SORRY DAT IK ME EXCUSEER

Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Een nieuwe, Amerikaanse reclamespot van Pantene stelt de vraag : waarom excuseren vrouwen zich voortdurend, en toont dames in allerlei omstandigheden die sorry zeggen voor… tja, waarvoor eigenlijk ? (https://www.youtube.com/watch?v=rzL-vdQ3ObA) Voor het feit dat ze een vraag stellen of omdat ze naast een man zitten die veel plaats inneemt. Ze zeggen het als ze in bed het laken terugnemen van hun vriend of als ze bij het rommelen in de frigo de baby aan hun man geven. Ze zeggen het op alle momenten en om alle verkeerde redenen. Don’t be sorry, zegt de spot, gevolgd door de slogan : Shine Strong.

Sorry is inderdaad een woord dat er bij mij heel vlot uitkomt. Het kan betekenen : oeps, ik had u niet gezien en daarom schrik ik. In de winkel wil het zeggen : wat jammer dat mijn voet in de weg stond en dat u er daardoor met uw winkelkar bent over gereden. Of op het werk : hoe erg dat ik voor u aan de koffiemachine sta en dat u nu dertig seconden moet wachten op een bekertje koffie. Ik zeg het te pas en te onpas, en meestal als het eigenlijk helemaal niet nodig is. In een overvolle metro als ik naar buiten wil. Bij het afstappen van de trein als ik niet vertrappeld wil worden door de reizigers die naar binnen stormen. Sorry voor het late antwoord, typ ik, als de mail ouder is dan een dag. Zoals Ani Vrabel zegt op de Huffington Post : “Sorry is voor mij en veel andere vrouwen een kruk geworden. Sorry zeggen is een gewoonte, een vrij onschadelijke gewoonte zou je denken, maar het is ook een luie manier om te communiceren, en eentje die erg beladen is. Soms betekent sorry dat je je echt wil excuseren, soms betekent het dat je vriendelijk en beleefd wil zijn, en soms dat je je op je ongemak voelt.”

Studies wijzen uit dat vrouwen zich vaker excuseren dan mannen. “Mannen verontschuldigen zich niet graag, ze beschouwen het als een nederlaag”, zegt sociolinguïste Deborah Tannen. “Wie sorry zegt, stelt zich kwetsbaar en onderdanig op.”

“Sorry is voor vrouwen een soort glijmiddel om moeilijke boodschappen over te brengen”, zegt linguïste Robin Lakoff. “Als in : sorry, maar ik heb te veel werk en kan deze opdracht er niet bijnemen. Vrouwen verontschuldigen zich voor van alles en nog wat, mannen hebben niet de neiging hun boodschap in te pakken. Zij zeggen : ik doe dit niet, ik heb te veel werk.”

Henry Hitchings, schrijver van een boek over de Engelsen en hun al dan niet goede manieren, beweert dat de Britten per dag gemiddeld acht keer ‘sorry’ zeggen en dat het telkens pure hypocrisie is. “Shakespeare heeft het woord sorry nooit neergeschreven. Pas in het midden van de negentiende eeuw werd het een stand alone woord, dat los werd gemaakt van de uitdrukking : I am. Het gevoel werd gescheiden van de persoon, en uiteindelijk verdween zelfs het gevoel. Mensen die sorry zeggen, menen het haast nooit, het is een volledig leeg begrip geworden, en betekent eigenlijk net het omgekeerde. Net als wanneer een Brit je zegt : ik zal dat in gedachten houden, synoniem met : ik vind dit absoluut niet belangrijk en zal het onmiddellijk vergeten.”

lene.kemps@knack.be

Lene Kemps

“Britten zeggen per dag gemiddeld acht keer ‘sorry’ en dat is telkens pure hypocrisie. Shakespeare heeft het woord ‘sorry’ nooit neergeschreven”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content