Voor een kleine of grote hap in een alledaagse sfeer is er De Farmasie, een café-brasserie waar men probeert gewoon te doen.

:: Café-brasserie De Farmasie : Antwerpsesteenweg 223, 2350 Vosselaar. 014 71 32 72. www.defarmasie.com. Open van 11 tot 22 uur. Vrijdag en zaterdag tot 03 uur. Zaterdag vanaf 17 uur. Dagschotel : 9 euro.

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Eten hoeft niet buitenissig of trendy te zijn om in grote mate gewaardeerd te worden. Café-brasserie De Farmasie bewijst dat dagelijks : de druk bezochte zaak wist met een losse sfeer en royaal eten, gebaseerd op correcte basisproducten, een reputatie op te bouwen. Wij reden naar Vosselaar en verwachtten ons, om de een of andere reden, aan een trendy restaurant in een oude apothekerswinkel. Niets daarvan is waar : Farmasie neemt het gelijkvloers in van een blokvormige nieuwbouw en ziet er ook vanbinnen allesbehalve swingend uit. Het voorste gedeelte is een rustiek ingerichte taverne met veel bruin hout, ouderwetse verlichting en achter de L-vormige toog een ‘snotterende’ koffiemachine en de zeventiende-eeuwse Spaanse apothekerskast, die voor de naam Farmasie heeft gezorgd. Het achterste gedeelte is ingericht in oranjeriestijl en gedecoreerd met groengeschilderd houtwerk, tuinornamenten en rotan meubilair en geeft uit op een heraangelegd terras. Bazen zijn, sinds enkele jaren, Herman Renders en echtgenote Rosette. De twee zijn ook elders in de horeca actief. Zij waken over de kwaliteit van eten en bediening, zorgen ervoor dat er een bloemetje op tafel staat en zijn in hun nopjes wanneer de gasten blijven plakken aan de toog. Samen met de jonge chef-koks Kristof Van Den Blieck en Yvan Menten, en de rest van de keukenbrigade worden er maandelijkse proefsessies georganiseerd om gezamenlijk tot nieuwe gerechten te komen.

Correcte basisproducten

Farmasie heeft een uitgebreide spijskaart, met hoofdstukken als : tapas, pastagerechten, vlees van de grill en visgerechten. Specialiteiten zijn : bouillabaisse uit Marseille (22,30 euro), haantje in wijn (14,75 euro) en parelhoen met ganzenlever en mousseline van knolselder (18,40 euro). Wij kregen te doen met een botte ober die ‘breed’ deed en zich ostentatief boven de klant positioneerde. Wij kozen twee voorgerechten : een smakelijke carpaccio van sint-jakobsschelpdieren met roze peper en rolletjes in huis gerookte ganzenlever (14,25 euro) en vijf gamba’s uit de wok in een pittige mengeling van prei, sojascheuten, platte peterselie, gember en lauwe oosterse vinaigrette (14 euro). Hoofdgerechten waren : lendenribstuk van de grill met taai en onaangenaam vlees, bearnaisesaus en correcte frieten (19 euro), en kort gekorste tonijnsteak van royale afmeting met ontvelde tomaat, frieten en bearnaise (18,50 euro). Wij dronken twee correcte huiswijnen : een chardonnay Les Collines du Bourdic uit de Pays d’Oc (3,30 euro per glas, 6 euro per karaf en 15,50 euro per fles) en rode L’Esprit du Lys, vin de pays des Cévennes (3,30 euro per glas en 11 euro voor een halve liter). Wij betaalden zo’n 40 euro de man en kwamen matig tevreden buiten.

café-brasserie

Keuken: 6/10

Decor: 6/10

Comfort: 6/10

Service: 5,5/10

Prijs/kwaliteit: 6,5/10

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content