Veertien buitenlandse, gebruiksvriendelijke apps en diensten die we morgen graag ook in België willen zien.

Kiev – Fitnesstracker voor planten

Petiole is een mobiel systeem vol tips voor precisielandbouw. Het monitort via de smartphone de groei van gewassen en helpt begrijpen hoe een plant reageert op factoren als weer en meststoffen. Een soort fitnesstracker voor landbouwgewassen, met andere woorden.

Petiole.co

New York – Beauty in een oogwenk

Een handig overzicht van de schoonheidssalons en kappers in jouw buurt die last minute nog een afspraak kunnen inplannen, dat biedt de dienst Beautified. Voorlopig valt de smartphoneapp enkel in New York City te gebruiken.

getbeautified.com

Lissabon – Digitale therapie voor kinderen

Kinderen met een chronische ziekte kunnen via de Portugese app (smartphone en tablet) AppleDoc leren wat hun aandoening precies inhoudt en hoe ze moeten reageren in bepaalde situaties. AppleDoc analyseert de gedragingen van het kind via tekeningen en vragenlijsten en stuurt de resultaten naar de ouders. Die kunnen via de app in contact komen met andere ouders om informatie uit te wisselen.

rezhdo. wixsite.com/appledoc

Londen – Leer een taal in drie maanden

Amolingua is een online-programma dat gebruikers een taal aanleert in drie tot zes maanden. Oprichtster Ekaterina Matveeva spreekt zeven talen en verzamelde haar ervaringen in een spoedcursus voor studenten, zakenmensen en jonge professionals. Via Skype en WhatsApp converseert de cursist dagelijks met zijn leraar.

amolingua.com

Caïro – Punten voor de dokter

De Egyptische dienst Vezeeta is als een Booking.com voor huisartsen en specialisten. Patiënten kunnen online een afspraak maken én hun dokters beoordelen. Ondertussen staan er beoordelingen van zo’n tweeduizend dokters in negen Egyptische steden online.

Vezeeta.com

Mumbai – Wassalon aan huis

Omdat kleren wassen en vooral strijken vervelende klusjes zijn en we stilaan te lui zijn om onze was naar een dienstencheckbedrijfje te brengen, is het uitkijken naar de dienst Doormint, momenteel enkel in Mumbai te gebruiken. De Indiase start-up haalt kleren op, doet de was, strijkt en stoomt. Hij legt enkel de kleren nog niet zelf in je kast.

doormint.in

Valencia – Persoonsverwisseling voorkomen

Het Spaanse techbedrijf Umanick Technologies wil fouten in ziekenhuisbehandelingen vermijden met bio-metrische software. Door een vinger op de sensor te leggen of door in de camera te kijken, kunnen mensen binnen de vijf seconden geïdentificeerd worden.

umanick.com

Parijs – Kiosk voor klusjesmannen

Inwoners van het eerste, tweede, derde, vierde en elfde arrondissement van Parijs kunnen een beroep doen op de dienst Lulu Dans Ma Rue, een netwerk van klusjesmannen, tuiniers, babysitters en andere handige Harry’s die via een kiosk op straat (of online) besteld kunnen worden. Prijzen variëren van 5 tot 20 euro per half uur.

luludansmarue.org

San Francisco – De ultieme koerier

Open de app, bestel wat je nodig hebt bij winkels uit de buurt (maaltijden, koffie, schoonmaakmiddelen, last minute verjaardagscadeautjes,…) en een paar minuten later levert een Postmate het bij je af. In Amerika is de dienst al een gigantisch succes, en het bedrijf uit San Francisco wil nu ook in Europa voet aan wal krijgen.

postmates.com

Singapore – Elektrische auto delen

Automobilisten in Singapore kunnen met Smove, een dienst en smartphone app, in vijf kliks een elektrische auto huren. De start-up heeft meer dan vijftig ophaalpunten in Singapore.

smove.sg

Rwanda – Medicament per drone

Meer dan twee miljard mensen wereldwijd hebben slechte toegang tot medische hulp, vaak als gevolg van een gebrekkige infrastructuur. In Rwanda hebben ze daar een oplossing voor: Zipline. Deze dienst laat drones bloed, medicijnen en vaccins droppen in moeilijk bereikbare gebieden. Een sms’je van een gezondheidsmedewerker volstaat om de dienst in te schakelen.

flyzipline.com

Leeds – Betaal wat je wil

The Real Junk Food Project (TRJFP) strijdt sinds 2014 tegen voedselverspilling, en opende vorige maand een supermarkt die overschotten van grote warenhuizen verkoopt tegen ‘betaal wat je wil’-tarieven. Ondertussen zijn er tientallen ‘Pay As You Feel‘-cafés over heel Engeland, Schotland, Wales en zelfs Frankrijk en Australië.

therealjunkfoodproject.org

Sydney – Nooit meer in de rij

Omdat wachten in een rij saai en irritant is, creëerde de Australische start-up Beat the Q de handige app Hey You. Hiermee plaats je alvast een bestelling in je favoriete café of lunchplek en pik je ze op wanneer het jou uitkomt.

beattheq.com

Riga – Oog in de lucht

De Letse uitvinding AirDog is een GoPro videodrone voor avontuurlijke sporten, die de snowboarder, waterskiër of skater automatisch en op eigen houtje volgt en filmt. De AirDog was het snelst groeiende Letse Kickstarterproject, en slaagde erin 1,3 miljoen dollar op te halen, meer dan zes keer het beoogde bedrag.

airdog.com

Tekst Sebastiaan Bedaux & Illustratie Fatinha Ramos

Van strijkdienst tot koerier, van kapper tot precisieboer: ieder zijn appje

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content