Onze spelregels : Iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen : goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is tv-presentator en -journalist Tom Coninx aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Château de la Negly, Blanc 2004, Coteaux du Languedoc La Clape (Frankrijk, 9,26 euro)

Tom Coninx : Voor mij de minste fles, maar ik zeg er meteen bij : ik ben bevooroordeeld, want ik ben absoluut géén languedocliefhebber. Ik kan moeilijk enthousiast worden bij dit type wijn. Hij komt mij te wrang over, glijdt niet lekker en is iets te uitgesproken.

Frank Van der Auwera : Inderdaad een buitenbeentje, want zelden of nooit bereikt een witte languedoc dit soort directe, complexloze smakelijkheid. Rode alternatieven zat, maar dit is leuk : kristalhelder strogeel, boeket van witte perzik en bloemen, rijpe meloen en zelfs gekonfijte ananas. Niet echt spectaculair in de mond, maar oerdegelijk, rond en soepel, met peer en papaja in de hoofdrol, heel fris qua zuren, met wel opvallende alcoholvurigheid in de afdronk.

M. Bouzereau & Fils, Meursault Genevrières 2004, 1er Cru (Frankrijk, 46,25 euro)

TC : Als meursaultfan ben ik altijd blij als ik er eentje kan proeven. Deze is een lekker, goed getypeerd, vlot exemplaar. Niet de beste of ‘strafste’ die ik ooit dronk, maar fijn en aangenaam.

FVdA : Intens goudgeel, helder. Fijn expressief boeket van onder meer geroosterde hazelnoten, abrikozenjam. Vrij vette smaakstart, met veel geel fruit, medium boterig, met impressies van frangipane. Enig minpunt : héél veel eau-de-vie-alcohol en tja, de prijs is alleszins niet mals.

Louis Cheze, Ro-Rée 2004, Saint-Joseph Blanc (Frankrijk, 17,22 euro)

TC : Zonder twijfel de lekkerste van de drie. Bovendien héél speciaal van smaak, zelfs vrij zwaar, maar tegelijk geraffineerd. Heel goed en volgens mij ook de duurste fles.

FVdA : Helemaal akkoord, dit is de meest originele fles, want uitzonderlijk dat er in de rode enclave Saint-Jospeh zulke witte kanjer wordt gebotteld. Glanzend goudgeel. Floraal parfum met gele vruchten en gebakken banaan. Vanille- en eikimpressies in de smaak, met een Mexican wave aan gele vruchten en citruszeste, mineraal, romig en toch voldoende fris. Karakterwijn voor bij even temperamentvol voedsel.

Wijnen : Frank Fissette, Sluisstraat 44, 3590 Diepenbeek, 011 23 38 00, 0497 58 38 00. info@frankfissette.be,www.frankfissette.be

Welk type wijnliefhebber bent u ?

Ik ben een gelegenheidswijndrinker, die nog volop in zijn ontdekkingsfase zit. Op mijn 31ste zie ik tot mijn grote verbazing hoe fascinerend en gigantisch de wijnwereld is. Als ik een wijnkaart opensla of ik hoor professionelen praten, dan overweldigt mij dat steeds meer.

Hoe frequent en wanneer drinkt u wijn ?

Wijn hoort voor mij bij het eten. Aangezien ik een sociale drinker ben, trek ik zelden thuis ‘in mijn eentje’ een flesje open.

Hebt u een eigen wijnvoorraad thuis ?

Heel beperkt. Ik heb wel permanent een aantal supermarktwijnen koel staan. De enige uitzondering is champagne. Het is een traditie dat iedereen, telkens ik verjaar, champagne meebrengt. Daar heb ik dus wel een aardig voorraadje van liggen.

Wat is uw lievelingsdruif ?

De meeste witte druivensoorten, zoals verdecchio (droog en licht), maar ook alle chardonnaytypes.

Welk wijntype, -land of welke wijnregio doet uw hart sneller kloppen ?

Ik ben vooral gefascineerd door wittewijnsoorten. Italië is mijn favoriete wijnland, met vooral huizen als Planeta. Momenteel zit ik in mijn Siciliaanse fase. In dat aanbod kun je nog heel leuke en betaalbare wijnen ontdekken. Als het dan toch Frans moet zijn : meursault, onder meer van Domaine des Forges van de Belgische familie Bohrmann.

Wat is voor u een (te) dure wijn ?

Op restaurant ga ik zelden boven de 100 euro. Als ik zelf wijn koop, blijf ik in de categorie 10 euro, maximaal 15 euro.

De mooiste fles die u ooit gedronken hebt ? Of die u ooit hoopt te drinken ?

Onlangs heb ik een ongelooflijke degustatie in Kasteel Withof meegemaakt met topcuvées van Yquem, meursault van Albert Grivault, Cheval Blanc… waarvan sommige tientallen jaren oud. Zo’n Yquem van 1925 blijft toch een unieke ervaring.

Door Frank Van der Auwera/ – Foto Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content