijstalen tanks, gaat altijd met wat kwaliteitsverlies gepaard : ze moeten het hebben van de verse fruitaroma’s.

Op grote wijnbedrijven, ook op de grote châteaus, wordt er gewoonlijk gebotteld als het goed uitkomt : wanneer er op het land niets te doen is, en het personeel moet worden beziggehouden. Verder wordt de bottelinstallatie maar eens per jaar gebruikt of dikwijls zelfs ingehuurd. Zo komt het dat de mises d’origines niet altijd op het ideale wijnmoment gebeuren. Handelaars en grote invoerders echter, die niet door zorgen omtrent de wijngaard worden gehinderd, kunnen het bottelmoment vrijer kiezen en beter de verse fruitigheid in de fles brengen. De charme die uitgaat van het geheel van verse fruitgeuren en -smaken wordt druivigheid genoemd. Druivigheid kan men dus maar verwachten als er vroeg genoeg en vakkundig wordt gebotteld.

Vandaag proeven we vier van deze snelle fruitjongens van de oogst 1996, door Delhaize zeker vroeg genoeg gebotteld.

Domaine Les Aires Hautes, Minervois 1996

Goedgevulde kleur met de jonge nuance van purper. In de neus een charmerende fruitwaaier, omarmend en ruim, die mooi zichzelf blijft bij opschudden. Aangename smaak, mede gedragen door alcohol (13), met goede lengte waarin niets verkeerds opvalt, maar die ook niet opvalt, tout court. Excellente instapwijn. (Delhaize, 109 fr.)

Cuvée du Palais, Corbières 1996

Iets minder kleurconcentratie dan de vorige aan de glasrand is een veel bredere zwakke kleurzone maar ook met de nuance van jong purper. De neus is wat stugger, scherper en minder ruim, iets strenger met een minerale toets. Meer sprekende smaak dan de vorige, met ook een duidelijke, soepele bitterheid. Een type. (Delhaize, 109 fr.)

Domaine de la Chevallerie, Saint-Nicolas-de-Bourgueil 1996

De kleur is perfect vergelijkbaar met de vorige. Uitbundige neus van cabernet franc : groene pepers is de geliefkoosde parallel, met een zekere finesse en elegantie en indringende insistentie. Druivige smaak van cabernet franc, fijn en lang samen, en mooi gedragen door fris zuur. Goed evenwichtige karaktervolle wijn. (Delhaize, 199 fr.)

Gamay de Touraine, Touraine 1996

Minder van kleur en al een rijpe, rodere nuance. Simpele fruitige en puntige neus die aan aardbeien doet denken. Soepele, haast nietszeggende, wat fletse smaak met wat achternaijlend zuur. Doet verlangen naar fris bier (Delhaize, 109 fr.).

Wie door het kersverse fruit nog niet overtuigd is, moet de Chinon 1995 uit dezelfde rekken maar eens proberen, hier is het fruit al wat versleten, en de smaak zuurdominant.

Volgende aflevering in Weekend Knack van 1 oktober : Griekse wijn.

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content