Onze spelregels : Iedere maand ontvangt een BV (Bon Vivant) drie wijnflessen : goedkoop, mediumkoop en duur. Dit keer is Dr. maurits vreugde aan de beurt. Hij kent geen prijs of importeur, maar heeft slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

Concha y Toro, Marques de Casa Merlot 2004, Peumo (Chili / 10,93 euro)

Maurits Vreugde : Van deze wijn heb ik echt niet genoten. Ik ben ook geen merlotfan. Zeer zware wijn met hout dat het fruit overheerst. Geef mij dan liever een Casillero del Diablo van hetzelfde huis (dat is wel een cabernet sauvignon…). Hier kan ik geen prijs op kleven.

Frank Van der Auwera : Hier zijn we het volstrekt oneens : dit is een fantastische bink, ook al ben ik evenmin een merlotadept. Ondoorzichtig blauwrood en nerveus druipende tranen, met een kruidig boeket van blauwe pruimen, vanille, mineralen. Cedertoets in de smaak, met zwart fruit plus opnieuw een wolkje vanille, geroosterde noten en een hint van bittere chocola. Zeer goed voor zijn prijs en nog veel kelderpotentieel.

Louis Latour, Grand Ardèche Chardonnay 2002, Vin De Pays des Coteaux de l’Ardèche (Frankrijk / 9,61 euro)

MV : De eerste slok was wat zwaar – misschien is deze chardonnay iets jonger beter te genieten – maar wel fruitig, met goed versmolten fruit en hout, en elegante tannines. Bij elk verder glas werd hij trouwens aangenamer. Goede, stevige chardonnay, voor mij rond de 10 euro waard.

FVdA : Persoonlijk drink ik dit type wijnen ook een jaartje jonger, maar dit blijkt inderdaad een mooi rijpe chardonnay op prepensioen. Want na de stralend goudgele kleur en rijpe geurstart (gele perzik, fendant,…) nog verrassend kwiek in de mond : weliswaar boterig in de aanzet, met abrikozenjam, perzik en noten, maar ondanks deze maturiteit niet plomp, want nog intacte zuren. Leuk om nu te drinken.

Castillo Peralada, Gran Claustro Tinto Crianza 2000, Emporadà-Costa Brava (Spanje / 39,45 euro)

MV : Zeer geconcentreerde wijn met veel rijp fruit en zware houttoets. Rijk, misschien nog iets te jong voor zijn volledige ontplooiing. Werd duidelijk beter na decanteren. De smaak was niet heel Spaans, waarschijnlijk omdat hij niet met de typische tempranillodruif werd gemaakt. Meer garnacha ? Heb er wel van genoten. Zou er 20 tot 25 euro voor geven.

FVdA : Inderdaad de meest verrassende. Een mix van cabernet sauvignon (45%), merlot, cariñena en garnacha. Nog flinke kleur, een parfum van noten, gedroogd rood fruit en cederhout. Heel veel structuur, met opnieuw impressies van Libanese ceder, notenpasta maar ook veel rood pitfruit. Rustiek misschien, maar wat een prestatie gezien zijn afkomst !

a

Wijnen : Chacalli Wines & Luxury, Generaal Belliardstraat 9/1 en Geefstraat 5,

2000 Antwerpen, 03 609 54 50, albert@chacalliwines.com, www.chacalliwines.com

Door Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content