Istanbul combineert zijn unieke ligging met een fascinerend verleden.

Aan drie kanten omringd door water, strekt de stad zich uit over zeven heuvels. Fraaie paleizen, moskeeën, sfeervolle wijken en indrukwekkende vergezichten : te veel voor één bezoek. Maar wie hier rondloopt, moet ook omhoogkijken. De stad telt veel dakterrassen van waarop al dat moois in één panorama te bewonderen valt. De tien mooiste, in willekeurige volgorde.

360 Penthouse met zicht op zee (en zoveel meer)

360 heeft zijn naam niet gestolen. Vanuit het penthouse op het historische Misir Apartman op de winkelboulevard heb je een volledig panorama over de binnenstad. Vlakbij liggen de prachtige, voormalige ambassades uit de tijd dat Istanbul nog Constantinopel heette en de hoofdstad was van het Ottomaanse Rijk. Met de Sint-Antoniuskerk heeft 360 de grootste katholieke kerk van Istanbul als onmiddellijke buur – buitenkans om een kerk eens van boven te bekijken. Ook het historische stadsdeel Sultan-ahmet, met de belangrijkste paleizen en moskeeën, ligt binnen het blikveld, net als de Zee van Marmara.

Zelf noemt het management van 360 zijn restaurant-club “een geheime plek in de stad”, een adres dat het moet hebben van mond-tot-mondreclame. De lokale trendsetters en de internationale trendjagers kennen de weg naar 360. De sfeer is tongue in cheek, net als de spijskaart, waar de nieuwsgierigheid geprikkeld wordt door bloemrijke omschrijvingen als ‘Sushi samba’, ‘Alternative pizza’, ‘Remix kebab’ en ‘Zen beef’. Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavonden is er livemuziek, en na middernacht gaan de stoelen en tafels aan de kant. Op die avonden is reserveren een absolute must. Nog een tip : stap voor het diner uit de lift op de zevende verdieping en neem voor de laatste klim de trap. Het is alsof je ten hemel vaart.

360 is elke dag open vanaf 12 uur, en op zaterdag vanaf 11 uur. Reken voor een diner op 80 lira/pp (ongeveer 36 euro). 360 Istiklal Caddesi 311 (8 hoog), Beyoglu, +90 (0)212 251 10 42 / 43, www.360istanbul.com

Leb-i derya Verborgen parel

Leb-i derya, letterlijk ‘Plaats die de zee kust’, bouwde sinds de opening in 2002 een trouw, vooral lokaal publiek op. Het is dan ook een beetje zoeken naar Leb-i derya, dat verborgen ligt in een straatje dat steil afloopt vanaf winkelboulevard Istiklal Caddesi. Het terras bevindt zich op de bovenverdieping van Kumbaraci Han, een oud, statig kantoorgebouw, en is van op de straatzijde niet zichtbaar. Alleen een klein bordje aan de voordeur verraadt de aanwezigheid van Leb-i derya. Het winterterras vermenigvuldigt zich in de zomer tot aparte terrassen, van intieme zithoeken voor kleine groepen tot de grote ruimte waarvan de ramen bij mooi weer opengeschoven worden en waar zelfs gedanst kan worden. Leb-i derya ligt ideaal tegenover het hart van Istanbul, waar de Zee van Marmara, de Gouden Hoorn en de Bosporus samenvloeien, en de stad zich als een ansichtkaart ontvouwt.

Op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavonden kruidt dj Onur Engin een bezoek aan Leb-i derya met lounge, bossanova, jazz en latin house.

Op het bord : wereldkeuken en eigentijdse Turkse keuken. Tip voor cocktails : proef de yasak elma en de seker portkali.

Prijscategorie : lunch tussen 25 en 30 lira (11,25-13,50 euro), diner: het dubbele.

Leb-i derya is elke dag open van 10 tot 02 uur, Kumbaraci yokusu 57/6, Tünel, Beyoglu, +90 (0)212 293 49 89, www.lebiderya.com

Cafe Litera Uitwaaien in stijl

Wie het terras van Litera opwandelt, kijkt recht het zeegat in, richting Zee van Marmara. Links heb je een mooie inkijk in de tuinen van het prestigieuze Galatasaray Lyceum, en zelfs het uitzicht op het Topkapi-paleis doet bijna intiem aan. Litera ligt boven op een statig pand dat toebehoort aan het Goethe Instituut Istanbul, en die Duitse link is ook op de kaart een beetje merkbaar, met Duitse pils (Becks) en Almanköftesi (frikadellen). De rest van de spijskaart is klassieke wereld- en mediterrane keuken. Voor een etentje komt de rekening op 50 tot 60 lira (22,50 – 27 euro). ’s Avonds is er een dj aan het werk, op vrijdag en zaterdag is er livemuziek.

Adres : Yeni Carsi Cadde 32, Galatasaray, Beyoglu, +90 (0)212 292 89 47-50, www.literarestaurant.com.tr

Mikla Topklasse op het zeventiende

Mikla vestigde zich boven op het Marmara Pera Hotel. Dat betekent zeventienhoog, wat fenomenale vergezichten over heel Istanbul garandeert. De architectuur geeft je zelfs bij slecht weer het gevoel buiten te zitten. De keuze uit terrassen is al even gevarieerd als het aanbod op de spijskaart. Een zakenlunch met op de achtergrond de kantoortoren van het businessdistrict Levent ? Een intiem plekje aan de bar met zicht op de zonsondergang boven de Gouden Hoorn ? Of toch een diner om indruk te maken met de Bazaarwijk en de Zee van Marmara als panorama ? De achttiende verdieping zorgt voor nog een verrassing, met wat het hoogstgelegen zwembad van Istanbul moet zijn. De inrichting van Mikla is Scandinavisch strak, en wat je in je bord krijgt, blinkt uit in eenvoud : mediterrane keuken met moderne accenten. Maar ook wie wil experimenteren met de Turkse keuken kan er terecht. Tijdens het weekend werkt er – discreet maar smaakvol – een dj.

Mikla bedient alle zintuigen, is topklasse op alle vlak, en daar hoort een prijskaartje bij. Dineren doe je er niet voor minder dan 110 lira per persoon (ongeveer 50 euro). De tafelgasten van Mikla zijn mensen die veel eisen stellen, en ze worden niet teleurgesteld.

Mikla is 7 dagen op 7 open voor lunch en diner, het zwembad in de zomermaanden tussen 10 en 17 uur. Marmara Pera Hotel, Mesrutiyet Caddesi 167/185, Tepebasi, Beyoglu, +90 (0)212 293 56 56, www.istanbulyi.com

Galata Konak Cafe Nostalgie à la Turka

Konak Cafe verwierf een aparte plaats in de Istanbulse terrascultuur. Konak wil niet overbluffen, niet pronken met het nieuwste van het nieuwste. Hier geen dj’s of spectaculaire cocktails, zelfs geen alcohol, maar gerechten die zo uit moeders kookboek komen. De sfeer is, zoals de Turken dat zeggen huzur dolu, vervuld van karakter en rust. Het publiek is lokaal. Knuffelende koppeltjes van wie het meisje een hoofddoek draagt, zijn in Konak Cafe geen uitzondering. Konak ligt in de schaduw van de Galatatoren, een van de oudjes in de skyline van Istanbul, en vlak naast het al even opvallende torenspitsje van het Oostenrijkse hospitaal. Ook de lift en de lagere verdiepingen van het gebouw ademen geschiedenis, zoals de hele wijk Galata trouwens. Istanbulers weten dat de dessertjes die boven op tafel verschijnen, afkomstig zijn van de patisserie op de benedenverdieping, al generaties lang een trefpunt voor lekkerbekken.

Galata Konak Cafe is elke dag open van 9 uur tot middernacht, de prijzen zijn democratisch. Voor een diner betaal je 25 tot 30 lira (11,25-13,50 euro). Haci Ali Sk. 2, Kuledibi, Beyoglu, +90 (0)212 252 53 46, www.galatakonakcafe.com

Armada Hotel Dolfijnen en minaretten

Een etentje op het terras van het Armada Hotel is een afspraak met de geschiedenis. Het hotel ligt in een stemmige wijk vol kronkelende straatjes en houten huizen, waar de zigeunergemeenschap van Istanbul elk jaar Hidrellez viert (een lentefeest). Tegelijk leunt het hotel tegen de eeuwenoude stadswallen aan, en ligt het in de schaduw van twee topmonumenten : de Blauwe Moskee en de Aya Sofia. Wie op een zonnige dag het terracotta terras opwandelt en de blik naar links werpt, kan niet anders dan onder de indruk zijn van de nabijheid van de Zee van Marmara, met op de achtergrond de Prinseneilanden en enkele van de meest karakteristieke monumenten op de Aziatische oever van de stad. En met wat geluk zie je dolfijnen duikelen in het water. Goed om weten is dat de Blauwe Moskee en de Aya Sofia ’s avonds prachtig verlicht zijn, wat een diner op het terras een absolute meerwaarde geeft.

Op het terras van het Armada Hotel wordt fijne Turkse keuken geserveerd, en die lokale sfeer wordt subtiel onderstreept door de traditionele muziek op de achtergrond. Toch is er alcohol verkrijgbaar. Gewoon een glas drinken op het dakterras van het Armada Hotel kan trouwens ook, in de bar aan de stadszijde.

Reken op 60 lira per persoon (27 euro). Het terras is elke dag open van mei tot oktober (afhankelijk van het weer), en sluit naar goede Turkse gewoonte pas als de laatste gasten vertrokken zijn.

Armada Hotel, Ahirkapi Sok. 24, Sultanahmet, +90 (0)212 455 44 55, www.armadahotel.com.tr

5inci Kat Bohemian Istanbul

Yasemin Alkaya is een van de mooiste en meest bekroonde actrices van Turkije, die voor zichzelf en haar vrienden een stukje hemel op aarde creëerde op het dakterras van een burgerwoning in de wijk Cihangir. In Cihangir, zo weten alle Istanbulers, wonen veel artiesten, designers, mensen uit de media en buitenlanders, en die maken dan ook de dienst uit op in 5inci Kat ( 5de verdieping). Dat het ‘slechts’ om vijfhoog gaat, is geen bezwaar, want Cihangir ligt op de Taskimheuvel, wat maakt dat vergezichten over de Bosporus gegarandeerd zijn. Het kleurenpalet van de zaak is al even vurig en passioneel als de bazin, met veel paars, violet, rood, lampionnetjes en kraaltjes. Filmposters maken duidelijk dat hier een diva woont, die bovendien dol is op kitsch & camp, cabaret en theater. 5inci Kat heeft een reputatie die de horeca ver overstijgt, want met haar Özel Geçeleri ( privé nachten) vond Yasemin een formule waarin Bekende Turken voor één avond het café-restaurant overnemen. Zij bepalen de spijskaart, kiezen de dj en nodigen de gasten uit – en dat is in Istanbul steevast een hot ticket. Maar door de week is 5inci Kat een oase van rust boven de stad, waar je in de droomwereld van Yasemin plaatsneemt, tussen het groen, onder een pagode of in het pluche. In de gevarieerde spijskaart onderlijnt Yasemin haar voorkeur voor de oosterse keuken. Probeer ook de raspberry mojito. Prijzen in de mediumcategorie.

5inci Kat, Soganci Sokak 7, Cihangir, Taksim, +90 (0)212 249 66 08.

Nu Teras Blijven hangen in Pera

Tegen de millenniumwissel was de ooit zo glorieuze wijk Pera vervallen tot een achterbuurt vol tochtige pleinen en steegjes. In 2000 kwam de kentering met de renovatie van de tweehonderd jaar oude Passage de Petit Champs, in de volksmond bekend als de “Franse galerij”. Het gebouw heet sindsdien Nu Pera ( nieuw Pera) en herbergt twee klasserestaurants. Op de benedenverdieping is er Lokanta, en tijdens de zomermaanden opent op de dakverdieping Nu Teras. Nu Teras serveert fijne oosterse en mediterrane keuken, maar wil niet alleen de smaakpapillen vertroetelen. Socializen is er belangrijk, en op geen enkel ander terras in Istanbul wordt het clubconcept zo sterk doorgedreven als in Nu Teras, met elke avond live dj’s en een spectaculaire glazen dansvloer, achthoog. Istanbul doet ’s nacht make-up op, en nergens is dat beter te zien dan op Nu Teras.

Het terras biedt weliswaar geen uitzicht over de klassieke Istanbulse horizon, maar compenseert dat ruim met de allermooiste zonsondergangen boven de Gouden Hoorn.

Nu Pera is elke dag open vanaf 19 uur (geen mogelijkheid tot lunch) en elke avond tussen 23 en 04 uur verandert het restaurant in een bar/club.

Nu Teras, Mesrutiyet Caddesi 149 / 6, Tepebasi, Beyoglu, +90 (0)212 245 60 70 (reserveren nodig tijdens weekends).

Hamdi Restaurant Klassieke keuken op eenzame hoogte

Wat veertig jaar geleden begon als een kebabstalletje op het plein voor de Kruidenbazaar is uitgegroeid tot een kebabpaleis met op de bovenverdieping een vorstelijk uitzicht over de Gouden Hoorn, de Galatawijk, de Bosporus, de bazaarwijk en enkele van de belangrijkste moskeeën van Istanbul. Hamdi is het enige dakterras in het hart van de bazaarwijk.

In je bord vind je een selectie van fijne vleeswaren (geen vis), die verraden dat Hamdi Bey, de stichter die nog elke dag meewerkt in zijn zaak, ooit vanuit Zuidoost-Turkije naar de stad emigreerde. Klassieke Anatolische keuken dus, maar dan wel met de mogelijkheid om er een glaasje bier, wijn of raki bij te nuttigen. De specialiteit van het huis zijn de bereidingen op basis van pindanoten ( fistik). Het terras van Hamdi is 365 dagen per jaar open, minstens tot middernacht.

Hamdi, Tahmis Caddesi Kalçin Sokak (naast de Kruidenbazaar, tegenover de Galatabrug), Eminönü, +90 (0)212 528 03 90, www.hamdirestorant.com.tr

Vogue In de achtertuin van de sultan

Een klasse apart, anders kun je Vogue niet omschrijven. Dit restaurant & bar ligt boven op een van de kantoortorens van BJK Plaza, een complex dat verscholen ligt achter de historische gevels van Akaretler, ooit de straat van de diplomaten die in het vlakbij gelegen Dolmabahçepaleis werkten. Vanuit dat paleis regeerden de laatste sultans over het Ottomaanse Rijk, en het is ook de plek waar in 1938 Atatürk overleed. Akaretler werd in 2008 gerenoveerd tot Istanbuls exclusiefste shopping mall. Vogue, op de dertiende verdieping van blok K in BJK Plaza, biedt een majestueus uitzicht op het Dolmabahçepaleis. Drie terrassen, twee voor het restaurant, één voor de bar, zorgen telkens weer voor een ander beeld en een andere sfeer. Uiteraard is, behalve de Bosporus en de indrukwekkende brug die Europa met Azië verbindt, het paleis de blikvanger voor de bezoekers.

Vogue is al meer dan tien jaar een horecaklassieker in Istanbul, en kreeg al vaak internationale erkenning. De kaart biedt behalve de fijnste Turkse gerechten ook een verzorgde wereldkeuken aan, en sushi’s. De service is top, net als de wijnkaart, wellicht de uitgebreidste van Istanbul : de wijnmeester houdt permanent meer dan tweehonderd buitenlandse wijnen in voorraad. Vogue verkoopt ook een eigen huiswijn en olijfolie.

Vogue is elke dag open van 12 tot 02 uur. Spor Caddesi BJK Plaza A, Blok K (13 hoog), Akaretler, Besiktas. +90 (0)212 227 44 04 en (0)212 227 25 45, www.istanbuldoors.com

Praktische informatie over Istanbul vind je op myTrip.be, www.mytrip.be/bestemmingen, doorklikken naar ‘Turkije – Istanbul’

Tekst en foto’s Dirk Vermeiren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content