Zangeres Vaya Con Dios

Het valt me op hoe nostalgisch en melancholisch mijn oude liedjes zijn. Ik was op zoek naar iets dat ik niet heb gevonden en dat misschien ook niet bestaat : de ware liefde. Nu ik ouder ben, weet ik dat l’amour parfait een hersenschim is. Toch jammer dat het zo lang heeft geduurd voor ik dáár achter kwam.

,,Ik zou de ideale weduwe zijn”, zei ik ooit tegen mijn psychoanalytica. Stel dat ik getrouwd was en mijn man overreden werd door een bus, dan zou ik me bij de eenzaamheid hebben kunnen neerleggen omdat het niet door mijn fout zou zijn dat hij me verlaten had. Tenzij hij natuurlijk bewust onder die bus gesprongen was.

In mijn relaties was ik nooit zo koppig als in mijn carrière. Ik kon simpelweg niet tegen alleen zijn. Een man hebben werd een obsessie. Als je op die basis een relatie begint, is die natuurlijk gedoemd om te mislukken. Intussen ben ik van die verslaving af. Daar ben ik heel trots op, het was de moeilijkste bocht die ik moest nemen. Er mag nog altijd een man mijn pad kruisen die mijn leven beter maakt, maar het is geen must meer.

Vrouwen hebben niet genoeg respect voor zichzelf. Een erfenis van onze geschiedenis. Voor een campagne van Amnesty International heb ik eens de situaties van de vrouw in de 18de en 19de eeuw bekeken. Vrouwen hadden geen bestaansrecht als ze niet bij een man hoorden. Kijk naar mode en het succes van esthetische chirurgie en je ziet dat vrouwen nog altijd alles doen om aantrekkelijk te zijn. We zijn een pak zelfstandiger geworden, maar diep in onze ziel moet er nog altijd iets wakker gemaakt worden.

Ik zie gelukkig positieve signalen bij de jonge generatie. Een meisje van 28 vertelde me dat zij en haar vriend op het punt stonden om uit elkaar te gaan. Mijn eerste reactie was : ,,Heeft hij je bedrogen of slecht behandeld ?” Nee, zo bleek, hij wilde kinderen en zij vond zich nog te jong om zich te binden.

Succes maakt je wat eenzaam. Door het succes verandert je relatie met de buitenwereld. Mensen bekijken je met andere ogen. Het is niet simpel om daarmee om te gaan.

Vaya Con Dios viel buiten alle stijlen. Misschien is dat de reden waarom andere Belgische groepen die in categorieën passen waarbinnen veel concurrentie is, het lastiger hebben om internationaal door te breken.

Ik ben een beetje teleurgesteld in Brussel. De straten zijn vuiler en minder veilig dan vroeger. Dat je er alle talen hoort spreken, vind ik dan weer fantastisch. Ik heb hier Nederlandse, Spaanse en Ierse vrienden.

Ik ben beschaamd over de politiek in ons land. We maken ons belachelijk. Aan de communautaire kwesties erger ik me dood. De energie die politici in die flauwekul steken, zouden ze beter in iets positiefs investeren.

Oma zijn is heerlijk. Als grootmoeder heb je zoveel meer geduld dan als moeder. Als jonge mama heb je immers ook nog een carrière. Omdat ik meer tot rust ben gekomen en me niet meer hoef te bewijzen, kan ik mijn leven veel beter organiseren. Als ik tijd vrij maak voor mijn kleindochter, bén ik er ook helemaal voor haar. Ik geniet ervan om zo’n kind te observeren.

We hadden een tamelijk saai leven thuis. Het enige wat de verbeelding voedde, waren de kleren die mijn moeder naaide en de muziek die mijn vader speelde. Hij tokkelde ’s avonds op zijn gitaar en draaide platen uit zijn collectie blues, jazz, klassiek en opera.

De meeste van mijn vrienden ken ik al meer dan dertig jaar. Zij dateren uit de tijd dat ik pas moeder was en geen rotte cent had. Dat zij aan mijn zijde stonden toen ik door die moeilijke tijden spartelde, schept een sterke band.

Ik ben soms geschokt als ik artiesten die in jury’s als die van ‘Idool’ zetelen, commentaar hoor geven. Alsof ze alles weten. Wat bezielt hen om met plezier jonge mensen af te maken ? Ik prijs mezelf gelukkig dat ik niet tot over mijn oren in de showbusiness zit. Tv-panels, Stanley’s Route : nee, bedankt.

Zangeres Dani Klein (52) brengt op 6/11 bij Sony BMG Vaya Con Dios – The Ultimate Collection uit, een ‘best of’- cd + een dvd met registratie van een intiem concert.

Door Peter Van Dyck / Foto Charlie De Keersmaecker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content