In een uniek boek met ruim 400 foto’s van atleten brengt Giorgio Armani hulde aan de Special Olympics. Die wereldwijde organisatie is ook de begunstigde van het liefdadigheidsproject. Een exclusief voorproefje uit Facce da Sport / Faces of Sport.

:: Facce da Sport / Faces of Sport, Uitgeverij Skira, 492 pagina’s,ISBN 8884918715, 80 euro. In juni houdt de Brusselse Armani-boetiek een tentoonstelling rond het boek. Info : 02 551 04 04.

De Olympische Spelen in Athene, de Europese kampioenschappen voetbal in Portugal – 2004 is een sportjaar bij uitstek. Het ideale moment dus voor Giorgio Armani om de aandacht te vestigen op de Special Olympics, een internationale organisatie die in ruim 150 landen aangepaste activiteiten en begeleiding biedt aan meer dan 1,2 miljoen mensen met een mentale handicap. In België zorgt de beweging voor sportactiviteiten en trainingstages in uiteenlopende disciplines als zwemmen, paardrijen en judo. De Nationale Spelen brengen jaarlijks zo’n 5000 atleten, coaches en vrijwilligers op de been.

Voor Facce da Sport / Faces of Sport, dat deze maand verschijnt bij kunstuitgeverij Skira, verzamelde Armani oud en nieuw werk van tientallen bekende fotografen. Honderden grote en minder grote atleten tonen zich in het boek van hun sportiefste kant : op het veld, in het zwembad, op de trainingsbaan of in de ring. Dankzij zijn uitstekende connecties in de sportwereld kon Armani op de medewerking van tientallen grote namen rekenen : van David Beckham, Luis Figo en Thierry Henry tot Serena Williams, Ian Thorpe en Tiger Woods. Ze tonen voor de gelegenheid niet hun indrukwekkende onder- of bovenlichaam, maar vooral hun gezicht. “Geen enkele kampioen triomfeert zonder dagelijkse toewijding, afmattende training en onophoudelijke volharding”, schrijft Armani in het voorwoord. “Het is de geest die de prestaties teweegbrengt in het lichaam. Daarom ligt de nadruk op hun gezicht, waarop hun opperste concentratie, ambitie, passie en competitiedrang te lezen staat.”

Daarmee dient het boek een dubbel doel : terwijl de opbrengst van de verkoop volledig naar de Special Olympics gaat, bevestigt Facce da Sport / Faces of Sport de iconische status van atleten in de 21ste eeuw. Moderne gladiatoren, zoals Armani ze noemt : “Over de hele wereld brengen hun krachttoeren mensen in vervoering, hun gezichten zijn net zo bekend als die van film- of muzieksterren. Ze schenken ons heerlijke momenten van gedeelde vreugde, mijlpalen in onze nationale geschiedenis, mythen en lichtende voorbeelden die we proberen te evenaren.”

“Geen enkele kampioen triomfeert zonder toewijding, training en volharding. Het is de geest die de prestaties teweegbrengt.”

Tekst Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content