Ooit komt het ervan
Zonder een reclameslogan van de NMBS te willen jatten : ook een reisnummer maken is altijd een beetje reizen. Het selecteren van de verhalen, het beluisteren van de enthousiaste verslagen van onze reizende collega’s en het kiezen van de foto’s doen ons hier op de redactie weleens wegdromen.
Na ons reisnummer van september (Weekend Knack nr. 37 van 12 september) waarin we het met Madrid, Parijs en Rijsel dicht bij huis hielden, trekken we nu veel verder. Zelf houd ik mijn vakanties de afgelopen jaren nogal traditioneel in Frankrijk of Zwitserland, met kleine kinderen als excuus. Toch kan ik zonder nadenken een reisverlanglijst voorleggen. Ooit komt het ervan. Een heuse safari bijvoorbeeld. Voor Sabine Lamiroy was het een korte maar krachtige vuurdoop. In “Retourtje aards paradijs” (pagina 62) beschrijft ze haar eerste safari, een luxueuze weekendtrip door Kenia. Ze vertrok op een grijze vrijdag in Brussel, beleefde vier onvergetelijke dagen en kwam op woensdagochtend als herboren terug. “Alsof ik van de wereld was weggeweest”, schrijft ze. Voor de competitief ingestelde reizigers : op een haar na (een jachtluipaard in plaats van een luipaard) heeft ze in die korte tijd ook nog de ‘Big Five’ in lijvenden lijve gezien : behalve de luipaard zijn de leeuw, buffel, olifant en neushoorn.
Linda Asselbergs maakte voor dit blad al veel reisverhalen, maar in India was ze nog niet geweest. Haar kennismaking omschrijft ze als ‘overdonderend’. “Het rijk van de radja’s” (pagina 78) is het verslag van haar bezoek aan Delhi en Rajasthan. De apotheose van de reis was een bezoek aan de Taj Mahal. “Zo vaak op ansichten en kalenders gezien, het kon niet anders dan tegenvallen.” Maar nee, het viel hoegenaamd niet tegen.
Vliegende reporter Pierre Darge trok, ook al voor het eerst, naar Nicaragua. Zuid-Amerika kent geen geheimen meer voor onze meest bereisde redacteur, hij vond het tijd om Midden-Amerika te ontdekken. In Nicaragua (overigens het 94ste land dat Pierre Darge bezocht) vond hij een tropisch juweel : stranden, vulkanen en Spaanse koloniale steden (“Wachten op de prinses”, pagina 50). Vooral de authenticiteit van het land beviel hem. “Het is een bestemming voor reizigers die het authentieke Midden-Amerika willen leren kennen. Op Granada na, vind je er geen gesofisticeerde steden.”
Na de verre bestemmingen komen we terug in Europa met een verhaal over eten en drinken in Kopenhagen. Culinair redacteur Pieter Van Doveren heeft het in “Meer dan smørrebrød” (pagina 114) over de horecarevolutie in de Deense hoofdstad. De afgelopen jaren openden er tal van trendy restaurants, eetcafés en gezonde eetwinkels. Kopenhagen is een dure stad waar uit eten gaan een flinke hap uit het reisbudget neemt. U kunt zich dus het best laten leiden.
Maar we beginnen dit nummer in de sneeuw. Wintersporters (overigens staat leren skiën op mijn reisverlanglijst en ook dát zal er ooit van komen) krijgen in “Winterromantiek of supersport ?” (pagina 40) alle trends voor komende winter op een rij. Doorgewinterde skiërs kunnen zich in “Skiën zonder lift” (pagina 34) vergapen aan het Canadese helikopteravontuur van Aart De Zitter.
trui.moerkerke@knack.be
Trui Moerkerke
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier