De Belgen

De Belgen waren dit jaar beter vertegenwoordigd op de internationale beurzen dan ooit, zonder echt brokken te maken.

De art nouveau nouveau begint, zoals gezegd, ouderdomstekenen te vertonen (bloemen verwelken nu eenmaal gauw). Wat plannen de Belgen met het in essentie zeer Belgische neosurrealisme ? Afwachten. Op dit moment lijkt alleen Studio Job mee. Het al jaren in Antwerpen gevestigde Nederlandse duo had in Milaan niet één maar twee extravagante Alice in Wonderlandachtige installaties, met oversized zilverkleurig tafelgoed voor het Italiaanse mozaïekbedrijf Bisazza en opulente stukken in zeer beperkte oplage voor de in New York en Los Angeles gevestigde designgalerie Moss. Adembenemend ! (Zie artikel Limited Editions, p. 126.)

Op het Salone del Mobile, de gigantische, uiterst essentiële beurs in de tentoonstellingspaleizen buiten Milaan, was slechts een handvol Belgische bedrijven te bespeuren : Royal Botania, Tribu, Indera en Quinze & Milan. Tribu en Indera toonden stukken die ze vorig jaar al tijdens Interieur hadden voorgesteld. Blijkbaar heeft die prestigieuze Kortrijkse beurs voor lokale bedrijven toch nog altijd een meerwaarde.

Quinze & Milan was ook al niet gulzig met nieuwigheden. Het bedrijf toonde één belangrijk nieuw product, een door de Bouroullecs geïnspireerde kast. Arne Quinze heeft recent wel supersterstatus verworven in de de-signwereld en wordt steeds vaker gevraagd door toonaangevende bedrijven. Zoals Moroso, dat een houten stoel van zijn hand heeft, de erg gefacetteerde Quartz. Swarovski, de Oostenrijkse specialist in geslepen glas, liet hem een reusachtige kristallen tunnel, de Dream Saver bouwen.

Maar er zijn nog Belgische designers met internationaal appeal. Xavier Lust werkt opnieuw samen met MDF Italia. Resultaat : de S-tafel, die rust op een spiraal van gelakt polyurethaan. Alain Berteau, in 2006 Weekend Knacks designer van het jaar, ontwierp een stoel en een vaas voor het Italiaanse SpHaus. Danny Venlet, nog een Brusselaar, werkt onder meer voor een Oostenrijks bedrijf, Viteo. Hij introduceerde in Milaan een bank voor extern gebruik en de ultieme, productieklare versie van zijn totaal geniale douche voor hetzelfde bedrijf.

Stefan Schöning, die de krantenkoppen heeft gehaald met zijn designproject voor de NMBS en de Antwerpse provinciale prijs voor vormgeving 2007 ontving, ontwierp een tafeltje voor het Italiaanse Livit, en de jonge designers Sven Goemaere en Miel Cardinael debuteren met een kapstok bij het kleine Duitse bedrijfje Nils Holger Moormann (de directeur ontdekte een prototype van het stuk bij de Gentse designwinkel Surplus). Van Maarten Van Severen brengt When Objects Work postuum een gelimiteerd bestek uit en onze Belgische designer van het jaar Nedda El-Asmar brengt een nieuw aperitiefbestek uit bij Gense/Eternum.

Twee Belgische bedrijven lijken geïnspireerd door de late negentiende eeuw. Jaga brengt de gekrulde radiator van ontwerper Joris Laarman. Materialise.mgx uit Leuven is een van ’s werelds meest revolutionaire designbedrijven (ze zijn gespecialiseerd in rapid protoyping). Hun versie van art nouveau is hightech en futuristisch. Het bedrijf werkt met een aantal van de beste hedendaagse de-signers, onder wie de Londense architect Future Systems.

Traditioneel is september een belangrijke maand voor de Belgen, want dan is er Maison&Objet in Parijs. Het meest opvallende Belgische werk daar : een kuipstoeltje van LN Boul voor Vange en de lancering van het Belgische label Colect met werk van Anita Nevens, Nadirzadeh Peyman, Filip Tack, Katrien Van Hulle en Siegfried De Buck. Het poefje dat Designer van het jaar 2006 Alain Berteau vorig jaar voorstelde op de Weekend Knackstand van Interieur 06, komt nu ook in productie bij Branex.

Door Jesse Brouns en Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content