Denk je aan Luxemburg, dan denk je aan smakelijke vleeswaren als rookworst en wildpastei, en traditionele kost als stoofpot van de Gaume, gevulde kool, hutsepot of wild. Elke plaats van enig aanzien heeft bovendien een eigen aperitief : Maitrank in Aarlen, Centaurée in Marche, Hydromel in Redu, Mufly in Saint-Léger, Zigomar in Virton. Pieter van Doveren zocht dertien smakelijke adressen uit.

Idyllisch NAAST DE WATERMOLEN

Familiaal, romantisch en landelijk is de Auberge du Val d’Aisne. De herberg heeft zijn onderkomen in een boerderij uit 1820, gelegen op een idyllische plek naast een watermolen, in de groene vallei van de Aisne, tussen de rivier en de zijarm en niet ver van Durbuy. Binnen wacht Ardense gezelligheid bij een houtvuur en muren van door hout omlijst vakwerk. De vertrekken zijn met smaak gedecoreerd en er zijn acht gerieflijke slaapkamers. Overal hangen schilderijen van Belgische artiesten, die in de loop der jaren werden bijeengesprokkeld. De eigenaars zijn al wat ouder en baten de boerderij sinds 1972 uit als gastenkamers en bijbehorend restaurant. Moeder Karla Alexis kookt en krijgt hulp van dochter Sophie, die ook instaat voor de ontvangst. Vader Serge heeft zich deels teruggetrokken en houdt zich vooral bezig met de tuin. Op de borden komen eenvoudige, landelijke bereidingen zoals : truite au bleu, terrine van wild, duif met salie in pot en warme chocoladetaart.

L’Auberge du Val d’Aisne : rue de l’Aisne 15, 6997, Fanzel (Erezée). 086 499208. www.aubergeduvaldaisne.be. Dinsdag, woensdag en donderdag gesloten (behalve in schoolvakanties).

Gastronomie MODIEUS EN HARMONIEUS

In Paliseul, een typisch Ardens dorpje met huizen in lokale steen, wacht een gerieflijk en intiem hotel met hedendaags comfort, en vooral een elegant en actueel gedecoreerd restaurant. Investeerders zijn de eigenaars van Thomas & Piron, een firma uit het dorp die zo’n vijfhonderd huizen en driehonderd appartementen per jaar bouwt. In de keuken van La Table de Maxime staat de 27-jarige Maxime Collard. Hij ging in de leer in Les Forges du Pont d’Oye in Habay-la-Neuve en in De Karmeliet in Brugge, waar hij vijf jaar souschef was. De inrichting verrast : op zo’n afgelegen plek verwacht je niet zo’n modieus en harmonieus geheel. Antraciet is de terugkerende tint. Vanuit de eetzaal en het terras kijk je uit over de vallei van de Our en de beboste heuvels. De spijskaart telt slechts twaalf bereidingen, die ook terugkomen in de menu’s. La Table de Maxime geniet veel belangstelling, ook van Vlamingen. Reserveren is aangeraden.

Restaurant-hotel La Table de Maxime : Our 23, 6850 Our-Paliseul. 061 239510. www.tabledemaxime.be. Maandag en dinsdag gesloten. Zes hotelkamers.

Gerieflijk ELEGANT EN GEZELLIG

Hotel Beau Séjour/restaurant Jardin des Senteurs ligt op een heuvel in Nassogne, een idyllisch dorp op de grens van de Famenne en de Ardennen. Het wordt sinds 1962 door dezelfde familie uitgebaat en telt vijfentwintig kamers, verdeeld over het eigenlijke hotel-restaurant en twee aanpalende gebouwen, die de Tuin en de Lavendelhof worden genoemd. Aperitieven doet men voor het houtvuur in de knus gedecoreerde salons. Eten doet men in de ruime, elegant gedecoreerde eetzaal. Eigenaars zijn Emmanuelle Bernard en Nicolas Alberty. Emmanuelle ontvangt vriendelijk en bedient met vaart. Nicolas waakt over de keuken. Hij engageerde Thomas Hermann als chef-kok. Op tafel komen mooi gepresenteerde en evenwichtig samengestelde gerechten. De wijnkaart is uitgebreid en gevarieerd. De menu’s bieden een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Hotel Beau Séjour/restaurant Jardin des Senteurs : Rue de Masbourg 30, 6950 Nassogne. 084 210696. www.lebeausejour.be. Gesloten op woensdag en donderdag. Hotel met 25 kamers, overdekt zwembad en sauna.

Moderne techniekenVERHUISD NAAR KASTEELBOERDERIJ

Mario Elias werd in Oostende geboren en verhuisde naar Barvaux, waar zijn ouders sinds 1978 restaurant Le Petit Chef exploiteren. Mario volgde banketbakkersschool in Waremme, hotelschool in Spa en ging aan de slag in gastronomische restaurants als Le Capucin Gourmand en Château d’Hassonville, waar hij twee jaar chef-kok was. Twaalf jaar terug nam hij het ouderwetse hotel-restaurant Le Cor de Chasse over en vernieuwde de zaak geleidelijk aan. Via boeken, contacten met collega’s als Sang Hoon Degeimbre, en experimenteren heeft hij zich de laatste keukentechnieken aangeleerd. Sinds 8 juni bevindt het restaurant zich op een nieuwe plek. Samen met zijn vrouw Aurore kocht Elias vijf kilometer verderop, in het mooie dorpje Wéris, een kasteelboerderij uit 1680. Het gebouw werd volledig gerenoveerd en er werden een nieuw restaurant en zes gastenkamers in ondergebracht. Het visitekaartje is het viergangenmenu voor 50 euro !

Restaurant en gastenkamers Le Cor de Chasse : rue des Combattants 16-18, 6940 Wéris. 086 211498. www.lecordechasse.be. Dinsdag en woensdag gesloten.

Traditionele basisSUPERRESTAURATEUR

Omdat het in Les Pieds dans le Plat lekker en gezellig is, en ook nog redelijk van prijs als je kiest voor een van de menu’s, zit het restaurant ondanks de afgelegen ligging meestal vol. Baas en kok is Jean-Michel Dienst. De man heeft een onuitputtelijke energie en enthousiasme. Hij studeerde economische wetenschappen, deed iets met confectiekleding en de grootdistributie, en besloot twintig jaar geleden om van zijn passie zijn beroep te maken. Hij ging in de leer bij koks die hij bewonderde en ook later ging hij regelmatig bij collega’s aan de slag. In zijn eigen restaurant kookt Jean-Michel uitsluitend gerechten waarvan hij zelf houdt : het zijn royale bereidingen met volle smaken, die hun basis hebben in de traditionele keuken. De locatie is de oude dorpsschool, die hedendaags landelijk werd ingericht en werd uitgebreid met een orangerie.

Les Pieds dans le Plat : rue du Centre 3, 6990 Marenne. 084 321792. www.lespiedsdansleplat.be. Gesloten maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond, behalve op feestdagen. Geen krediet- of betaalkaarten.

Romantiek in het kleinste stadjePRONKSTUK VAN DURBUY

Hotel-restaurant Le Clos des Récollets werd elf jaar terug gekocht door Frédéric Bruneel en zijn vrouw Angélique. Het duo maakte van het landelijke hotel-restaurant een van de pronkstukken van Durbuy. De eetvertrekken in het zeventiende-eeuwse huis zijn intiem en romantisch ingericht. Natuursteen en hout zijn alom vertegenwoordigd. De eettafels zijn feestelijk gedekt en de stoelen zijn gekleed in sierlijke jurkjes met strik op de rug. De bediening is in handen van jong personeel. Frédéric Bruneel staat zelf aan het fornuis. Zijn repertoire is beknopt en bestaat uit verzorgde, modern gepresenteerde seizoengerechten, die je ook in de populaire menu’s terugvindt. Het visitekaartje is het Menu Gourmand. De acht hotelkamers werden recentelijk gerenoveerd en zijn aangenaam modern. Helemaal nieuw is de keuken en de overdekte parking, die zich op 150 meter van het hotel bevindt.

Hotel-restaurant Le Clos des Récollets : Rue de la Prévôté 9, 6940 Durbuy. 086 21 29 69. www.closdesrecollets.be. Dinsdag en woensdag gesloten.

Lekkere winkels EIGEN SLACHTERIJ

De grootouders van Benoit Poncelet begonnen in 1913 met een beenhouwerij. De slager is een echte Ardennais en dan weet je dat het eerste contact een beetje stroef verloopt. Poncelet is een van de laatste drie beenhouwerijen in ons land met een eigen slachterij. Er wordt samengewerkt met lokale boeren, die het vee vetmesten volgens de regels in een opgelegd lastenboek. De koeien, schapen en varkens ondervinden tijdens het vervoer en juist voor de slacht zo min mogelijk stress. Die werkwijze komt de malsheid van het vlees ten goede. Na het slachten rijpt het vlees minimum twaalf dagen in koude kamers. Hierdoor wordt het mals en ontwikkelt de smaak zich optimaal. Poncelet is ook bekend voor zijn typisch Ardense vleeswaren, zoals aan het bot gekookte ham, gerookte ham, pastei en worst.

Beenhouwerij Poncelet : Grand-Place 9, 6850 Paliseul. 061 533305.

ARDENSE SPECIALITEITEN

Het winkeltje in de dorpsboerderij La Ferme de la Vallée verkoopt in eerste instantie tien variëteiten ijs, gedraaid van melk van de eigen koeien. Verder vind je hier zelf gekarnde boter, appelsap van eigen appels, honing en Ardense specialiteiten zoals ambachtelijke kazen, confituren, siropen, bier en lokale chocolade. Op de eerste verdieping is een degustatiesalon en in de straat voor de deur is er een terras om het ijsje rustig op te eten. Om de kinderen zoet te houden is er een speelterrein.

Glacier La Ferme de la Vallée : Rue de Hotton 45, 6987 Rendeux. 084 477656. Open van 1 mei tot eind september. Maandag en woensdag gesloten.

BEKROONDE CHOCOLATIER

Bij Les Chocolats d’Edouard draait het concept rond een mooie winkel met een open werkplaats en een degustatiesalon over twee verdiepingen. Chocolade speelt de hoofdrol. Zeven jaar lang werkte banketbakker en chocoladebewerker Edouard Bechoux in Italië, waar hij creatief leerde omgaan met grondstoffen. Hij was er onder meer chocoladeadviseur voor grote firma’s. Terug in België opende hij onder eigen naam een moderne winkel, waar je zoete en hartige bereidingen kunt degusteren. Het repertoire is uitgebreid : ijs, pralines, makarons, feestelijke taarten, glaasjes met gesuikerde hapjes maar ook hartige lunchgerechten. Edouard heeft heel wat prijzen op zijn naam staan, waaronder de Kristallen Haan voor zijn smeerpasta en praline met sesam, een Eerste Prijs in Rimini in 1998 voor zijn assortiment pralines, en Eerste Prijs Beste Ambachtsman voor de Provincie Luxemburg in 2007.

Les Chocolats d’Edouard : place Albert 1er 36, 6820 Florenville. 061 502972. www.leschocolatsdedouard.be. Alle dagen open (vanaf september maandag gesloten).

BOERDERIJ MET WINKEL

La Ferme Houard bevindt zich in een prachtige kasteelboerderij uit de zeventiende eeuw, in de buurt van het dorpsstation en de samenloop van de Ourthe en Aisne. De boerderij werd in 2002 gerestaureerd. In het brasseriegedeelte werden de oude stenen en houten en ijzeren elementen gecombineerd met hedendaagse accenten. De koks bereiden er traditionele gerechten met terroir-producten en met vlees van dieren die op de boerderij werden vetgemest. De dieren worden op een respectvolle manier, met eten van goede kwaliteit gekweekt. Specialiteiten zijn bereidingen op de grill. Op de boerderij maakt men ook eigen boter en room, en er is een kleine beenhouwerij, waar je gerijpt vlees kunt kopen. Het varkensvlees draagt het kwaliteitslabel Porc Qualité Ardennes. Voor de kleintjes is er speeltuig.

La Ferme Houard, restaurant, gastenkamers, winkel met streekproducten, slagerij : rue Hodister 1, 6941 Bomal-sur-Ourthe. 086 210410. www.ferme-houard.be. Gesloten zondagnamiddag, maandag en dinsdag. In het seizoen elke dag open.

In de bossenRIJKE STREEKKEUKEN

L’Auberge du Sabotier en het restaurant Les 7 Fontaines d’Awenne hebben hun onderkomen in een zeventiende-eeuwse boerderij met een door wingerd overwoekerende façade. Het uit natuursteen opgetrokken gebouw ligt in een schilderachtig Ardens dorpje, omringd door eindeloze bossen. Binnen wachten stemmige vertrekken met houten plafonds en overal hangen jachttrofeeën. Saint-Hubert, de hoofdstad van de jacht, en de koninklijke jachtdomeinen liggen niet ver weg. Eigenaar Luc Dewalque organiseert uitstapjes naar het wildpark en brengt je naar luisterplekjes diep in het bos, waar je de herten hoort burlen. Als de honger begint te knagen, verhuist men naar de eetzaal. De koks presenteren een persoonlijke versie van de streekkeuken met rijke bereidingen als runderwang in rodewijnsaus of krokante zwezerik met gekonfijte tomaat en pesto. Er is een gastentafel en de handtekeningen op de muur vertellen dat menige beroemdheid hier passeerde. Het wijnboek telt meer dan 500 referenties, waarbij oude wijnen uit Bordeaux.

Hotel L’Auberge du Sabotier, restaurant Les 7 Fontaines d’Awenne : Grand rue 21, 6870 Awenne (Saint-Hubert). 084 36 65 23/504. Het restaurant is gesloten maandag en dinsdag. www.aubergedusabotier.com.

Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content