Daar drijf je dan

Dezer dagen bestaat er een heel arsenaal aan technieken en methoden om stress te voorkomen of te verhelpen. In een tank dobberen op zout water of floaten is in dat aanbod een originele en aangename stressbestrijder.

Trui Moerkerke

?Wat zie je er plots jong uit?, zegt een vriend me wanneer ik hem na een floating-sessie ontmoet. Ofwel is de vriend subjectief (en trouwens : alsof ik er anders zo oud uitzie !), ofwel ben ik inderdaad superontspannen en bijgeslapen nadat ik 50 minuten dobberde in een tank met zout water. Floating, ontwikkeld door een Amerikaans neurofysioloog, wordt omschreven als een zeer complete relaxatietechniek. In een afgesloten tank (geen licht, geen geluid) drijf je, zonder een spier te gebruiken. Zeshonderd liter water en 300 kilo zout (magnesiumsulfaat) zorgen voor het Dode-Zee-effect en laten je gewichtloos dobberen. De fysieke en mentale ontspanning die daardoor ontstaat, zou goed zijn om stress te beheersen, jetlag te bestrijden (een floating-sessie zou je kunnen gelijkstellen aan 5 uur slaap) en zelfs om je beter te concentreren. Het zoute water kan ook lichte huidproblemen aan.

Chris Hontelé is een floating-adept. Tien jaar geleden zag ze er op televisie een documentaire over en sindsdien laat het floaten haar niet meer los. Vorig jaar richtte ze het centrum Floating Silence op. Omdat floaten in België nog weinig bekend is, nodigde ze journalisten uit. (Een prima doelgroep, want een gestresseerde mensensoort.) ?Het valt moeilijk uit te leggen, kom het gewoon proberen.? Wat ik deed.

Na een helse rit Brussel-Antwerpen (veel werk en dus te laat vertrokken) ontvangt Chris Hontelé mij in de rustgevende woonkamer van een herenhuis. Op de achtergrond een new-agemuziekje. Terwijl Hontelé mij het floaten uitlegt, neemt ze mijn laatste angsten weg. Nee, zo’n tank roept geen claustrofobisch gevoel op in het donker zie je de begrenzingen van het bad niet. Overigens mogen beginnende floaters de klep van de tank openlaten, als ze zich daar beter bij voelen : ?Het is uiteindelijk de bedoeling dat je je ontspant, niets moet.? En nee, die 50 minuten duren geen eeuwigheid.

Ik krijg een badjas mee, ga onder de douche en ben klaar om te floaten. De meegekregen oordopjes doe ik niet in. Onbehaaglijk vind ik dat, nog liever zout in m’n oren. Ik laat me zachtjes in de tank glijden, en geen half werk : de klep gaat potdicht. Het duurt even voor ik met m’n hoofd echt achterover durf leunen, en mijn armen weten ook niet meteen hoe zich te gedragen. ?Je laat die best gewoon naast je lichaam hangen?, had Chris Hontelé mij gezegd. ?Maar als je gestresseerde schouders hebt, houd je je armen beter in je nek.? Ik probeer verschillende houdingen uit en lees in gedachten de folder vanFloating Silence : ?Laat je drijven naar je innerlijke stilte?. Ik bedenk dat ik voorlopig alleen af en toe tegen de wand van de tank drijf. En dat de innerlijke stilte niet thuis geeft. Deadlines passeren de revue, afspraken die nog geregeld moeten worden, de was die nog altijd in de stomerij hangt, de flessen die dringend naar het recyclagepark moeten, het nog niet afgegeven geboortegeschenk waar de baby ondertussen misschien uitgegroeid is. En pffff… hoe lang duurt dit nog ?

Toch komt het plots, vraag me niet hoe of wanneer. Ik raak elk tijdsbesef kwijt en voel me heerlijk zweven op het water. Als een lichtgewicht waternimf (zalig zo gewichtloos, ik heb me nog nooit zo slank gevoeld). Wanneer de muziek en de lichten zachtjes terug aangaan, schrik ik. Vijftig minuten, al voorbij ?

Chris Hontelé troost me met het idee dat ik het effect van het floaten nog twee tot drie dagen zal voelen (wat klopte). Zelf float ze elke week, haar klanten komen of een keer per week of een keer in de 14 dagen. ?Je bent best gebaat bij enige regelmaat.? Lichtjes glunderend neem ik afscheid. ?Ik stel het altijd vast?, zegt Chris Hontelé. ?Mensen stappen hier naar buiten met een ander gezicht. Omdat ze zo ontspannen zijn, zien ze er echt anders uit.?

Floating Silence, Nottebohmstraat 4, 2018 Antwerpen, tel. (03) 236.82.44. Een floating-sessie kost 1500 frank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content