Wim Van Beek en Vicky Wuyts openden in een historisch pand een brasserie-hotel met seminariezaaltjes die de naam De Weerelt meekreeg.

W im Van Beek studeerde af aan de koksschool van Koksijde en vervolmaakte zijn vorming in gereputeerde eethuizen, als Bijgaarden (Groot-Bijgaarden) en Berkenhof (Keerbergen). Iemand met zo’n opleiding zou, normaal gesproken, dromen van een eigen gastronomisch restaurant. Niet Wim: die begon samen met zijn vriendin Vicky Wuyts te mijmeren over een eenvoudige drink-, eet- en slaapformule. Het moest een in- en uitloopbrasserie worden, waar men welkom is voor een natje en een droogje, met enkele hotelkamers en zaaltjes om je in gezelschap terug te trekken. Het idee kreeg de naam De Weerelt, want op de aardbol draait het veelal rond eten, drinken en slapen. Ideaal zou een groot en sfeervol pand zijn, liefst een gebouw dat iets uitstraalde. In de Warandestraat werd gevonden wat Wim en Vicky zochten: een pracht van een pand dat vroeger bij het domein van het Kasteel van de Hertogen van Brabant hoorde en door een gevoelsmens met geld van de sloop was gered. Wij deden een stapje in De Weerelt op een doordeweekse avond, betraden de grote poort en troffen binnen een grand café met decor van natuurhout en in zuiderse klei- en auberginekleur geschilderde muren. Huiselijke elementen, zoals een goedgevulde bibliotheek en een veranda met speelhoek voor de kleintjes bevorderen de communicatie; hoge plafonds en grote ramen zorgen voor rust. De Weerelt kijkt aan de achterkant uit op het gerestaureerde kasteel, de slotgracht en het omliggende park. Er is een spijskaart, samengesteld uit vreemde en herkenbare kleine en grote hapjes. De porties zijn royaal, zodat je met één gerecht ook voldoende hebt. Succesnummers zijn onder meer: gebakken zalmfilet met een witte wijnsaus en verse zuring (540 fr.) en spiesje van papegaaivis (510 fr.). De spijskaart wordt gesteund door een wijnkaart met uitsluitend nieuwewereldwijnen. Terwille van de kennismaking werden de prijzen laag gehouden. De door ons geproefde en gewaardeerde huiswijn wordt massaal gedronken en is een exotische en enigszins koppige Sauvignon Blanc, Santa Ines, van de Maipo Valley in Chili (600 fr.). Op de borden kwamen: torentje van krab, kreeft en avocado als fijn vormgerecht, opgediend met krulsla aangemaakt met notenolie (520 fr.), en een lekkere salade met reepjes gegrilde vis en sausje van gepureerde kikkererwten (slechts 260 fr.!). Hoofdgerechten waren: in de boter gebakken scholfilet met aardappelpuree aangemaakt met citroen en bieslook (420 fr.) en fajita of bloemtortilla, aan tafel te vullen met rundvlees, maïs, hete peper, dubbele room en tomaat (600 fr.). De gemarineerde blokjes roastbeef waren misschien iets te lang gebakken en daarom niet echt mals. Het vlees kwam overgoten met wijn, olijfolie en citroensap sissend en pruttelend in een gloeiendhete gietijzeren fajita-schotel aan tafel. Het glas werd gevuld met een meer dan correcte Malbec ’95 van de Argentijnse Bodega Norton (860 fr.).

De Weerelt: Warandestraat 36, 2300 Turnhout. Tel. 014-72 48 65. Non-stop open, vanaf 8 u. (voor het ontbijt) tot 01 u. Voor zonnige dagen is er een riant terras met zicht op het kasteel. En verder: ruime feestkelder met gewelfde plafonds, vier kamers aan de kasteelzijde (van 1700 tot 2100 fr., ontbijt inbegrepen) en drie zalen voor seminaries. www.deweerelt.be; e-mail: info@deweerelt.be

XXX (drie koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content