sfeer : NAGELNIEUW EN ZONDER KARAKTER

reistijd : VEERTIG MINUTEN RIJDEN VAN BRUSSEL

prijs / kwaliteit : ZEER REDELIJK

Toen we de parking van Le Manoir du Capitaine opreden, voelden we dat er iets mis was. Onderweg naar het schilderachtige Feluy hadden we beurtelings borden naar de Ferme du Capitaine gezien, waar we gereserveerd hadden, en borden naar de manoir. Toen we bij een mooie gerestaureerde hoeve aanklopten, bleek dat de manoir en daar waren we ondergebracht. Op de desk prijkte een luchtfoto van een veel mooiere, gerestaureerde vierkantshoeve maar de ferme bleek voorbehouden voor zakenlui die weken weg zijn van huis. Niet ons geval dus.

Le Manoir du Capitaine is een vierkantshoeve waaruit hele happen zijn verdwenen. Eeuwenlang bezat de hoeve een lokale kleine brouwerij. Feluy was lang beroemd voor zijn blauwe steen en de arbeiders apprecieerden na het werk een fris, plaatselijk biertje. In een volgend leven werd de huidige manoir een kwekerij voor renpaarden. Toen ook daar een eind aan kwam, begon een lange periode van verval.

Omdat zowel de hoeve als de stoeterij uiteindelijk tot een ruïne zouden vervallen, werden ze openbaar verkocht. De familie Vandestraete kocht in 1984 de Ferme du capitaine en liet die kamer na kamer restaureren. Het gebouw waarin de paardenkwekerij was ondergebracht, werd elf jaar later door dezelfde eigenaar gekocht en gerestaureerd. Over die restauratie geen kwaad woord, maar driekwart van het gebouw oogt nu modern en in dat deel werden we ondergebracht.

Officieel valt er op kamer 56 weinig aan te merken. Alles is er nagelnieuw, de zwarte tegelvloer is geboend. In het salonnetje waar ook een brede kitchenette werd ingebouwd, hangen foto’s van zeilschepen uit de beroemde collectie van de Beken of Cowers. Er staat een salontafel met drie stoelen, een televisie, een nieuwerwets oud meubel met enkele borden op sokkel. Het is er rustig en stil. En vooral : het is er een beetje doods, zodat een bodemloos gevoel van eenzaamheid ons overvalt. Om maar te zeggen dat functionaliteit ook niet alles is.

Het ontbijt wordt in het gerestaureerde gedeelte opgediend en bestaat uit een lange buffettafel met de gebruikelijke, wat naamloze producten. De croissants zijn dan weer uitstekend.

Le Manoir du Capitaine telt dertig kamers die vanaf 90 euro per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijt.

Le Manoir du Capitaine, Chemin Bouloffe 1, 7181 Feluy. Tel 067 87 87 49, www.manoirducapitaine.com

TIP

Het prachtige, kleinschalige centrum van Feluy met het indrukwekkende kasteel, omringd door water.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content