De meesten onder ons zullen in hun prille jeugd allicht kennisgemaakt hebben met de klarinet bij het beluisteren van Peter en de Wolf, waarin dit instrument met fluweelzachte klanken de rol van de kat vertolkt. De klarinet werd uitgevonden na de fluit, de hobo en de fagot, en heeft in tegenstelling tot de twee laatstgenoemde rietinstrumenten slechts één enkel riet dat met een rietbinder aan het mondstuk vastgebonden wordt. In het begin van de achttiende eeuw werden vele componisten geboeid door de nieuwe klankkleur. Een van hen was de jonge Mozart die aan zijn vader Leopold schreef : ?Ach, hadden we toch ook maar klarinetten. U kunt zich het prachtige effect niet voorstellen van een symfonie met fluiten, hobo’s en klarinetten.? De klarinet heeft de grootste dynamische mogelijkheden van de houtblazers : van schier onhoorbaar pianissimo tot bijna schetterend fortissimo. Om die reden is ze het ?centrale? instrument van de houtblazerssectie geworden.

Van een ruime selectie klarinetmuziek kan u genieten tijdens de tweede uitgave van het Bornems Zomermuziekfestival, met als centrale gast Walter Boeykens. Deze onvolprezen virtuoos van wereldformaat, de bescheiden jongen-uit-de-streek die onlangs door de koning in de adelstand werd verheven, weet zich te omringen met een aantal musici van de bovenste plank : violisten Marjeta Korosec en Eric Baeten, altvioliste Thérèse-Marie Gillisen en celliste Marie Hallynck. Naast deze min of meer vaste kern van het Walter Boeykens Ensemble zijn dit jaar ook enkele eminente solisten te gast, o.a. pianist Robert Groslot (met wie Boeykens vaak samenwerkt), sopraan Marie-Noëlle de Callataij (te horen in het wondermooie ?Der Hirt auf den Felsen? van Schubert), Etienne Siebens en Mario Maurano (2 x contrabas) en hoornist Rik Vercruysse.

Voor de vijf concerten van dit festival moet u naar het schilderachtige Klein-Brabant : het Kasteel d’Ursel in Hingene, de stemmige kerk van Mariekerke, het geklasseerde jachtpaviljoen De Notelaar aan de Scheldedijk (Hingene) en de binnentuin (of bij regen de kerk) van de Abdij van Bornem. Zondag 17, maandag 18, donderdag 21, vrijdag 22 en zondag 24 augustus, telkens om 20 uur.

Info en kaartverkoop : CC Ter Dilft, Bornem, tel. (03) 889.75.63 en in het Infokantoor Het Landhuis, Bornem, tel. (03) 899.28.68.

MILO DERDEYN

In Excelsis : 40 cd’s met uitsluitend religieuze muziek.

Het Walter Boeykens Ensemble èn enkele eminente gasten brengen op het Bornems Zomermuziekfestival een ruime selectie klarinetmuziek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content