Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan ? Met assemblagehapjes, die in een handomdraai zijn samengesteld, kan je snel een originele zomerse maaltijd op tafel toveren.

In de supermarkt ligt een schat aan gewassen, voorgesneden, voorbewerkte of bereide eetwaren die aanzetten tot creativiteit. Een zakje of potje openen, wat combineren en schikken en hokus pokus, er ligt een origineel en lekker hapje op het bord. De oven hoeft er niet voor op te warmen, er komen geen pannen op het vuur en ook de magnetron blijft ongebruikt. Voor een spontane, zomerse maaltijd hoeft niet gekookt te worden. Met gemaksvoedsel heb je snel iets op tafel en er is bovendien weinig afwas.

Mensen die hard werken, hebben tijd te kort en verlangen door de stress des te meer naar een ontspannen moment aan tafel. De voedselindustrie speelt op deze behoefte in en steekt de gefrustreerde bezige bij een handje toe : in de winkel groeit het aanbod aan voorbewerkte, halfbereide en bereide ingrediënten en gerechten. In de koelbox ligt carpaccio van rundvlees of van zalm, met een bijbehorende dressing. Je hoeft de carpaccio maar op de borden te schikken, de saus erover te sprenkelen en als versiering een blaadje groen aan te brengen en… klaar is Kees. Waarom tomatensaus maken en een halfuur in de keuken bezig zijn, als er een lekkere verse in de winkel te koop is ? Of waarom de mixer vuil maken als er in de winkel een heel gamma verse pestosoorten wacht ? De mediterrane keuken is populair en om u te dienen, lonken tapenade, droogtomaatjes in olie, ingelegde ansjovis, olijven en nog veel meer zonnig lekkers.

Het gemakseten dat wij gepresenteerd krijgen, komt uit alle windstreken : gemarineerde Zweedse zalm, Nederlandse maatjes, Spaanse gazpacho, Mexicaanse guacamole en taco‘s, Griekse ingelegde olijven, tzatziki, tarama en feta, Russische blini’s, Libanese hummus en uit België… aardappelsalade, voorgesneden droogham en plakjes gebraden rosbief.

Een vindingrijke kok kan deze elementen combineren met gemengde salades, een goede dressing of saus, en koppelen aan glasnoedels, die even in warm water gaan, of combineren met een goed stuk brood, zoals focaccia. Sausjes en dressings zijn in alle kleuren en smaken te koop, zoals zoetzuur-pikante Vietnamese saus, waarmee je wonderen kan doen. Of je bereidt snel je eigen saus door bijvoorbeeld limoensap, sojasaus, olie, gember en honing te mengen.

Creatieve combinaties

Voor fantasieloze mensen volgen hier enkele suggesties. Om de stemming erin te krijgen, krijgt iedereen, als welkomsthapjes, een reeks feestelijk versierde kleine glaasjes, gevuld met uiteenlopende zuiderse bereidingen, zoals kaviaar van aubergine, hummus en Marokkaanse wortels. Al deze bereidingen zijn klaar te koop in de supermarkt. Voor de nostalgische zielen is er ook een glaasje met een minigarnalencocktail. Dan zijn er verschillende hapjes, die samen het voorgerecht vormen. Je kan heel wat kanten op zonder te koken : gazpacho of koude Spaanse soep, eventueel verbeterd met een scheutje wodka, een weinig wasabi of Japanse mosterd, citroensap, sojasaus en klaar gekochte croutons. Ook het in de winkel gekochte, lichtgerookte zalmhart leent zich om te versnijden in plakjes en als delicaat hapje op te dienen, bijvoorbeeld met een lepel Griekse yoghurt en een takje dille. Een salade van gekookte rode biet, sinaasappel en zachte geitenkaas kan je op smaak brengen met een eenvoudige dressing van goede olijfolie en zachte wijnazijn. Met een salade van ijsbergsla, klaar gekochte geraspte wortel en dito gekookte scampi’s, op smaak gebracht met een zoet-pikant Vietnamees sausje als dressing, leg je Aziatische accenten.

Voor een Zuid-Amerikaanse ceviche wordt stevige witvis in plakjes gesneden en koud gekookt in citroensap of limoensap en opgediend met plakjes avocado, chilipeper, bosui, koriander en olijfolie. Jamie Oliver bereidt een lekkere salade van verse rauwe makreel, granaatappel, limoensap en tequila en combineert dit gerecht met venkelsalade. Gekookt aangekochte scampi’s kan je serveren met bloedsinaasappel, citroengras, bosui, venkel, verse gember, olijfolie, limoensap en geroosterd sesamzaad. Kort in warm water geweekte glasnoedels zijn goed gezelschap voor plakjes lichtgerookt vlees, rauwe babymaïs, pijpui, platte peterselie, knoflook en een saus van soja, vijfkruidenpoeder, geraspte gember, Vietnamese vissaus, honing en limoen. Dezelfde glasnoedels kan je ook gebruiken in een samengestelde salade met rauwe tonijn, grapefruit, rode peper, koriander, munt, bosui en vissaus. Salade van jonge spinazie kan je dan weer combineren met vijgen, blauwschimmelkaas of ham en op smaak brengen met een dressing van aceto balsamico, ahornsiroop, mosterd en olijfolie. Rauw in plakjes gesneden venkel gaat prachtig samen met partjes sinaasappel en een mooie olijfolie.

Voor nostalgische zielen is er een Caesar salade, samengesteld uit Romeinse sla, ansjovis, croutons, pijnpitten, geschaafde parmezaan en een dressing van olijfolie en citroensap. Bijna oneindig zijn de mogelijkheden met gehakte rauwe ingrediënten, zoals rundertartaar, of in plakjes gesneden rauwe ingrediënten, zoals carpaccio van vlees of vis. In beide gevallen speelt de kruiding en het gezelschap van een lichte salade een belangrijke rol. Wat je ook doet, welke assemblagegerechten je ook kiest, het resultaat is in bijna alle gevallen smakelijk en de avond met een veelvoud aan snel in elkaar gezette minigerechten kan niet meer stuk ! n

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content