Vier floristen stellen elk hun sfeercompositie voor, geïnspireerd op sneeuw en ijs. Als u geluk hebt, staat een van de boeketten met Kerstmis bij u thuis.

De wereld van bloemisten is de jongste tien jaar ingrijpend veranderd. Het kleine winkeltje, volgestouwd met bloemen, is geëvolueerd tot een grote ruimte, waarin bloemen, planten en accessoires een complementair decor vormen.

De vier bloemisten die dit jaar de kerstboeketten voor Weekend Knack maken, zijn stuk voor stuk verschillend, ze vertegenwoordigen de vier grote strekkingen die in het vak momenteel de toon aangeven.

Met haar man Kris Naudts opende Sabine Boone zo’n tien jaar geleden een bloembinderij in Lochristi, het centrum van de bloementeelt in Vlaanderen. Hun winkel in het dorp is wat men van zo’n plek verwacht: een hedendaags ingerichte ruimte, waarin bloemen, planten en vazen worden gepresenteerd. Het beste wat er op de markt te vinden is, dat vertaalt zich in de keuze van de accessoires en in de zeer actuele opvatting van boeketten en bloemstukken.

Bij Ann Desmet komen we in een andere wereld terecht. Zij bouwde een oude spinnerij om en beschikt over grote ruimten, waarin ze bijvoorbeeld een bos van terracotta’s of een groot aanbod van tuimmeubelen kan uitstallen. Omdat de ruimte zich goed leent tot tentoonstellingen, organiseert ze er verscheidene per jaar, waaronder een paar opgemerkte beeldenexposities.

Moniek Vanden Berghe verbouwde ook een bestaande ruimte. Zij vestigde zich in een hoeve, die later als dancing dienst deed. De dansvloer gebruikt ze om er cursussen te geven. Ze maakte haar specialiteit van bruidsboeketten (er is trouwens een boek in voorbereiding), maar voor liefhebbers geeft ze maandelijks workshops rond seizoenthema’s.

Katrien Vandierendonck is een van die zeldzame bloemisten die geen winkel hebben en zich concentreren op twee activiteiten: bloemschikcursussen en decoratie voor evenementen, wat soms reusachtige proporties kan aannemen. Dat sfeer voor haar erg belangrijk is, merk je al in haar tuin, die is prachtig aangelegd en biedt een mooi staaltje van haar gevoel voor mise-en-scène.

De boeketten die deze vier dames hebben gemaakt, tonen evenveel interpretaties van een zelfde thema: sneeuw en ijs. Bloemisten, decorateurs en stylisten zouden een nieuwe invulling kunnen geven aan de kerstsfeer, met zijn traditionele rood, groen en goud.

Bij de kerstdagen denk je algauw aan dikke kleren en warme plaids om je in te duffelen in een hoekje van de sofa.

Een alternatief vinden bloemisten in de kleuren van het klimaat: ijstinten, sneeuw die het landschap bedekt. Die inspiratiebron is goed te combineren met plantaardig materiaal dat in dit seizoen beschikbaar is: bladeren, bloemen, takken. Je kunt eventueel nog altijd je toevlucht nemen tot enkele kunstgrepen, zoals het berijpen van takjes.

Zuiver wit heeft uiteraard geen monopolie in de winter. Vaak brengt de nachtvorst grijze en zelfs blauwachtige tinten in de natuur. De bloemist zal deze winter al die schakeringen aanbieden.

Tekst en foto’s Jean-Pierre Gabriel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content