Schrijvers op de bres
We gingen op zoek naar de beste geëngageerde boeken van 2007 en vroegen enkele kenners welke klassiekers onmisbaar zijn.
Priester-arbeider
Het leven van Frans Wuytack is één groot avontuur. Als priester-arbeider is hij vanaf 1966 in de barrios van Caracas in Venezuela de motor achter de revolución de la conciencia. ‘Oproerkraaier’ Wuytack wordt tot twee keer toe uit het land gezet én uit de kerk verbannen. In 1978 begint hij een nieuw leven wanneer hij zijn grote liefde Leen ontmoet. Toch blijft overal waar het brandt – Nicaragua, Irak, Sarajevo – de vredesmissie hem lokken. “Ik wist dat ik hem niet kon tegenhouden”, zegt Leen. “Engagement en strijd zijn gewoon zijn leven.” In 2000 wint Chavez de presidentsverkiezingen in Venezuela en is Wuytack terug welkom. Zijn jonge dochters Serena en Maya vernemen in de krottenwijken zoveel verhalen over hun vader dat ze besluiten er een boek over te schrijven, “als excuus om vele vragen te stellen”. Persona non grata is boeiende lectuur, gelardeerd met pa’s beeldend werk en filosofische mijmeringen zoals “waarnemen is geen neutrale ervaring, maar medeplichtigheid”. Wuytack wordt met liefde geportretteerd als een prettig gestoorde man, gedreven door een sterk geloof in de mens.
Uitg. Epo, ISBN 978 906445427 1.
Kapitalisme getackeld
Voor Wuytack is verontwaardiging geen brandstof, voor Naomi Klein wél. Zeven jaar na haar bestseller No Logo tackelt ze opnieuw het kapitalisme met De shockdoctrine. De opkomst van rampenkapitalisme. De Canadese auteur ontkracht hiermee het idee dat de vrije markt hand in hand zou gaan met democratie. Alleen een crisis leidt tot echte verandering”, is het credo van econoom Milton Friedman, wiens lobbywerk in vele landen staatsterreur heeft ondersteund, met als doel om na de ‘afbraak’ een radicale economische liberalisering door te voeren. Het lijkt vergezocht, maar Naomi Klein heeft zich goed gedocumenteerd. Zo onthult ze dat de CIA experimenteerde met elektroshocks en dat voor Bush’ makkers, Cheney en Rumsfeld, het rampenkapitalisme de échte reden was om Irak binnen te vallen. Een vlammend manifest dat je de wereld door andere ogen doet bekijken.
Uitg. De Geus, ISBN 978 904450918 2.
Pakkende beelden
Daarin slaagt ook Dieter Telemans’ fotoboek Troubled Waters, dat ons met de neus op de ontregelde waterhuishouding van onze planeet drukt. De fotograaf/globetrotter toont de gevolgen van ons slechte waterbeheer : droogte en woestijnvorming, overstromingen, waterverontreiniging… Dat levert pakkende beelden op, zoals dat van Sergeï Bakajoesjin Lipatovitsj, kapitein van een boot die vastliep door het uitdrogen van het Aralmeer. Toch ziet Telemans zich eerder als journalist dan als estheet. Wat de foto’s niet vertellen, geeft hij in de verhelderende bijschriften als boodschap mee.
Uitg. Bai Schoten, ISBN 978 9085860242.
Waargebeurde roman
Wat is de Wat van de Amerikaanse schrijver Dave Eggers neemt je van pagina één bij het nekvel. In de sprankelende openingsscène is de Soedanese vluchteling Valentino Achak Deng in Atlanta – zijn nieuwe thuis – het slachtoffer van een roof. Die is zo brutaal dat hij warempel Afrika begint te missen, ondanks alle ellende. Deng was immers een van de Lost Boys, die op de vlucht voor de burgeroorlog in Soedan naar Ethiopië en Kenia trokken. Een verschrikkelijke tocht : sommigen werden botweg afgemaakt, door leeuwen verslonden of als kindsoldaat ingelijfd bij het rebellenleger. Al geeft Eggers de waargebeurde feiten zo accuraat mogelijk weer, toch besloot hij de biografie van zijn vriend Deng in romanvorm te gieten, om te verhinderen “dat zijn eigen stem te veel zou doorklinken”. De juiste beslissing want het niet van humor gespeende verhaal leest als een trein. Het wil ook positief zijn : Deng deelt zijn ervaringen om te voorkomen dat de gruwelen zich herhalen.
Uitg. Rothschild & Bach, ISBN 978 904995048 4.
Door Peter Van Dyck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier