C hris Vanderhasselt is een doorzetter en een perfectioniste. Twintig jaar lang heeft ze op zijde geschilderd en die passie is nooit overgegaan, maar de trend wel. En vorig jaar kwam de kentering.

“Vele Belgen dromen ervan om ooit in de Provence een b&b op te starten, en zelf heb ik er ook vaak aan gedacht. Maar ik ben ook realistisch en besefte dat, eer de jongste van de vier kinderen het huis uit is, we misschien te oud zijn voor die keuze. Toen het huurcontract van de aanpalende vleugel van het huis verstreek, zag ik mijn kans. Ik besloot na de zomervakantie dat ik ook hier in Oppem de handen uit de mouwen kon steken. Ik heb altijd graag mensen ontvangen.”

Vier maanden later had Chris de basis voor haar nieuwe uitdaging gelegd en het ontwerp van haar nieuwe idee vorm gegeven. Ze had het hout gebeitst, balken en vloeren behandeld, een bijzonder servies klaargezet en het oude familiezilver opgepoetst.

De oudste muren van Het Sterkcxhof moeten uit de 11de eeuw dateren, toen de ridder van Ophem er een kapel en een woning liet bouwen. Toevallig kon Chris de eigenaars van de hoeve tot in 1560 opsporen. Haar familie bezit al vier generaties lang het pand dat in de 19de eeuw bewoond werd door kardinaal Sterckx. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het een tijdje als hotel gebruikt, later fokte haar grootvader er paarden.

Het werk van de gastvrouw mag gezien worden. Wie Het Sterkckxhof binnenrijdt, zit al meteen veilig achter de haag, en binnen wacht een allercharmantste zithoek met een piepkleine haard die ’s winters elke avond wordt aangemaakt.

Het hotel heeft drie kamers, die elk de naam van een zijdesoort dragen. Voor één is de badkamer op de gang, maar met de bijgeleverde kamerjas is dat echt geen probleem. De ruimere kamers boven zijn en suite met een ruime zithoek. Zelf logeren we in Tafta, vanwaar we een uitkijk hebben op de binnentuin waarvan alle muren smetteloos wit zijn. In de kamer: een antieke kleerkast, een kleine ouderwetse petroleumkachel en een fraai bed met kwaliteitsdekbed, plus twee flesjes spuitwater voor de gasten. Aan de muren hangen bloemenschilderijen van de gastvrouw en oude etsen. In de zitruimte ernaast staat nog een mandje vers fruit klaar. Alles oogt kraaknet, op het perfecte af.

Maar het echte feest moet nog komen: het ontbijt dat in Het Sterkcxhof wordt geserveerd, kan strekken tot voorbeeld voor andere hotelhouders. Een buffet vol lekkernijen, het zeldzaam geworden vers geperst fruitsap, bijzonder fraai porselein, oud zilveren bestek. Niet alleen de gasten beleven er plezier aan. “Ik geniet zelf nog elke dag van de inrichting”, zegt Chris bij het afscheid.

Het Sterckxhof telt drie kamers die voor 2622, 3025 en 3631 fr./ resp. 65, 75 en 90 euro worden verhuurd, altijd inclusief ontbijt.

Het Sterckxhof, Sterckxlaan 87, 1860 Meise/Oppem. Tel. 02-269 90 36.

tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content