Keuken : 6,5 i Decor : 7 i Comfort : 6 i service : 5 i Prijs/kwaliteit : 7Voor wie van pure sensaties houdt, heeft het Antwerpse Sint-Jansplein een magische aantrekkingskracht. Het levendige volksplein ligt aan de ‘moeilijke kant’ van de stad, waar havenwerkers, inwijkelingen en randfiguren van de maatschappij elkaar vinden in de levendige drankgelegenheden bij een glas, een lach en een traan. De Italiaan Luca Guarese en de Vlaming Jan Van der Sanders voelen zich thuis op het plein en zij zijn niet meer alleen. De laatste tijd verschijnen er meer en meer sociaal geëngageerde jonge mensen die op hun zoektocht naar een betaalbare woning in de buurt neerstrijken.

Als reactie op het snobistische gedoe aan het Zuid, openden Luca Guarese en Jan Van der Sanders aan het Sint-Jansplein Rode Zeven. Het café-restaurant bevindt zich op nummer zeven van het plein in het voormalige lokaal van de communistische club. In dit oude café kwamen de mannen die het hart aan de linkerkant droegen om te discussiëren over het onrecht in de maatschappij. Luca en Jan waren zo wijs om de authentieke inrichting, daterend uit het midden van vorige eeuw, ongemoeid te laten. De twee hadden een visie en werkten in samenspraak met het buurtcomité een concept uit. Luca en Jan hebben het namelijk goed voor met hun medemens, of die nu zwart, blank, rijk of arm is. Daarom moest Rode Zeven een restaurant met een filosofie worden : een ontmoetingsplaats aan het Noord, waar men kan eten en drinken in een gezellige sfeer en waar kunstenaars de gelegenheid krijgen om hun werk te tonen. Het vroegere stamlokaal van de ‘rode rakkers’ is opgebouwd uit gevernist hout, spiegels en een tegelvloer. Het geheel wordt gepast verlicht door buislampen. Spijtig dat het zicht over het plein gedeeltelijk wordt ontnomen door de uitgangs-poort van de ondergrondse parking. Het glazen gedrocht, waar je door het formaat moeilijk naast kijkt, is het werk van een consortium van architecten.

Wij proefden van een lekkere fazantenpastei, opgediend met vijg en salade (7 euro) en van een ruime portie gemarineerde kippenboutjes, geserveerd met een wild samengestelde rauwkostsalade met druiven (7,50 euro). De hoofdgerechten waren : steak met champignonroomsaus, gebakken dikke frieten en kikkererwten (12,90 euro) en een schijf smakelijke lamsbout met honing en tijm en gebakken groenten en aardappels (15,50 euro). Deze smakelijke maaltijd, wars van pretenties, kreeg in het glas het gezelschap van een Mont Marçal, Crianza uit Spanje (12 euro). De huiswijn paste bij de terroir-gerechten en de ongekunstelde sfeer.

Eerlijke kost

Jan Van der Sanders kookt simpel en

smakelijk. Naast een kleine vaste kaart is

er een suggestiebord met zuiders getinte

bereidingen, zoals warme brie met verse vijgen (8 euro) of

tagine van eendenbillen

(13 euro).

De bediening is

vriendelijk maar

allesbehalve volgens

de regels. Die zijn eigenlijk ook overbodig in deze ontmoetingsplaats voor

relaxte mensen.

Info

CAFÉ-Restaurant

RODE ZEVEN

a

St.-Jansplein 7

2060 Antwerpen.

03 232 46 99.

Zondag en maandag gesloten.

Pieter Van Doveren / foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content