LEKKER
Uitgebreid verfijnd tafelen voor een demokratische prijs. Dat kan, met de all-in menu’s in kasteelhoeve Ten Schawijcke.
Stijlvolle eethuizen waar men lekker en verzorgd kan eten voor een licht verteerbaar prijsje, zijn zeldzaam. Een van de goede voorbeelden is restaurant Ten Schawijcke, ondergebracht in een kasteelhoeve die makkelijk te bereiken is via de sluikweg achter het eerste BP-station aan de autoweg van Antwerpen naar Hasselt. Wanneer men aan het einde van de dienstweg tweemaal rechtsaf slaat, vindt men aan een boerenbaan vol kuilen de keurig gerestaureerde hofstede. Ten Schawijcke werd in 1857 gebouwd en behoorde eens tot de heren van Zevenberge. Het interieur bleef landelijk. Sfeergevend zijn de oude kerktegels, de uit steenblokken opgebouwde muren en de open dakkonstruktie in eik. Het binnenvallende licht wordt gekleurd door glas-in-loodramen en alom pronken rustieke snuisterijen. Zelfs de tussen twee beschilderde klompen opgehangen kleerborstel ontbreekt niet aan de muur. Ten Schawijcke heeft nog andere troeven, zoals een beleefde en voorkomende bediening in smoking en mooi geprezenteerde gerechten, die worden bereid uit marktverse kwaliteitsingrediënten. Twee broers hebben de leiding : Mark Van Doorslaer, pas 20 jaar, ontvangt met waardigheid ; in de keuken staat zijn twee jaar oudere broer Koen. Het duo stelde met zorg een spijs- en wijnkaart samen. In Ten Schawijcke kan men terecht voor een diner à la carte, maar bijna iedereen kiest voor een van de menu’s. Het “A la carte menu 1100” biedt een keuze uit voor-, hoofd- en nagerechten (1100 frank). Het populaire “Weekmenu” stelt een gereduceerde keuze van voor-, hoofd- en nagerechten voor, gekombineerd met aperitief, aangepaste wijnen en koffie (1350 frank, uitsluitend te verkrijgen op werkdagen). Het “Marktmenu” (1700 frank, inclusief huiswijnen) en het “Suggestiemenu van de maand” (2000 frank, inclusief wijnen) worden samengesteld uit duurdere ingrediënten. De kleintjes worden niet vergeten en hebben hun eigen kinder-keuzemenu (500 frank). Wij kozen, zoals iedereen rond ons, het weekmenu en begonnen met (op een zwart bord geëtaleerd) blank vlees van gestoomde kabeljauwrug met mousselinesaus en ratatouille. Daarna kwam lams- en varkensvlees aan de spies met saliesnippers en kunstig versneden en verpakte voorjaarsgroenten. Deze voortreffelijke maaltijd werd feestelijk afgesloten met terrine van onder meer geitekaas en château d’Arville-kaas, omlijst met noten en een fris slaatje aangemaakt met walnootolie. De oprechte huiswijnen (domaine du Palazy, vin pays de l’Aude, château Majureau-Sercillan, Bordeaux superieur), werden à volonté geschonken.
Restaurant-feestzaal Ten Schawijcke, Schawijkplasweg 14, 2520 Ranst. Tel. (03) 353.92.32 of (03) 353.36.23. Maandag gesloten. Reserveren is aan te raden.
PIETER VAN DOVEREN
FOTO : JAN CAUDRON
Mark (l.) en Koen Van Doorslaer prezenteren in Ten Schawijcke mooie gerechten, bereid uit marktverse ingrediënten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier