Spijs & drank
Mechelsesteenweg 211, 2820 Bonheiden. Tel. 015-55 05 15. E-mail: jan.bleeckx@pandora.be
Jan en Tim Bleeckx openden het allereerste Barbecue en Grill Center van België. Het is een totaalconcept met in de toonzaal een ruime keuze aan barbecues en grills op gas, houtskool of elektriciteit. Er zijn bijbehorende accessoires, die gaan van tuinmeubilair, brochettespiesjes tot gietijzeren borden. Verder biedt het centrum een assortiment outdoor woks. Er worden ook ontmoetingen tussen barbecueliefhebbers georganiseerd en cursussen om in openlucht te leren koken.
Salades , vers, verrassend en vol smaak – het hele jaar door en Risotto, dertig heerlijke recepten uit de Italiaanse keuken zijn twee aantrekkelijk verpakte, pretentieloze kookboekjes, die gevarieerde recepten rond actuele thema’s bundelen. Er zijn salades voor alle seizoenen, opgediend als hapje tussendoor of als lichte en gezonde lunch en altijd met een smakelijke dressing als kroon. Risotto is helemaal in de mode, waarschijnlijk omdat het Italiaanse gerecht eenvoudig te bereiden is, meestal niet veel kost en lekker is bovendien. De basis is kleinkorrelige rijst, die de eigenschap heeft veel vocht op te nemen zonder dat de korrel zijn stevigheid verliest. Voorbeelden zijn: arborio, carnaroli en vialone nano. Wat ook onmisbaar is bij een risotto, is een geurige bouillon en een dosis geduld die nodig is om zo’n 20 minuten in de pan te roeren.
Culinaire Boekerij van Kosmos Z&K Uitg., 385 fr. per deel).
Baobab Catering brengt de wereld op je bord. Het sociaal-economisch bedrijf werd in 1998 opgericht en is een vernieuwer in het evenementengebeuren. De organisatie presenteert exotische dineetjes waarbij de hoogstaande wereldkeuken wordt bereid en opgediend door mensen uit het land van herkomst. Baobab Catering leidt officiële politieke vluchtelingen op met als doel ze door te laten stromen in de maatschappij. De hoofdzetel is in Kortrijk (Damastweversstraat 3, Tel. 056-23 70 24) en er wordt over heel het land gewerkt.
Bio Square is de naam van de eerste 100 procent-biowinkel die Delhaize opende in Ukkel. De ruimte beslaat zo’n 100 m² en op de schappen wachten een 1800-tal producten, die allen afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Daarnaast maken ook ecologische non-foodproducten of producten die volgens strikte regels vervaardigd werden, deel uit van het gamma. Dit nieuwe winkelconcept wordt geëxploiteerd volgens het franchise-principe en wordt ondersteund door de ervaring die Delhaize in de loop der jaren opbouwde met bioproducten. Voor de non-foodgoederen is een intern charter ontwikkeld, waardoor uitsluitend cosmetica-, onderhouds- en reinigingsproducten gecommercialiseerd kunnen worden die voldoen aan bepaalde criteria, zoals respect voor mens, dier en milieu. Deze regels gelden tijdens het volledige proces, vanaf de productie tot en met de verpakking. De winkel is 6 dagen op 7 open, zondagvoormiddag inbegrepen.
Bio Square: Sint-Jobplaats 12, 1180 Brussel.
Momenteel is het seizoen van de Belgische komkommers en aubergines die onder glas worden geteeld, volop aan de gang. De frisse smaken en de pittige kleuren zijn een voorbode voor de primeurs die er binnenkort aankomen. De serreteelt van komkommers is een klassieker in de Belgische tuinbouw. In 1999 werden ruim 58 miljoen stuks op de landelijke veilingen verkocht. De productie van aubergines startte begin de jaren ’90. Het nieuwe zit in de ‘stille revolutie’ die beide teelten de voorbije jaren gekend hebben. In 1996 zijn de Belgische telers gestart met de omschakeling naar de milieuvriendelijke normen en kwaliteitsregels van het keurmerk Flandria. In 2000 beantwoordde reeds 85 procent van de komkommers aan de strenge normen van het keurmerk en voor aubergines liep het percentage op tot 90 procent. Bij de teelt onder glas worden hommels gebruikt voor de bestuiving. Voor de bestrijding van ziekten maakt men gebruik van natuurlijke vijanden en biologische middelen.
Het Zuid-Europese dieet staat algemeen bekend als weldadig voor de gezondheid. Het mediterrane eten is rijk aan olijfolie, groenten zoals peulvruchten, granen, fruit en vis, en arm aan dierlijk vet. Het glas is er enkele keren per dag gevuld met lokale wijn. De grond, het klimaat en de relatief lage welvaart liggen aan de basis van deze gezonde voeding. Maar nu het Zuid-Europese dieet in heel de wereld als voorbeeld staat voor gezond eten, worden zuiderse ingrediënten gretig uitgevoerd. Hierdoor is de koopkracht van de mediterrane landbouwer gestegen, waardoor het schamele maar gezonde dieet van vroeger in negatieve zin is veranderd: frisdranken, chips, snoeperijen en klaargemaakte Amerikaanse sausen nemen een groeiende plaats in. De nieuwe welvaart brengt ook mee dat de mensen minder bewegen. Het gevolg is dat er tegenwoordig meer zwaarlijvigheid wordt geconstateerd bij Spanjaarden, Portugezen en Grieken dan bij Duitsers, Hollanders en Engelsen.
De lente-editie van ……………………..
Pieter Van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier