Herwig Van Hove

Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: ongewone witte.

Vina Anita 1995, Cachapoal Valley, Central Chile

Het Engelstalige tegenetiket vermeldt dat de wijn van 100 procent oude sémillon is gemaakt en dat de druiven bovendien met de hand werden geplukt. Sémillon kennen we vooral als hoofdbestanddeel van Sauternes of witte Graves, en dan nog gewoonlijk gemengd met Sauvignon. De wijnbouw in Chili is duidelijk door de Fransen beïnvloed en gestuurd. Bij de productie van voorliggende wijn bijvoorbeeld werd assistentie verleend door de Franse technische ploeg van Château Larose Trintaudon. Naar verluidt doet hij denken aan witte Graves.

In het glas komt een frisse gele kleur zonder spoor van oxidatie en een ernstige neus met gedegen onderbouw. De smaak is breed met exotische, rijpe toetsen en volkomen in evenwicht. Stevige maar ook elegante wijn, meer dan gewoon goed. (Colruyt 99 fr.)

Corbières Blanc 1996

Het toegelaten druivenpakket van witte Corbières is erg ruim: bourboulenc, grenache blanc, macabeu, rolle of vermentino, clairette, marsanne, roussanne, picpoul, malvasia… Er kan dus bijna altijd een zeker evenwicht worden samengesteld. De kleur van voorliggende wijn vertoont een duidelijk gele nuance, wat op een zekere rijpheid wijst. Wat stugge neus, zoals van witte Rhône à la marsanne, en een smaak met een flink zuur accent maar wel met exotische rijpe elementen en een malse lengte. Correcte wijn. (GB 105 fr.)

Côtes du Ventoux “Les Regains” 1997

Deze wijn is gemaakt van 100 procent clairette-druiven. Deze druivensoort is niet echt in de mode: de wijn ervan heeft veel alcohol (hier 13°), te weinig zuur om fris te smaken en oxideert zeer snel waardoor het fruit verloren gaat. Men zegt wel eens dat men clairette-wijn moet drinken nog voor hij gebotteld wordt. Gewoonlijk is clairette dan ook een onderdeel van een groter geheel. Samen met ugni blanc, die moet zorgen voor de verfrissende zuren, brengt ze wat zwaarwichtigheid bij in witte Rhône-wijnen, terwijl het geheel omkaderd wordt met roussanne, marsanne en viognier.

Volgens het tegenetiket brengt de koelte van de nachten op de Mont Ventoux een trage rijping mee, waardoor zuren en fruit beter gerespecteerd blijven. In het glas komt een bleke heldere kleur, wat zeker niet op oxidatie wijst. De neus is delicaat fijn en floraal met heel ver op de achtergrond na opschudden een lichte aanzet van wat zwaarte. De smaak is een beetje ongewoon, stevig geconcentreerd met wat gewichtig fruit maar geen spoor van vermoeidheid. Wijn voor ‘ernstige’ gerechten zoals tarbot uit de oven. (Delhaize 96 fr.)

Colombelle, Vin de Pays des Côtes de Gascogne 1997.

Op het Franse tegenetiket staat dat de wijn gemaakt is van colombard, ugni blanc en listau. Listau is in Frankrijk de naam van de palomino-druif waar men in Andalousië sherry van maakt. In Frankrijk zijn er geen 1000 hectaren meer van: de wijn is zwak, met te weinig zuur, te weinig alcohol en zeer oxidatief. Ugni blanc is niets anders dan de Italiaanse trebbiano, de meest productieve druif ter wereld die zelfs bij 150 hectoliter per hectare nog mee kan, maar waarvan de wijnen vrij neutraal smaken. Het hoofdbestanddeel van de blend is ongetwijfeld colombard, een witte druivensoort uit Bordeaux die bij juiste, en vooral koele vinificatie frisse en fruitige wijnen geeft.

In het glas komt een frisse gele kleur met nuance van groen en een brede florale rijpe neus met citroenachtig fris zuur in de onderbouw. De smaak volgt de neus: friszuur met een zeker gewicht en zelfs goede lengte. Een ideaal zomeraperitief. (GB 105 fr.).

Haut Poitou, Vdqs 1997

Wijn gemaakt van 100 procent sauvignon-druiven. Sauvignon is de enige witte druivensoort die in Frankrijk nog vooruitgang boekt. Tussen 1958 en 1988 heeft sémillon, de sleuteldruif van o.m. de weelderige Sauternes, meer dan de helft van zijn wijngaardoppervlakte verloren, terwijl de met sauvignon beplante oppervlakte praktisch verdubbelde. Men zegt soms dat sauvignon voor Frankrijk is wat riesling is voor Duitsland. De wijnen lijken ook iets op elkaar: beide zijn volrond, kruidig, met minerale elementen die van de bodem komen. In het ideale geval gaan rijpheid en frisheid samen.

In het glas komt inderdaad een geur van rijp en rond en toch fris en zelfs iets steenachtig. De smaak is aangenaam rond en iets grassig met fijn zuur. Wijn met pit. (Delhaize 112 fr.)

Rioja “Albor” 1997, Campo Viejo

Gemaakt van viura, de succesdruif van de moderne Spaanse witte wijn (in Frankrijk gekend onder de naam macabeu die in witte Côtes du Roussillon een belangrijke rol speelt). In Spanje heeft ze malvasia en garnacha blanca uit de Rioja-blend verdrongen, met een zekere simpelheid tot gevolg, die men soms denkt te kunnen compenseren met houtlagering. Viura-wijn is oxidatiebestendig en heeft fruit en aroma.

In het glas komt een gele kleur van een volle wijn en een geur van rijpe appelen met wat amandel, gelukkig zonder hout. De smaak is rond en elegant met zware zuren en exotische aromatische toetsen. Past bij stevige gerechten zoals geroosterde reuzengarnalen. (Colruyt 145 fr.).

Volgende aflevering in Weekend Knack van 26 augustus: Delhaize aan de Rhône.

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content