Geen titel.

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (251), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : de dualiteit jong-oud.

Vaak heeft men het over de dualiteit ‘jong-oud’ die een wijn in zijn smaak zou moeten vertonen. Wat bedoelt men daarmee ? Het is eerst en vooral een smaakaspect dat wijn maar verwerft als hij op fles veroudert en kan verouderen. Het kan bovendien pas tot ontwikkeling komen bij wijnen die in hun jonge fase perfect evenwichtig zijn. Bij grote wijn dus. Want er is grote wijn en minder grote wijn : het gamma is eindeloos, net zoals er grote muziek is (neem Bach) en minder grote, en net zoals er schilderijen zijn van Van Gogh en gekleurd behangpapier. Ook de functionaliteit is gevarieerd : met schlagers kan men meebrullen en marsmuziek doet marcheren. Zo is er wijn met een beperkt verouderingspotentieel – soms is een uurtje karaf al voldoende – en andere, waarlijk grote wijn, die het moet hebben van tien jaar kelder.

De eerste groep zijn de fruitgedreven wijnen, met accent op soepelheid en onmiddellijke, elegante charme : frisse rode en witte wijnen uit de Loire, Gavi uit Italië, moderne Côtes du Rhône… Ze zijn daarom niet expliciet zoet maar drinken gemakkelijk en vragen om eenvoudige, niet-gesofisticeerde gerechten zoals barbecue met gezonde kip. De tweede groep is in haar jonge fase getekend door in rijp fruit ingebedde tannines en door structurele samenhang tussen beide. Met de tijd kunnen ze op fles afronden, versmelten en verfijnen : grote bordeaux uit een groot jaar, gezonde moderne barolo, frisse sauternes of bonnezeaux, Rheingau-riesling van een goed jaar… De druivensoort wit of rood is niet allesbepalend. Cabernet franc is de ruggengraat van moderne soepele saumurwijn en tevens van… Cheval Blanc. Merlot geeft in de Côtes de Blaye veel onmiddellijk plezier maar in het geval van Château Pétrus doet men er goed aan om jaren te wachten.

Dergelijke, goed verouderde wijn smaakt jong en oud tegelijk : jong door zijn present fruit en oud door de versmolten en afgeronde tannines. Als men van een oude wijn zegt : “Hij is nog piepjong”, is men paradoxaal genoeg op de juiste weg. Hij is dan op een ‘onnatuurlijke’ wijze vergeestelijkt en heeft van zijn simpele natuurlijkheid afstand genomen. Dergelijke wijnen vragen om verfijnde, secundaire gerechten zoals stoofpotten, daube (gestoofd vlees), confit en gestoofd witloof. Ook in dergelijke gerechten is er een afstand met de simpele natuurlijkheid. De beschaafde, gevoelige consument zoekt niet de natuur in zijn bord maar de keukenmeester : gastronomie met een humane inhoud.

Sancerre 2005, Manoir du Fort

Iets kleurvulling naar een gele nuance en een exuberante minerale neus van sauvignon. De smaak is gedegen maar mist wat frisheid. Goed voor bij gestoofde kip.

(Colruyt : 6,99 euro).

Saumur 2004, Cave des Vignerons de Saumur Iets gele kleurvulling en een goede cheninneus met expressie van terroir. De smaak is gronderig en brutaal, mist finesse. Voor bij rustieke preparaties van varken, bijvoorbeeld rillettes.

(Delhaize : 2,99 euro).

Chenin Blanc 2005, Jean-Bernard Germain Gevulde kleur met gele nuance en een stevige, door hout ondersteunde neus met rijpheid na opschudden. Exotische, sterke en krachtige, wat alcoholische smaak. Voor bij het grote viswerk. (Colruyt : 5,39 euro).

Chenin 2005, Vin de Pays du Jardin de

la France, Remy Pannier

Heel bleke kleur en een lichte, frisse neus. Wat zwak van expressie. De smaak is verdund en zuurdominant. Geen gastronomische kwaliteiten. (GB/Carrefour : 3,50 euro)

Saumur 2006, J. Verdier

Bleekgele kleur en een discrete, fijne neus. De smaak is droogzuur zonder enige gastronomische roeping. Tafelwijnkwaliteit.

(GB/Carrefour : 4,05 euro)

Vouvray 2005

Bleekgele kleur en een zachtaardige, expressieve cheninneus. De smaak is zoet, van zoete wijn van mooie kwaliteit. Aperitief.

(Delhaize : 4,79 euro).

Door Herwig van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content