Januari, tijd om een reisbestemming te kiezen. Op welke bergpas gaan we onszelf overschatten ? Aan welk strand willen we zachtjes garen ? Missen we nog een beroemde skyline als selfiedecor ? Vinden we überhaupt een paar blanco weken in onze agenda ? Hebben we nog vliegmijlen op te souperen of moet de fonkelnieuwe mountainbike gedoopt worden ? Keuzestress. Met de familie of met vrienden ? Met wildvreemden in een groepsreis of toch maar liever solo ? Een hotel of vakantiewoning ? Een huurauto of openbaar vervoer ? Wikken en wegen. Aanvinken en afstrepen.

Eerst de lijstjes uitvlooien, dat is misschien een begin. De tien bestemmingen van 2015 ! De top tien van cultuursteden ! Tien paradijzen ver weg van het massatoerisme ! Het internet grossiert in dat soort lijstjes. Tientallen lijstjes maal tien bestemmingen, een handige voorselectie lijkt me dat niet, je kunt net zo goed de lijst met VN-lidstaten raadplegen.

Geblinddoekt de wereldkaart vogelpikken, dat oude wilde plan, is ook vandaag geen optie. Je kunt met wat geluk Costa Rica of de vredige republiek Palau treffen, maar weet dat ook Oost-Oekraïne of het IS-kalifaat tot de mogelijkheden behoren. Of je pijltje prikt zich vast in een van de oceanen : je vakantie valt dan in het water. Kortom, dat is een slecht plan.

Teruggaan naar dat pittoreske dorp in de Cévennes, is dat wel verstandig ? Bar-tabac Léontine is misschien overgenomen door een afhaalchinees, of stel je voor dat de platanen op het dorpsplein intussen moesten wijken voor knalrood straatmeubilair. Nee, teruggaan is vast de kortste weg naar een afknapper.

Iets exotisch dan maar. De Seychellen, de Marquesaseilanden of het Zuidereiland ? Mja, ziet er veelbelovend uit, maar kijk eens hoelang die vluchten duren. Denk eraan, je hebt nu al vaak last van lagerugpijn, je komt zeker geradbraakt ter plekke. Bovendien, in 2014 telde de Iata maar liefst 3,3 miljard vliegtuigpassagiers, wordt het niet stilaan een zenuwslopende processie, daar boven de wolken ?

Of iets dichter bij huis ? Er moeten toch duizenden mooie plekken zijn in Europa ? Of komen we dan veeleer bij een verlengd weekend uit ? En het weer moet nog meewillen, of ben je al die hitterecords en zomerse onweders van de laatste jaren vergeten ?

Duizend kilometer naar het noorden, het oosten of het zuiden, klinkt dat niet wat te beperkend ? Misschien moeten we nog enkele mogelijkheden openhouden, binnen de vork zuidzuidwest en oostzuidoost bijvoorbeeld. Of toch erbuiten, wat je zegt.

Nee, we zijn er nog niet uit, maar de zoektocht door reisbrochures, catalogussen en sites is al een flink eind opgeschoten. Januari lijkt wel een wereldreis.

ignace.van.nevel@knack.be

Ignace Van Nevel

Je kunt met wat geluk Costa Rica of de vredige republiek Palau treffen, maar weet dat ook Oost-Oekraïne of het IS-kalifaat tot de mogelijkheden behoren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content