KLASSIEK HERLEEFT
Niet iedereen houdt van de moderne keuken en al die technische hoogstandjes. Voor velen zijn klassieke gerechten onvergankelijk lekker, wanneer er goede producten worden gebruikt en de bereidingen correct zijn. Dat er anno 2006 nog volop belangstelling is voor de klassieke keuken, bewijst de massale belangstelling voor het nieuwe restaurant Deboeveries. Het zijn overwegend oudere mensen die afkomen op de gerechten van de tijd van toen. Twee jonge mensen vormen het gezicht van de zaak : Caroline Danneels en Bert Deboeverie, die momenteel beiden in de eetzaal staan. Hun familienamen doen bij oudere Oost-Vlamingen die veel op restaurant gingen, een belletje rinkelen. Caroline is namelijk de dochter van Jean-Pierre Danneels, die zestien jaar lang chef-kok was in de nabijgelegen Auberge du Pêcheur. Bert Deboeverie komt ook uit een horecageslacht : hij is de zoon van Johan Deboeverie, die in Gavere het gastronomisch restaurant Deboeverie exploiteerde. Caroline kreeg een hotelopleiding en Bert is kok van opleiding. De twee hebben elkaar ontmoet in de schoolbanken, tijdens een jaar ‘hotelbeheer’ in Brugge.
Bij de opzet van het nieuwe restaurant lag het in de bedoeling dat Bert in de keuken zou staan. Maar de toeloop was zo’n overrompeling dat de beide vaders werden verzocht om in de keuken in te springen. Zo kon Bert naar de eetzaal om daar zijn Caroline ter hulp te komen. De twee vaders hebben samen zeventig jaar fornuiservaring ! Zij presenteren succesgerechten als : gebakken ganzenlever met gekarameliseerde appel (17 euro), kalfszwezerik met spekjes, room en knolselderpuree (21 euro) en pot-au-feu van Noordzeevis (18 euro). Het merendeel van de bezoekers schrijft zich in voor het seizoenmenu van vier gangen, dat slechts 35 euro kost of, zoals in ons geval, 45 euro met aanpaste wijnen en koffie.
Op tafel kwam een mand met knoflookbrood en er verscheen een kom geurige, heldere wildbouillon met kleine flensjes als garnituur. Zo’n hartversterkende, met eiwit geklaarde bouillon stond vroeger in ieder klasserestaurant op de kaart en is nu zo goed als nergens meer te krijgen, omdat de bereiding arbeidsintensief is en geduld vraagt. Het glas werd gevuld met een Côte de Gascogne, Domaine de Pajot, als frisse assemblagewijn. In het bord kwamen plakjes zachtgebakken sint-jakobsschelpdieren met kalfsjus, puree van pastinaak en gefruite schorseneren. Hoofdgerecht was filet van fazant, lang gegaard, in plakjes gesneden en geserveerd met braadjus, linzen, witloof, spruiten en wafelaardappelen. Van onder de kurk kwam een rode Corbières 2003, Château Camplong, in magnumverpakking. De kwaliteit was zo middelmatig, dat er geen gevaar bestond dat je van deze wijn te veel zou drinken.
Smeuïg, versgedraaid vanille-ijs, chocolademousse versierd met chocoladekrullen en vanillecrème met amandelen vormden een waardige afsluiting van deze smakelijke, klassieke maaltijd.
klassieke GastronomiE
Keuken 7,5
Decor 6,5
Comfort 6
Service 7
Prijs/kwaliteit 7,5
RUSTIEKE KNUSHEID
Deboeveries is te vinden op de plaats waar voorheen restaurant ’t Schuttershof was. De witgeschilderde villa heeft een ouderwetse landelijke inrichting, die past bij het type keuken. Oude tegelvloeren, gestucte muren en plafonds met balken in donker hout brengen rustieke knusheid.
Het succes van dit nieuwe restaurant is gebaseerd op vereenvoudigde klassieke gastronomie, bereid met kennis van zaken en geserveerd voor een lichtverteerbare prijs.
restaurant deboeveries
Lijnstraat 2
9831 Deurle
09 282 33 91
Dinsdagavond, woensdag en zaterdagmiddag gesloten.
www.deboeveries.be
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier