De Knack Restaurantgids werd volledig herdacht en wordt een ‘Top 1000 van de Lekkere Adressen’. De beste eethuizen én de lekkerste winkels in ons land verschijnen in één grote, objectieve gids.

De Knack Restaurantgids bestaat sinds 1993 en de kaap van 100.000 verkochte exemplaren werd ruim overschreden (van de uitgave 2007 alleen al werden meer dan 20.000 exemplaren verkocht). Dat is voor de auteurs en vormgevers en alle andere mensen die meewerken aan dit complexe document echter geen reden om op hun lauweren te rusten. In tijden dat alles beweegt is stilstaan gelijk aan achteruitgaan. Voor de editie 2009-2010 staken de auteurs de koppen bijeen en na rijp beraad presenteren zij de lezers een volledig herdachte gids, die niet alleen in een nieuw jasje werd gestoken, maar ook anders is van opvatting.

Eerste en grote verandering is de inbreng van een uitgebreid en gevarieerd bestand van ‘lekkere’ winkels. Het zijn stuk voor stuk vertrouwde adressen waar de kritische lekkerbek de basis vindt voor een geslaagde maaltijd. Lekker eten begint immers bij eersteklasingrediënten. Door de opname van superieure slagers, vishandelaars, chocoladebewerkers en andere producenten of verdelers van fijnkost krijgt de Knack Restaurantgids er een dimensie bij en evolueerde onze eaters guide tot een volwaardige good food guide.

Tweede grote verandering ligt bij de beoordeling van de restaurants. In het verleden examineerden de auteurs (Pieter van Doveren, Jan Van Hemeledonck, Willem Asaert) de eethuizen, waarbij van een tot vijf gardes werden toegekend. Wij vonden het in deze nieuwe good food guide niet meer gepast om restaurateurs, als leerlingen uit een klas, te beoordelen met een eindrapport met goede of slechte cijfers. In plaats van een beoordeling te geven voor inzet en talent, maakten wij het toegangsexamen moeilijker. Wij waren kritischer bij de opname van de eethuizen, waarbij wij vertrokken van het idee dat alleen eethuizen die uitzonderlijk presteren recht hebben op een plaatsje in onze gids.

Wel strooiden wij met symbolen voor inventieve keuken, vertrouwde adressen (‘met gesloten ogen’), het beste van elders (‘exotisch’), jong talent, beste koop, veelbelovende koks, ontdekkingen, het mooiste decor, romantische eethuizen, betoverende terrassen, trendy eethuizen en businessrestaurants en delen wij opnieuw een beperkt aantal Gouden Gardes uit aan groot talent.

De opgenomen adressen werden, naar gewoonte, volgens postcode alfabetisch geordend, met daaronder de schikking in alfabetische volgorde. Deze rangschikking blijft immers de makkelijkste manier om snel de weg te vinden naar de tafel of de winkel van uw gading.

Top Top 1000 van de Lekkere Adressen, is een uitgave van Roularta Books. 21,95 euro. ISBN 978 90 8679 175 0. Weekend Knacklezers kunnen de gids kopen voor 11,95 euro. Met de voordeelbon op p 271.

Zie ook: www.knack.be/acties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content