Op de Salon International de la Haute Horlogerie in Genève toonden de merken van de groep Richemont en enkele onafhankelijken hun nieuwste collecties. Van gesofisticeerde techniek naar diamanten schittering.

Aan de boorden van het Meer van Genève viel op het eerste gezicht weinig van een crisissfeer te merken. Liefhebbers van het betere mechanische uurwerk laten zich nu eenmaal niet gauw van slag brengen, en aan centen heeft het hun nooit echt ontbroken. Toen de Paneristi enkele minuten na de opening van de salon een foto van de Radiomir Egiziano op hun site zetten, maakte zich zo’n enthousiasme meester van de amateurs van het Italiaanse merk Panerai dat de remake van het fiftieshorloge van de Egyptische marine in enkele uren was uitverkocht. Alle driehonderd exemplaren. Met een diameter van zestig millimeter is het titanium monster niet alleen het grootste polshorloge ooit, de prijs van 19.000 euro bleek niet het minste bezwaar.

Het opnieuw in productie brengen van licht gewijzigde klassiekers was overigens een opvallende trend in Genève. Bij Vacheron Constantin 1 was de American 1921 met zijn licht gekantelde wijzerplaat en zijn kroon op twaalf uur de echte vedette. Ook Girard-Perregaux 2 oogstte veel succes met zijn Vintage 1945-serie, terwijl Cartier 3 zijn ovale Baignoire (een klassieker uit 1912, maar op verschillende tijdstippen herwerkt) herlanceerde, maar dan voorzien van een iets modernere en zachtere lijn.

Vernuft

Echte liefhebbers van de haute horlogerie gaan voor twee uitersten : mannen verkiezen de verfijnde techniek terwijl vrouwen zich graag door diamanten laten verleiden. Bij de technische hoogstandjes noteerden we de Pour le Mérite van A. Lange & Söhne 1, een merk dat zonder omkijken zijn eigen, technisch hoogstaande zelf is gebleven. In dit geval wierp het zich op een interessante kettingaandrijving die de verminderde spanning van de aflopende veer probeert te neutraliseren om zo de tijd nog nauwkeuriger te registreren. Ook Cartier 2 liet van zich horen omdat het zich zonder compromissen wil waarmaken op technisch gebied. Twee stoere en toch elegante mannenhorloges, voor het eerst voorzien van een eerste eigen binnenwerk, één met skeletbouw en één chronograaf, moeten voor die doorbraak zorgen. Maar ook de Tank Américaine met tourbillon is van een absolute schoonheid. Bij Audemars Piguet straalden de technici van zelfvertrouwen met de chronometer Jules Audemars, voorzien van een eigen echappement dat voor een beter rendement en minder wrijving zorgt, en nog minder stukken telt ook.

Jaeger LeCoultre 3 blijft schitteren als het om technische uitschieters gaat en stelde zowel een origineel gestylede Master Grande Tradition à Répétition Minutes voor als de al even indrukwekkende Master Grande Tradition Tourbillon à Quantième Perpétuel met een fraaie wijzerplaat, gedeeltelijk geguillocheerd met een clou de Paris-motief. Wondermooi en technisch gesofisticeerd. Ook Montblanc 4 hengelt naar erkenning door de echte liefhebbers en presenteerde enkele indrukwekkende stukken, waaronder de Grand Tourbillon Heures Mystérieuses Collection Villeret, een echt manufactuurstuk . Al hadden we ook een boontje voor Piagets 5 merkwaardige Polo Forty Five, waarbij het merk zijn verknochtheid aan traditie combineert met het gebruik van eigentijdse materialen als titanium en die in een schitterende chronograaf flyback wist te moffelen. Maar ook de Emperador Coussin Grande Lune met zijn gouden maantje van achttien karaat wist de kenners te boeien. Bij IWC maakte de Aquatimer Deep Two met zijn mechanische dieptemeter indruk. Naast de indicatie van de diepte waarop men zich bevindt, toont een tweede wijzer de grootste diepte waarop de duiker is geweest.

Elegantie

Maar het regende ook diamanten. Zeker bij Piaget maar ook bij Vacheron Constantin, dat met de flame cut, een vlamvormige slijpvorm met 57 facetten, verbaasde. Deze nieuwigheid werd in de indrukwekkende Lady Kalla Flame verwerkt, een uniek stuk voorzien van tweehonderd diamanten voor een gewicht van 39 karaat. Klein bier overigens vergeleken met de Kallania, waarvan het gewicht in diamanten zo’n 170 karaat bedraagt. Van Cleef & Arpels stoeit met een nieuw thema ‘Une Journée à Paris’ , een poëtische complicatie tegen een achtergrond van parelmoer en onyx waarop acht personages defileren. Opmerkelijk was ook de met diamanten bezette Royal Oak Tuxedo bij Audemars Piguet, een feestelijk horloge met een wijzerplaat in gepolierde lak en een armband in gevernist zwart leder. Hetzelfde merk choqueerde met de Royal Oak Offshore Chronographe voor dames, waarbij koolstofvezel en diamanten hand in hand gingen. Verrassend was ook de Kalparisma voor vrouwen bij meester-horloger Parmigiani.

Baume & Mercier 6 zorgde met zijn Hamptonreeks dan weer voor een deugddoende eenvoud tussen al dat geklater, zeker met een vleugje Magnum Design. Zowel de witte Magnum XL voor vrouwen met een grande date, als de XXL-chronograaf voor mannen, in zijn kast van geborsteld staal, getuigen van zin voor elegantie en getemperde luxe. Eenzelfde ogenschijnlijke eenvoud zagen we in de Patrimony Chrono bij Vacheron Constantin 7.

Maar het evenement van de salon was toch de lancering van de drie horlogelijnen van Ralph Lauren 8. Puristen trekken bij zo’n fashionmerk snel de neus op, maar in dit geval ging het om een samenwerking met Richemont, dat de technologie van enkele van zijn grote merken ter beschikking stelde om voor de nodige sérieux te zorgen. Zowel Piaget, IWC als Jaeger LeCoultre leverden hun bijdrage aan de binnenwerken, terwijl de Amerikaanse grootmeester erop toezag dat de vormgeving van de modellen beantwoordde aan zijn zo succesrijke sportief chique stijl. En het moet gezegd dat zowel de stijgbeugelvormige Stirrup, als de Slim Classic (rond en zeer dun) en de Sporting bijzonder fraai ogen. Mag ook wel voor prijzen vanaf ongeveer 6000 euro.

Door Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content