Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Stel je voor : je wordt op een nacht wakker met een ontzettende pijn in het vooronder en het volgende wat je vaststelt, is dat je penis weg is. Erafgesneden door je levensgezellin. Het is ongeveer het ergste wat een man zich voorstellen kan en het bestaat echt. Sterker nog : het komt steeds meer voor. Algemeen bekend is de affaire uit 1993, met in de hoofdrol de echtelieden Lorena en John Bobbitt. John hield er de wel zeer verwerpelijke gewoonte op na zijn vrouw tegen haar zin te dwingen om seks met hem te hebben. Tot ze het op een dag niet meer nam en hem in zijn slaap met één gedecideerde haal van zijn hemelbestormer ontdeed. De Morgen meldde enkele weken geleden een soortgelijk verhaal in het Canadese Vancouver, waar een 37-jarige dame het lid van haar echtgenoot niet alleen verwijderde, maar daarna ook nog eens door de wc spoelde. En in Mexico en Brazilië werden er de laatste paar jaar zoveel gevallen van ongevraagde penisamputaties opgetekend dat men daar onderhand van een trend spreekt.

Volgens het Amerikaanse weekblad Time is er echter geen plaats op de wereld waar het mannelijke geslachtsdeel meer risico loopt dan in Thailand. Meer dan honderd gevallen sinds het begin van de jaren negentig, het is niet niks. Neem nu het wedervaren van Prayoon Eklang, een 47-jarige vrachtwagenchauffeur uit Korat met een scherpe neus voor vrouwelijk schoon. Toen een jongedame hem vroeg of ze voortaan dagelijks met hem mocht meerijden naar haar werk, kon de goede man niet anders dan toestemmen. Mevrouw Eklang daarentegen was niet van gisteren. Zij kende haar mans neigingen tot buitenechtelijk gefriemel en besloot het deze keer niet over haar kant te laten gaan. Zeemzoet en heel sensueel verzocht ze haar man om een sarong een losjes zittend Thais gewaad aan te trekken en bood ze hem een paar pillen aan voor zijn allergie. Prayoon, blijkbaar niet gezegend met veel mensenkennis, hapte toe, in de hoop dat er die avond misschien ook seks op het programma stond. Toen hij in helse pijnen wakker werd de pillen waren eigenlijk een slaapmiddel , was het te laat. Zijn vrouw zette het op een lopen met het mes in de ene hand en de penis is de andere. Dat was het laatste wat Eklang van haar zag. En van zijn jongeheer.

Wat opvalt, is dat deze gevallen zich voornamelijk schijnen voor te doen in weinig geëmancipeerde, sociaal achtergestelde middens. John en Lorena Bobbit kwamen uit de blanke onderklasse, white trash, zoals dat heet in de States. En Mexico, Brazilië en Thailand zijn landen waar het leven voor veel vrouwen nog steeds geen pretje is. In Thailand hebben mannen generaties lang bijvrouwen gehad. Met de stijgende welvaart zien veel vrouwen dat er iets gedaan kan worden aan hun lage sociale status. Aan middelen daartoe ontbreekt het hen echter dikwijls, en dan wil het wel eens tot geweld komen. De penis is daarbij het logische doelwit. Hij symboliseert immers de daad. Als hij wordt weggenomen, wordt het een man bovendien meteen ook fysiek onmogelijk om nog bedrog te plegen. Komt daarbij nog dat er geen betere manier is om een man te straffen, dan hem van zijn trouwste vriend te beroven.

Dokter Hans Antonneau, staflid bij het Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de Universitaire Instelling Antwerpen, legt uit wat er gebeurt bij een penisamputatie : ?De penis bestaat van buiten te beginnen uit huid, vet, bindweefsel en in de eikel sponsachtig weefsel dat veel bloed bevat. Op de rug van het orgaan zitten de zwellichamen, die zich bij een erectie met bloed vullen. Vanbinnen lopen er een grote slagader die het orgaan van al dat bloed voorziet, een zenuw, en natuurlijk ook de urethra, waardoor de urine naar buiten komt. De ernst van de zaak is afhankelijk van de hoogte waarop de penis wordt afgesneden. Hoe hoger, hoe minder erg. Zit de snee ter hoogte van de eikel, dan zal je stevig bloeden, hoewel de zaak niet zo meteen levensbedreigend is. Zit ze dicht bij de basis, dan is de toestand dramatischer. De slagader is daar namelijk nog niet vertakt, zodat doodbloeden niet denkbeeldig is. Wordt de penis afgesneden met een scherp mes, zodat er een egaal snijvlak ontstaat, dan ligt de slagader helemaal bloot en zal het bloeden sneller gaan. Als het met een botter voorwerp een stuk glas bijvoorbeeld gebeurt, is de wonde rafeliger, wat het bloeden min of meer stelpt.? Voor mannelijke lezers die zich stilaan onwel voelen worden : er is hoop. John Bobbitts penis werd weer aangehecht en functioneert ondertussen helemaal naar behoren. De man houdt er tegenwoordig een illustere carrière als porno-acteur op na. En in de Thaise hoofdstad Bangkok heeft het Siriraj-ziekenhuis zich zelfs gespecialiseerd in penisaanhechtingen. ?Een ingewikkelde, microscopische operatie?, doceert dokter Antonneau. ?Er is een team bij nodig van een vaatchirurg, een neurochirurg en een uroloog. Fundamenteel verschilt de ingreep weinig van het herstellen van een afgesneden vinger. Het lid verpakken in ijs en snel naar het ziekenhuis is dus de boodschap.? Niks garandeert echter dat het slachtoffer het er even goed vanaf brengt als John Bobbitt : ?Een doorgesneden zenuw herstelt in bepaalde mate, maar perfect zal dat zelden zijn. Het gevoel krijg je nooit meer helemaal terug.?

Kan het ook u overkomen ? In België zijn er alvast geen gevallen bekend. En mocht het toch gebeuren, dan zit u hier redelijk goed, aangezien we in een klein land wonen met een grote concentratie van goede ziekenhuizen en hoogopgeleide specialisten. Uw kansen liggen dus beter dan die van Prayoon Eklang, die zich na een mislukte zelfmoordpoging heeft teruggetrokken in een boeddhistisch klooster. Hij leidt er een leven van onthechting.

Tom Vandyck Tekening Sandra Schrevens

Partner Content