Carlo Didden opende in een vroeger logementshuis De Kleine Zavel. De kok heeft talent en staat open voor nieuwe invloeden.

Restaurant De Kleine Zavel is eind vorig jaar als De Sablon geopend. Maar omdat de eigenaar van een taverne in Brasschaat aanspraak maakte op die naam, werd het eethuis omgedoopt. Het restaurant is een project van kok Carlo Didden en twee vennoten, die ook de eigenaars van ’t Sandt zijn. Dit hotel & congrescentrum ligt aan de andere kant van de straat. De Kleine Zavel verzorgt de catering van de bijeenkomsten in ’t Sandt en ’t Sandt stuurt hotelgasten naar De Kleine Zavel: dat noemt men kruisbestuiving. ’t Sandt is een deftige ontmoetingsplaats, waar tijdens aperitiefconcerten kamermuziekensembles van het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen spelen. Die deftigheid ontbreekt in De Kleine Zavel: daar wordt vrij getafeld, gezeten op caféstoelen aan kale tafels tussen kisten met lege bierflessen. Het oud-geschilderde logementsinterieur met houten vloeren en geornamenteerde plafonds is verlicht met in elkaar geflanste, oude smeedijzeren lusters, uitgerust met moderne halogeenspots. Bij vrij tafelen hoort een vrije stijl van koken: Carlo Didden leerde koken in de Antwerpse restaurants Pottenburg en Hippodroom en was zeven jaar lang chef-kok in Metallurgie. Hij staat open voor nieuw-wereldse invloeden en kiest Marco-Pierre White, Gordon Ramsay (beiden uit Londen) en Charlie Trotters (Chicago) als voorbeelden. Zijn gerechten zijn een aantrekkelijke mengelmoes van specialiteiten, kookmethodes en ingrediënten uit diverse streken. De spijskaart van De Kleine Zavel is een uitgeprint blad papier, waarop een twaalftal voor- en hoofdgerechten en een achttal nagerechten uit de wereldkeuken staan vermeld. Succesnummers zijn: rozemarijn crostino met zachte geitenkaas, rozijnen, spekreepjes en rodewijnsiroop (325 fr.), tagliatelli met raketsla, gekonfijte tomaten, basilicum en rode pesto (325 fr.), lamsfilet met kruidenkorstje, zuiderse groenten, polentakoekje en aïoli (595 fr.), en parelhoen met tijm, rozemarijn, coppa parma en champignonrisotto (525 fr.). Wij kozen torentje van kreeft, dat een van de terugkerende suggesties is. Het gekookte vlees van kreeft was gestapeld op een frisse vormsalade van appel, komkommer, avocado en raketsla. Het bord was afgewerkt met gelei van gekonfijte tomaat en peterseliejus: mooi en lekker voor een terugkomprijs (495 fr!). Ook het hoofdgerecht – in olijfolie gebakken tongschar met aardappel geplet met citroen en verse kruiden, spinazie en gekonfijte tomaat (575 fr.) – gaf reden tot opgetogenheid. Deze verfrissend-avontuurlijke maaltijd werd afgesloten met millefeuille, opgebouwd uit laagjes filodeeg met pistachenoten, sesamzaad en amandelschilfers en laagjes mangosorbet met een aangenaam prikkelend vleugje piment op de tong (265 fr.).

De Kleine Zavel, restaurant en catering: Stoofstraat 2, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 231.96.91. Zaterdagmiddag gesloten.

Wereldwijnkaart. De ongevaarlijke Chileense huiswijn kost 495 fr. de fles.XXX (drie koksmutsjes)

PIETER VAN DOVEREN / FOTO JAN CAUDRON De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content