Geen titel.

Onze spelregels : een BV (Bon Vivant) – dit keer zijn het er twee – ontvangt drie wijnflessen, goedkoop, mediumkoop en duur. NU zijn Peter Van den Begin en Stany Crets aan de beurt. Zij kennen geen prijs of importeur, maar hebben slechts één opdracht : eerlijk proeven, de flessen in volgorde van voorkeur zetten én er een prijs op plakken. Parallel worden de wijnen ook door ons becommentarieerd.

HET PAKKET GEPROEFD

Miguel Torres, Santa Digna, Reserve Gewürztraminer 2006, Maule Valley (Chili, 7,51 euro)

Peter Van den Begin & Stany Crets : Peter vond dit lekker, maar was tijdens het proeven een martino aan het eten en dacht dat het toch meer een wijn was voor bij oesters. Stany proefde ‘de lente en bittere madeliefjes’, maar het bleek niet meteen zijn smaak. Hij vond hem te zuur en te ‘aanvallend’ op zijn keel.

Frank Van der Auwera : Sinds 1979 produceert de (Spaanse) Torresfamilie ook wijn in Chili, waaronder deze fruitdeugniet, die alle geloofsbrieven draagt van de gewürztraminer, een druif die velen kennen van de Elzas. Deze 85 procent gewürz kreeg 15 procent ruggensteun van riesling, wat resulteert in een intens strogele, groenglanzende kleur. Rijp aromapakket waarin gele vruchten en citruszeste, oosterse specerijen en oranjebloesem. Echter consequent sec in de mond, met vooral impressies van pompelmoes en limoen, flink wat alcoholbody (13,5 vol.- %). Een wijn die an sich redelijk presteert, maar zich pas toont in confrontatie met onder meer wokgerechten of (niet te pikante) barbecuevis.

Quinta Do Portal, Touriga Nacional 2001, Douro (Portugal, 22,97 euro)

PVDB & SC : Beiden ontdekten bosvruchten en voornamelijk framboos in deze wijn. Peter proefde ook nog vanille, Stany voegde er hout aan toe. Beetje plakkerig en droog. Niet te licht, niet te zwaar. Nog wat rijpen ?

FVDA : De Douro is niet langer producent van alleen zoete port of ruige, rode wijnen, want dit is zelfs een elegant exemplaar. Gelagerd op nieuwe Franse eik, plus een derde Russische (!) vaten. Nog heel vief qua kleur, gevolgd door een fijn parfum van chocolade, notenpasta en rood fruit. Lichte vanilletoets, al mooi versmolten, met pakken rijpe rode pruimen en cassis, een mooie frisheid en vooral veel elegantie. Wel niet echt goedkoop. Nu te drinken, maar met nog voldoende bewaarcapaciteit.

Château l’Hospitalet, Coteaux du Languedoc-La Clape 2005 (Frankrijk, 11,80 euro)

PVDB & SC : Even was er verwarring. Stany vond hem voller en zoeter dan de Portugese. Hij proefde vaag ‘kruiden’, Peter noemde nootmuskaat. Stany dacht aan appeltaart, maar het konden ook rijpe krieken zijn.

FVDA : Uit de La Clapesubzone komen de meest diverse producten, die niet altijd een meerwaarde bieden voor hun wat hogere prijs. Deze wijn is echter lekker én zijn geld waard. Goede robijnrode kleur. Gekonfijte neus van rode en zwarte vruchten, nog relatief gesloten, met wel duidelijk veel eau de vie. Lekker vlezig, zoetrijp rood fruit in de mond, een zachte toasty en kruidige toets van het eikverblijf. Past bij geroosterd vlees. Goede fraîcheur en niet-agressieve tannines.

Wijnen : Fourcroy (Braine-l’Alleud), 02 423 71 11, fourcroy@fourcroy.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content