Verscholen in Waals-Brabant

Waals-Brabant is de kleinste en jongste provincie van België en is daardoor nog op zoek naar een culinaire identiteit. Dat wil niet zeggen dat je er niet smakelijk eet ! De provincie telt vele, eerder kleine, knusse eethuizen die je na enig zoeken treft in het glooiende landschap, in pittoreske dorpen of rond toeristische trekpleisters als het meer van Genval, de ruïnes van Villers-la-Ville en de Leeuw van Waterloo. Pieter van Doveren zocht de beste adresjes uit.

Brasserie TRENDY

Happy’s, een moderne bar met groot restaurant, is commercieel gelegen aan afrit 5 Waver-Noord aan de E411, op vijftien minuten rijden van Brussel. Het idee en de inrichting komen van Benoît Barry, die ook de aangrenzende decoratiewinkel beheert. Happy’s heeft royale afmetingen en bestaat uit één grote, open ruimte. Een monumentale trap en een oranje liftkooi verbinden de bar beneden met het restaurant op de tussenverdieping. Het geheel wordt overkoepeld door een naakt, houten dakgebinte. Organisch gevormde lampen No Fruit van Dark en vrolijk gekleurd meubilair brengen de gepaste sfeer om happy te zijn. Aan de balustrade van de tussenverdieping heb je zicht op de bar en de loungehoek met piano en haardvuur. Voor ouders die hun kinderen naar school hebben gebracht, begint de dag met een ontbijt. ’s Middags zijn de dagschotel en de tweegangenlunch populair. ’s Avonds komt er een reep linnen op de tafels, is de ambiance meer cosy en kiest men veelal voor tapas aan de bar of een maaltijd à la carte. De uitgebreide spijskaart gaat van Belgische klassiekers tot sushi en sashimi.

Happy’s : Chaussée des Collines 106, 1300 Waver. 010 22 22 40. www.restohappys.be. Gesloten zaterdagmiddag.

Brasserie AAN HET MEER VAN GENVAL

Vooral ’s zomers trekken de groene oevers van het meer van Genval dagtoeristen, die de stoffige stad even ontvluchten voor enkele uurtjes bucolische rust en zuivere lucht. Brasserie du Lac kwam op de plaats van Caraquin du Lac en is een zakelijk initiatief van Thierry Van Damme (Brasserie de l’Alliance en Six Colonnes) en vennoten. De brasserie ligt op een geprivilegieerde plaats : in de veranda zit je bijna met de voeten in het water en ook vanuit de eetzaal heb je een weids zicht over het meer. De inrichting is hedendaags landelijk en voor de deur, naast het verwarmde terras, kwam een schaal- en schelpdierenbar die wordt bewaakt door een écailler (oesterkraker). De spijskaart verzamelt culinaire evergreens uit de Belgische en Franse keuken (kroketten, lendenribstuk, onglet of longhaas, enz.). Voor de liefhebbers zijn er plateaus met schaal- en schelpdieren.

Brasserie du Lac : Avenue du Lac 100, 1332 Genval. 02 652 48 46. www.brasseriedulac.be. Dagelijks open.

Mediterraan CHIC ITALIAANS

Americo Serfillipi kwam als garçon vanuit Italië naar België, waar hij zich ontpopte tot een succesvol restaurateur. In 2003 opende hij in Waterloo restaurant en wijnbar L’Opéra. Voor de deur staat een parkeerwachter die de beste plaatsjes geeft aan de snelste sportwagens. Het publiek stroomt toe uit de groene villawijken en de omliggende businessparken. Ook de jetset van Charleroi kent de weg. Americo Serfillipi ontvangt, laat de mensen uit zijn hand eten en smeert dure flesjes wijn aan. De grote eetzaal is modieus en chic gedecoreerd met marmer, muurschilderingen en Muranoverlichting in gezandstraald kristal. Aan de basis van het succes staat de smakelijke Italiaanse keuken. Specialiteiten zijn : sint-jakobsschelpdieren met truffels en fleur de sel, linguine met kreeft, basilicum en kerstomaatjes, en zeebaars in zoutkorst met groentesalade en pesto van kappertjes. De wijnkaart vermeldt 650 referenties en er is een ruime keuze aan prestigewijnen.

L’Opéra : Tervuursesteenweg 178, 1410 Waterloo. 02354 86 43. www.lopera.be. Gesloten op zaterdagmiddag en zondag. Wine bar van 17 tot 24 uur. Terras.

Landelijke herberg MODERN KLASSIEK

Ohain is een deelgemeente van Lasne. Rij je op het schilderachtige dorpsplein langs de muziekkapel naar beneden, dan kom je aan de oude boerderij La Roseraie. Het idyllische adres is in de wijde omgeving bekend voor zijn spotgoedkope lunch en aantrekkelijk geprijsde menu’s. De spijskaart vermeldt klassieke bereidingen met moderne toetsen zoals : terrine van ganzenlever met chutney van mango, millefeuille van gemarineerde zalm en gegrilde courgettes met raketsla en gedroogde tomaat, carpaccio van kalf met cannelloni gevuld met eendenlever, gelakte zwezerik met specerijen, kalfsfilet op lage temperatuur bereid met tartufata, en halve kreeft met schelpdieren gekookt in bouillon van sinaasappel en gember. In het seizoen zijn wildbereidingen troef. De kwaliteit van het eten is uiterst correct. Niet verwonderlijk dat men hier massaal toestroomt. Reserveren is aanbevolen.

Auberge de la Roseraie : Route de la Marache 4, 1380 Ohain. 02 633 13 74. www.aubergedelaroseraie.be. Zondagavond en maandag gesloten.

Gastronomie UITERST PERSOONLIJK

Noël Bertrand is niet de makkelijkste chef-kok. Maar de man kan koken, daar is iedereen het over eens. Zijn gastronomisch eethuis Le Caprice des Deux verhuisde bijna vijf jaar terug van Lasne naar een oud herenhuis in Waver. Achter de gevel wacht een indrukwekkend trappenhuis dat uitgeeft op grote vertrekken, bekleed met lambriseringen en verlicht met luchters. Op tafel verschijnen de inventieve en gecompliceerde, uiterst persoonlijke creaties van Noël Bertrand. De kok maakt gebruik van nieuwe technieken en houdt van bijzondere specerijen. Hij brengt aarde en zee samen in verfijnde gerechten zoals praline van ganzenlever en gerookte paling met op lage temperatuur gegaarde rabarber, artisjok en jonge uitjes. Ook de nagerechten, zoals de salade van aardbei met rauwe asperge en schelp van biscuit met witte chocolade, zijn inventief. Gezien de bewerkelijkheid van de gerechten en de kost van de ingrediënten, kunnen de prijzen als redelijk worden beschouwd.

Le Caprice des Deux : rue de Bruxelles 25, 1300 Waver. 010 22 60 65. www.lecapricedesdeux.be. Zondag en maandag gesloten.

VERZORGD EN FIJN

Het zijn vooral Vlamingen die halt houden bij Aux petits Oignons om zich culinair te laten verwennen. Het restaurant bestaat sinds 2008 en is ondergebracht in een bescheiden villa. De inrichting was aanvankelijk nogal schamel maar werd onlangs geactualiseerd. Laetitia Haumont is afkomstig van Geldenaken. Zij leerde ontvangen en bedienen in de eetzaal van haar eigen restaurant. Voordien werkte ze altijd in de keuken. Laetitia stond met haar man Stéphane Lefebvre in de keuken van gastronomische eethuizen als L’Air du Temps, Bistrot du Mail en La Frairie. Stéphane komt uit Namen en is al bekend bij lekkerbekken van toen hij chef-kok was in Bistrot du Mail. Zijn opleiding kreeg hij onder meer in L’Eau Vive en L’Essentiel. Hij kookt met inzet en enthousiasme en zijn gerechten zijn verzorgd en fijn. De prijzen zijn gerechtvaardigd, het succes terecht.

Restaurant Aux petits Oignons : Chaussée de Tirlemont 260, 1370 Geldenaken (Jodoigne). 010 76 00 78. www.auxpetitsoignons.be. Gesloten woensdag, zaterdagmiddag en dinsdagavond. Geen bankkaarten.

CULINAIRE HOOGSTANDJES

Het dorp Perwez ligt op de grens van Waals-Brabant en de provincie Namen en op 25 kilometer van Leuven en Tienen. Perwez is niet veel meer dan een cluster van arbeidershuisjes en heeft de hoogste concentratie aan tuinkabouters in Waals-Brabant. In het huis van de suikerbietenweger vond het fijnkostrestaurant La Frairie een onderkomen. Het eethuis is het levenswerk van de Waalse kok Laurent Martin en zijn Vlaamse echtgenote Nathalie. La Frairie werd op de culinaire landkaart gezet door creatieve hoogstandjes te serveren voor licht verteerbare prijzen. De inspanningen werden door Michelin in 1999 beloond met een Bib Gourmand en in 2005 met een eerste ster. Nathalie werd opgeleid bij Romeyer en Laurent in La Maison du Cygne. Zij leerden elkaar kennen in het eethuis Le Sermon. De tortelduifjes droomden van een eigen zaak. Nathalie ontvangt met attentie en haalt met plezier haar Nederlands boven. Laurent voelt zich gesterkt door de Michelinster en kookt minder uitdagend dan voorheen.

Restaurant La Frairie : Avenue de la Roseraie 9, 1360 Perwez. 081 65 87 30. www.lafrairie.be. Zondag, maandag en dinsdagavond gesloten.

Familiaal VOOR VISLIEFHEBBERS

Voor een lekker stuk vis of een goed gevulde schotel met dagelijks vers aangevoerde schaaldieren zit je goed op La Péniche. De restaurantboot is een referentie voor liefhebbers van zeebanket en op de zee en de seizoenen geïnspireerde schotels. Op de spijskaart treft men klassieke visbereidingen, zoals vissoep met rouille en broodkorstjes, kreeft belle-vue, in boter gebakken zeetong of met de lijn gevangen zeebaars van de grill. In het seizoen zijn tien soorten oesters beschikbaar en meer dan twintig oesterbereidingen. Ook de bereidingen met Zeeuwse mosselen op vijftien manieren en mosselen afkomstig van hangcultuur zijn populair. Verder zijn er enkele vleesbereidingen, zoals steak en niertjes. ’s Winters wordt er gegeten op banken van smeedijzer en kasteelstoelen in de buurt van de haard. Op zomerse dagen staan de tafels gedekt op het lommerrijke terras. De kapitein komt uit een familie waar men al drie generaties restaurants uitbaat. De inrichting werd onlangs vernieuwd.

Restaurantboot en ‘écailler’ La Péniche, chaussée de Huy 4 (richting Chaumont-Gistoux), 010 22 88 18, 1300 Waver. www.lapeniche.be.

BIJ DE LEEUW VAN WATERLOO

Brasserie-rotisserie L’Alliance ligt aan de ring aan de zuidkant van Brussel, in de buurt van het gelijknamige bedrijvenpark, het cinemacomplex Imagibraine en op enkele kilometers van de Leeuw van Waterloo. Plaats van gebeuren is een oude Brabantse hoeve met een landelijk ingerichte eetzaal met gewelfd plafond, een open keuken en een indrukwekkend Moltenibraad-spit. Aan de voorkant is een grote veranda met een meer hedendaagse inrichting, die uitgeeft op een royaal terras met honderdzestig plaatsen. L’Alliance opende in februari 2006 en was meteen een succes. Jong, oud, rijk, arm, Waals of Vlaams, iedereen komt naar de volkse brasserie. Het repertoire op de spijskaart is Belgisch : garnaalkroket, varkenspoot, lendenribstuk, steak tartaar, zeetong, mosselen in het seizoen enz. Specialiteiten zijn : speenvarken met Balcan-salade en in de as gepofte aardappels (op bestelling), en lamsbout à volonté met gebraiseerd witloof en gratin dauphinois.

Brasserie de L’Alliance : rue A. Allard 400, 1420 Eigenbrakel. 02 387 17 20. www.lalliance.be. Open 7 op 7.

Lekkere winkels AMBACHTELIJKE PRALINES

Sinds een halve eeuw bewerkt de familie Stevens chocolade in het hart van Waver. Nu is de derde generatie er aan de slag. Hun werkplaats en winkel L’Art de Praslin is het geluk van menig conservatief fijnproever. De pralines worden volledig ambachtelijk, met respect voor tradities gemaakt. Grootvader Jean Guion had in 1936 al een chocoladewinkel in Brussel in de Baillistraat. Een van zijn dochter zette de winkel in Brussel voort, de andere verhuisde in 1958 naar Waver om er volgens de familieregels chocolade te bewerken. Sinds 1989 zijn het de kleinkinderen Edwige en Joël Stevens die het bedrijf leiden. Het personeel is al lang in huis en het zijn dezelfde leveranciers die bij grootvader over de vloer kwamen, die de zaak nog steeds bevoorraden. Zelfs de recepten dateren uit grootvaders tijd. Er worden zo’n 130 verschillende pralines bereid. Modieuze pralines op basis van thee zal je hier niet vinden, wel eentje zonder suiker die veel succes oogst.

Chocolade L’Art de Praslin :

rue de Nivelles 12, 1300 Waver.

010 22 32 40. www.artdepraslin.be.

CREATEUR-CHOCOLATIER

Lionel Focant kan terugblikken op een zeven jaar lange opleiding bij de beste adressen : Wittamer, Van Dender, Urraca (Toulouse), ijsmaker Sirre, Marcolini, Dewand. De jonge, gedreven chocoladebewerker en banketbakker realiseerde zijn droom door een werkplaats met toonbank te openen : Lio. Hij ontwerpt nieuwe smaakcombinaties die de smaakpapillen verrassen en behagen. In 2007 en 2009 won hij al de door de provincie uitgereikte prijs Praline du Brabant Wallon. Lionel is een créateur die niet alleen pralines en taarten ontwerpt, hij maakte ook kledingstukken en kleine handtasjes uit chocolade voor zijn defilerende zus. Zijn pralines zijn van ‘haute-couture-niveau’ : ganache met peper, kruidnagel en nootmuskaat, of ganache met rozemarijn, omwikkeld met een laagje melkchocolade. ‘Taartmonsters’ kunnen hun hart ophalen aan een duotaart van chocolade en speculaas of taart met bittere chocolade en crème brûlée met sinaasappelsmaak.

Atelier de Lio : Rue des Carmes 12, 1300 Limal (Waver). 0475 36 62 34. www.chezlio.be.

TARTE AL DJOTE

De Confrérîe dèl târte al djote is een vereniging die de authenticiteit van een van de bekendste streekgerechten, de târte al djote, uit Nijvel controleert. De fabrikanten van de taart worden jaarlijks bezocht en er wordt een waardering toegekend in sterren. Voor 2012 werden drie winnaars met vijfsterrenlabel naar voren geschoven, alle drie uit Nijvel : Boulangerie-Pâtisserie Tout au Beurre (rue de Namur 70, 067 21 27 70), Taverne-Restaurant L’Union (Grand Place 27, 067 21 27 98) en Taverne-Restaurant Au Duc de Brabant (Chaussée de Bruxelles 102, 067 22 02 53). Een authentieke târte al djote is niet zomaar een ovenkoek. Ze moet een perfecte symbiose zijn van verschillende ingrediënten, waaronder twee heel specifieke : gefermenteerde koeienkaas ( bètchéye) en snijbiet ( djote).

www.djote.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content