De heren zijn terug
Ik heb in de loop der jaren veel bomen zien vallen, en veel soorten mannen zien komen. En weer zien gaan. Nieuwe mannen, mannen die dweilen, huismannen, mannen in rok, metromannen of nieuwe nieuwe mannen. En toch bleef er een constante overeind. De echte man die stijl en verfijning weet te appreciëren is nooit echt weg geweest.
Al blijft waakzaamheid geboden want voor men het weet wordt de Echte Man weer door een androgyne variant verdrongen. Omdat de opdracht om hierover een column te schrijven mij in Centraal-Amerika bereikte, ging ik meteen bij mijn jonge, viriele Nicaraguaanse chauffeur te rade, terwijl we rondtoerden in de heuvels rond Jinotega. Hij hoefde geen seconde over de definitie van de Echte Man na te denken : “Een man is iemand die begrijpt wat vrouwen willen.” Toch redelijk trefzeker voor een 32-jarige knaap.
Een Duitse ondernemer, een vijftiger met wie ik enkele dagen later in Managua tafelde, vond dat een Echte Man principes heeft en ervoor gaat. Thrillerauteur Stan Lauryssens, die in dit nummer aan het woord komt, ziet de echte man – na een aanzet van zijn Indiase bijna-schoonvader – als a goodprovider, maar veronachtzaamt ook het principe van make them laugh niet. Zijn collega Pieter Aspe stelt het bij een ochtendkoffie wat gedurfder : “Een Echte Man is een man die zijn vrouw overleeft.” Volgens Jacques Brel is de echte vrouw per definitie een nestbouwer en de echte man een jager, die wel een tijdje wil meebouwen aan dat nest maar dan weer op verkenning wil om te zien wat achter de horizon leeft. Een zeer klassiek standpunt. Relatietherapeute Mira Kirshenbaum stak haar neus in de chemie die relaties samenhoudt en vertelt in dit nummer zinnige dingen over de Prins op het Witte Paard en hoe die te houden. Een jonge collega bevestigt dan weer dat de Echte Man een zeldzaam verschijnsel is, en zij kan het weten. Ze is er naar eigen zeggen in geslaagd het laatste exemplaar te strikken.
Of de Echte Man modebewust is, weet ik niet, maar de fraaie verzameling heren in bespoke-pakken die dit nummer sieren, wekt nieuwe hoop. Omdat een fijngesneden pak van alle tijden is en elegantie nooit is weggeweest. Ook Lucas Ossendrijver, creatief directeur van Lanvin, tapt uit een stijlvol klassiek vaatje, en in het abc van de elegante en bijdetijdse man steekt meer stijl dan mode. En dat is pas een opsteker want tenslotte kun je mode kopen, terwijl stijl een instelling is die enige persoonlijkheid vereist. Of om nog even de Franse schrijver Buffon van onder het stof te halen : ” Le style c’est l’homme.”
Kortom, het mannennummer lijkt wel een special voor heren met stijl, en dat zal vele vrouwen bevallen. En om nog even op die definitie van Echte Man terug te komen. Het mooiste compliment dat ik ooit van een vrouw kreeg, was dat ze zich bij mij bemind, beschermd en getroost voelde. Daar kan toch geen enkele mannendefinitie tegenop ? Behalve die van mijn Nicaraguaanse chauffeur misschien.
Pierre Darge – pierre.darge@knack.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier