Mic Auwerkerken kiest voor lichte gerechten, liefst geparfumeerd met een vleugje exotisme.

PIETER VAN DOVEREN – FOTO’S DIANE HENDRIKX

Mic Auwerkerken heeft samen met zijn vader Luc een groothandel in dameskleding en voert in zijn vrije tijd wijnen in. De basis van het koken leerde hij van vader, die thuis iedere dag een potje bereidt. Hij zag hoe zijn vader tijdens restaurantbezoeken alles zorgvuldig opnam, en als iets bij hem in de smaak viel, het geproefde thuis namaakte. Mic Auwerkerken voelde dat hij op culinair gebied kennis te kort kwam en schreef zich in op een avondcursus aan de koksschool van Anderlecht. Daar werd klassiek gekookt met veel room en boter. Het interessantst waren de trucjes die hij er leerde, zoals het juist versnijden van vlees of het fileren van vis. Het receptenrepertoire van de school was eigenlijk achterhaald en er zijn maar enkele gerechten uit de les die Luc thuis heeft gemaakt. Wel geestdriftig was de hobbykok over een les georganiseerd door de Weekend Knack Kookclub in het restaurant ’tMolentje in Zeebrugge. Wat Mic daar zag, was ongelofelijk: combinaties die heel ver gingen en waar hij nooit zelf aan zou denken, zoals ganzenlever met wortel en munt.

Mics voorkeur gaat duidelijk naar spontane, lichte bereidingen. Hij houdt van allerlei soorten olijfoliën en wijnazijnen en van verse kruiden zoals koriander, shiso, citroengras en Thaise basilicum. Hij is geboeid door de oosterse keuken. Zijn schoonzus is Japanse en zij leerde hem alles over het maken van sushi en het gebruik van soja en wasabi. Mic Auwerkerken geraakte in de ban van de onbekende smaken van uitheemse ingrediënten en van hier ongebruikelijke combinaties. Veel van zijn gerechten ontstaan spontaan terwijl hij bezig is aan het fornuis.

Het gepubliceerde recept van de ceviche van inktvis pikte de globetrotter op tijdens een van zijn reizen naar Ecuador, waar zijn moeder woont. Mic heeft de bereiding een beetje aangepast en er een oosters tintje aan gegeven. De tartaar van verse tonijn heeft hij zelf op punt gezet en is een variatie op de vroeger zo populaire tartaar van zalm. De bereiding van zeebaars is een succes door het krokante vel. De Thaise curry voegde hij er zelf aan toe en werd hem aanbevolen door een vrouw van de Asian Market (Ropsy-Chaudronstraat, in Anderlecht), waar Mic gaat voor Aziatische producten.

Door zijn avontuurlijke instelling heeft Mic veel bijgeleerd: vroeger was het de zoon die bij problemen zijn vader om hulp vroeg. Tegenwoordig is het omgekeerd en komt vader bij zoonlief om raad vragen. Mic is lid van een wijnclub en droomt er heimelijk van om ooit een wijnbistro te openen. Wanneer je je vrije tijd in de wijngaarden doorbrengt en daar flessen koopt die je zelf invoert, is het mogelijk om de wijn tegen een schappelijke prijs in de kelder te hebben. De wijnkeuze gaat naar een Pouilly-Fuissé Metertière 2000 van T. Drouin, een witte wijn met een fijne neus met toetsen van citrus en een licht vleugje vanille en, in de mond, een vettige smaak die eigen is aan een goede chardonnay. De wijn werd zelf ingevoerd en is te koop voor 9,95 euro bij Mic Auwerkerken (02 520 20 10 of 0496 23 09 65).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content